6/6/2020 |
Els compositors han sigut guardonats per enaltir «el valor fonamental de la creació musical per al cine»
Els compositors Ennio Morricone i John Williams han sigut guardonats amb el Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2020, segons ha fet públic aquest divendres el jurat encarregat de la seva concessió a través de nota de premsa.
Aquesta candidatura ha sigut proposada per Juan Barja de Quiroga Losada, membre del jurat del Premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials 2020. De manera excepcional, amb motiu de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de Covid-19, la reunió s’ha desenvolupat mitjançant videoconferència.
L’acta del jurat recull que la música del cine, amb el seu poder de comunicació i d’evocació d’imatges, històries i situacions, ha transcendit en moltes ocasions a les pel·lícules per a les quals va ser creada.
«Accentuar històries i personatges»
«Les innombrables composicions que han escrit Morricone i Williams no només han sigut un teló de fons per accentuar atmosferes o definir personatges, sinó que han traspassat la pantalla i han sabut barrejar perfectament els fons de la història de la música amb el so del seu temps, sense oblidar la seva pròpia idiosincràsia», han indicat des de la Fundació. Tots dos han sigut seleccionats per enaltir «el valor fonamental de la creació musical per al cine».
El jurat d’aquest Premi –convocat per la Fundació Princesa d’Astúries– va estar presidit per Miguel Zugaza Miranda i integrat per José María Cano d’Andrés, María de Corral López-Dóriga, Oliver Díaz Suárez, Dionisio González Romero, Sergio Gutiérrez Sánchez, Ricardo Martí Fluxá, Fernando Masaveu Herrero i Joan Matabosch Grifoll.
També hi han participat Josep Maria Pou Serra, Emilio Sagi Álvarez Rayón, Benedetta Tagliabue, Patricia Urquiola Hidalgo, Aarón Zapico Braña i Catalina Luca de Tena i García-Conde, marquesa de la Vall de Tena, que ha actuat com a secretària.
L’any passat el Premi Princesa de les Arts, dotat amb 50.000 euros i amb la reproducció d’una estatueta dissenyada per Joan Miró, va recaure en el dramaturg anglès Peter Brook, un dels grans renovadors de les arts escèniques i reconegut pels seus muntatges d’alt compromís estètic i social
Quim Casas
El Periódico de Catalunya