17/9/2020 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/gustavo-dudamel-tambe-virtual-121032
El director i la Fundació La Caixa presenten "Symphony"
Gustavo Dudamel no ho va dubtar: quan la Fundació ‘la Caixa’ li va presentar el projecte ‘Symphony’ ara fa 4 anys, s’hi va sumar de seguida, tot i que en aquell moment no existia encara la tecnologia per fer-ho possible. Era d’esperar si considerem el compromís del prestigiós director veneçolà per difondre la música clàssica a tots nivells i la seva profunda convicció que l’accés a l’art és, en les seves paraules, un “poderós element de transformació social”.
“Symphony”, amb Gustavo Dudamel com a protagonista en un projecte ideat per Igor Cortadellas (foto)
L’apropament a la música mitjançant la tecnologia és exactament la vocació de “Symphony”, una innovadora proposta immersiva que s’ha presentat al CosmoCaixa i en la qual han participat més de 250 persones. Per tal de posar-la a l’abast d’un públic el més ampli possible, s’ha plantejat com una iniciativa gratuïta i mòbil que durant 10 anys recorrerà diferents ciutats d’Espanya i Portugal. Es preveu que arribi a uns 200.000 visitants en una mostra del compromís social que caracteritza els projectes de la fundació.
El principal artífex de “Simphony” és Igor Cortadellas, responsable de la realització i del guió que ahir es mostrava emocionat per haver culminat un somni que, segons afirma, han acomplert “perquè no sabíem que era impossible”. Seva és la idea de base de les dues pel·lícules que es projecten. La primera, sense paraules, ens mostra l’entorn sonor que envolta tres joves músics becats per la Fundació Gustavo Dudamel i com els sons del seu món (el mar, el metro de Nova York, els camperols tallant canya…) es van estructurant fins a crear música. Tots tres es reuniran amb els seus companys i els músics de la Mahler Chamber Orchestra al Gran Teatre del Liceu per interpretar Beethoven i Mahler sota la batuta de Dudamel durant la segona part, una impactant experiència viscuda amb auriculars i ulleres de realitat virtual que ens permet sentir-nos part de l’orquestra, experimentar el so des de dins d’un violí i fins i tot imaginar com deuen ser els colors de l’ànima humana.
I és que justament aquest és el missatge dels creadors de “Symphony”: la tecnologia emprada és puntera i el desplegament de mitjans és desbordant, però per sobre de tot planeja l’amor per l’esperit humà i la recerca de l’emoció. L’objectiu és commoure tothom que s’acosti a l’experiència sense necessitat de ser un expert en música clàssica. És per aquest motiu que Cortadellas ha renunciat explícitament als cops d’efecte i a la contundència pròpia d’altres experiments de realitat virtual. No s’ha volgut crear una atracció de fira sinó un espai ple de delicadesa on l’espectador vagi a “sentir, a commoure’s i a descobrir”, en paraules de Dudamel.
“Simphony”, que serà a Barcelona fins el 8 d’octubre, és una oportunitat per fer de la música un element d’unió, per deixar que ens transformi i ens inspiri. Gustavo Dudamel, que es declara un optimista irredempt, aposta per l’accés a les arts com a mètode per destruir barreres i establir ponts entre les persones i insisteix que “la música no pertany a l’elit”. Deixem-nos, doncs, contagiar per l’entusiasme d’aquests músics que acaben ballant el mambo de “West Side Story” de Bernstein i disposem-nos a passar-ho bé sense complexos perquè “Simphony” i el que conté és per a tots nosaltres.
Meritxell Tena
Núvol