ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La música, al servei del benestar i la salut

14/11/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/esborrany-automatic-134832

L’ESMUC inaugura les V Jornades Internacionals de Música i Neurologia.

Fa escasses tres hores s’han inaugurat de manera virtual les Jornades Internacionals de Música i Neurologia, trobada que l’ESMUC organitza des de fa cinc anys i que enguany està dedicada a la música i el seu efecte terapèutic en les diferents edats i etapes vitals. Es tracta de dos dies de tallers, ponències i taules rodones on especialistes en musicoteràpia i músics posaran en comú la seva perspectiva i les seves vivències sobre com la música —entesa com a canal de comunicació de les emocions— pot ajudar-nos a afrontar el nostre dia a dia, especialment en aquests dies d’incertesa.

Difícilment l’edició d’enguany d’aquestes jornades podria arribar en millor moment. En el discurs inaugural que ha pronunciat Anna Jarque, coorganitzadora, ha destacat que no han volgut girar l’esquena a la realitat dels difícils moments que estem vivint i que és en aquest context pandèmic on la musicoteràpia pren més sentit que mai. És hora, segons les seves paraules, de fer un viatge que, sense abandonar la vessant professional de la música, ens permeti acostar-nos-hi “des de l’emoció”.

Amb realisme però sense ocultar el seu entusiasme per haver aconseguit reconvertir les jornades en una trobada virtual, Jarque ha definit l’aplicació terapèutica de la música com una disciplina de frontera, a mig camí entre la ciència i l’experiència artística, i s’ha mostrat feliç pel fet que el projecte hagi arribat ja al cinquè aniversari. Per bé que la situació actual els fa viure aquests moments amb entusiasme però també amb contenció, destaca que el caràcter terapèutic de la música mereix un lloc destacat. Esperant que els assistents en aquesta edició virtual trobin útils les ponències i els tallers, ha donat pas a la inauguració protocolària, on han participat Núria Sempere (directora de l’ESMUC), Pilar Solanes (directora del programa d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona) i Melissa Mercadal (coorganitzadora).

La directora Sempere ha destacat les tensions de la vida actual i com l’art i la música poden ajudar-nos a restablir l’equilibri i ajudar-nos a dur una vida més plena i saludable, mentre la Sra. Solanes ha parlat de les extremes dificultats que ha suposat aquest 2020 i com la música ens acosta els uns als altres aquests dies de distanciament obligat. Essent la missió del seu departament el benestar dels usuaris, ha subratllat el paper de la música en el terreny terapèutic però també com a un element indispensable per a la salut emocional i l’envelliment actiu. D’aquesta manera, la música ha de considerar-se una “inversió” que contribueix a una vida millor. De la seva banda, la doctora Mercadal ha abordat el tema de les jornades, “La música i les edats” i ha volgut posar de manifest la transversalitat de l’enfocament: ja no es tracta de parlar de trastorns concrets, sinó d’una qüestió que ens afecta a tots en els diferents períodes de la nostra vida. Esperant que aquesta edició serveixi com a “finestra per a la reflexió”, han donat pas als ponents internacionals convidats, la doctora Suzanne Hanser, que ha exposat diferents quadres mèdics i d’ansietat en els quals la música va contribuir enormement a una solució exitosa, el profesor Fernando Dans, que participa en el màster de musicoteràpia de l’ESMUC, i el doctor Tom Naess, de l’Acadèmia Noruega de Música. Ha estat especialment commovedora la història de la doctora Hanser sobre un pacient de Covid en coma induït al qual la seva dona va dur les seves llistes de reproducció predilectes. Superada la malaltia, era capaç d’explicar com aquelles cançons el van acompanyar i consolar durant els malsons i fins i tot podia recordar l’ordre en què les va escoltar! Una mostra més que la música és part indissociable de la vida, com ha recordat Anna Jarque.

Durant la tarda d’avui divendres i demà, els tallers i ponències oferts per l’ESMUC estaran a càrrec d’experts com Damaris Gelabert (taller d’infància) o Jordi Riera (del Taller de Músics). S’hi podrà gaudir també de taules rodones i de diferents activitats per a l’anàlisi. Posteriorment, el material serà editat i posat a disposició de tothom a YouTube.

La música i el seu paper a la nostra societat és objecte de nombroses discussions i cabòries pels que ens dediquem a donar voltes sobre aquesta indispensable forma d’art. És evident que no es tracta d’un entreteniment sinó d’un ingredient bàsic per a la convivència i la realització personal. Aquests dies en veurem la relació directa amb el benestar, la salut i l’equilibri mental. 

Meritxell Tena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet