ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

‘La flauta màgica' viatja per Catalunya

21/10/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/la-flauta-magica-viatja-per-catalunya-127730

L'òpera de Mozart dona inici, a La Faràndula de Sabadell, a la temporada d'Òpera a Catalunya.

Fa 38 anys, la soprano Mirna Lacambra creava l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) i impulsava un projecte pràcticament quixotesc: un festival a la seva ciutat natal que tingués continuïtat i que es nodrís primordialment de cantants i músics catalans. Parlem, per tant, d’una iniciativa fora del circuit barceloní, amb les reticències que això comporta, i que per principis no aspirava a enlluernar el públic amb grans noms internacionals. Gairebé quatre dècades després, l’Orquestra Simfònica del Vallès, nascuda sota el paraigua de l’associació, és una realitat consolidada, i podem parlar de solistes de nivell que van fer els primers passos a l’Escola d’Òpera de Sabadell i de milers de persones de l’anomenat territori que any rere any gaudeixen de les produccions que Òpera a Catalunya porta a un gran nombre de teatres a diferents capitals del país. Aquest dimecres comença la temporada amb un clàssic imbatible: La flauta màgica, de Mozart.

Amb el pas del temps, aquest model de gestió semiprofessional suposava, però, un problema important a l’hora de garantir el futur del projecte. Amb la intenció de pal·liar-ho neix la Fundació Òpera a Catalunya (FOC), presentada dimecres a Barcelona juntament amb la nova temporada. La FOC aglutina els Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i manté els principis que van donar raó de ser a l’aventura sabadellenca. En aquests moments difícils per la cultura, els responsables volen donar un missatge d’optimisme i parlen de “transició, no de ruptura”.

Efectivament, no hi ha ruptura en la programació de la temporada. Els AAOS han basat sempre el gruix de la seva activitat en l’òpera de gran repertori, i això és el que ens proposen ara: tres títols que acostumen a rebre l’aprovació generalitzada del públic, La flauta màgica (Mozart), Tosca (Puccini) i Aida (Verdi). A més, es recupera en versió concert Macbeth, també de Verdi, que va caure la temporada passada per l’emergència sanitària. Pel que fa als noms propis, moltes veus de la casa com Toni Marsol (completada la seva transició de baríton còmic a cantant dramàtic), Maribel Ortega (que posarà la seva poderosa veu al servei de Tosca i Lady Macbeth), Maite Alberola (que debutarà Aida) o Carles Daza (que torna després d’aquell Don Giovanni d’excepció com a Amonasro), i també nous valors com Sara Blanch (Reina de la Nit), Carles Pachón (esperem que digne hereu de Marsol com a Papageno) o Antoni Lliteres (MacDuff). Destaquen també solistes per descobrir com Enrique Ferrer (Cavaradossi), Cansino (Scarpia) o Tejera. A més de les funcions d’òpera, per primera vegada s’ofereixen tres concerts extraordinaris en format de coproducció de la Fundació Òpera a Catalunya: Josep Bros, Vivica Genaux amb Vespres d’Arnadí i un Requiem de Verdi al Palau de la Música. A la direcció, com sempre, Daniel Gil de Tejada i un nom nou, Sergi Roca.

Tot i la consigna repetida per diferents responsables que la cultura és segura i no es pot aturar, des de la fundació reconeixen que les restriccions per motius sanitaris han condicionat enormement la gira d’aquesta “temporada atípica”: alguns teatres no poden adequar-se als requisits de distància o no poden assumir les limitacions d’aforament. Malgrat tot, el compromís amb la salut de públic i artistes està garantit, asseguren. Així, el cor cantarà amb mascareta i també la faran servir els músics que puguin. A més, s’ha separat els grups durant els assaigs i s’han fet proves PCR setmanals a tots els participants (ara que la primera estrena està tan a prop, dos cops per setmana). El públic ha respost bé, doncs segons comenten s’ha renovat un 80% dels abonaments.

La Fundació Òpera a Catalunya enfila el camí en una època complicada però mira cap al futur amb “il·lusió” i esperant que aquesta temporada que ara presenta no pateixi incidències. Barcelona Clàssica cobrirà l’estrena de La flauta màgica i us tindrà al corrent de tot allò que succeeixi amb aquest projecte tan necessari.

Podeu consultar la programació al web de la Fundació Òpera Catalunya

Meritxell Tena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet