29/5/2020 |
El Gran Teatre el Liceu uneix forces amb alguns dels festivals d’estiu més rellevants de Catalunya per omplir el territori de música en viu durant els mesos de juny i juliol. El Liceu d’estiu oferirà una programació de concerts a l’aire lliure amb la col·laboració del Festival Cruïlla XXS, Castell de Peralada, Jardins de Pedralbes, Grec i l’Auditori de Girona, unes importants aliances entre entitats musicals que permetran seguir potenciant la cultura, la música i les emocions en viu.
En paraules del director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, el Liceu “es fa visible amb la seva participació en altres festivals importants del país. D’alguna manera és l’oportunitat de mostrar la versatilitat d’una formació que s’adapta a diferents formats i estils. D’altra banda alguns artistes plàstics completen i actualitzen la proposta mirant d’arribar a nous públics. Si la subtilitat del gest plàstic aspira a concentrar els enigmes de l’univers, la música és doncs la vibració que dona vida a uns espais i l’antídot sanador pel públic després del que hem viscut els darrers mesos. Una reparació necessària per l’ànima”.
El Liceu i el Festival Cruïlla XXS
El primer festival en anunciar la seva col·laboració amb el Liceu és el Cruïlla XXS, que els dies 9 i 10 de juliol a les 21h rebrà l’Ensemble de l’Orquestra Simfònica del Liceu i Kai Gleusteen com a solista i director i ho farà, fruit d’una altra aliança, als jardins dels Teatre Nacional de Catalunya. Aquest ensemble, format per 18 músics separats per la deguda distància de seguretat (1,5m), interpretarà Les Quatre Estacions de Vivaldi revisitades per Max Richter, un hit que l’any 2012 es va col·locar en el número 1 a la llista d’iTunes. Richter va ser convidat a revisar obres del passat des del present, una revisió a la que la música clàssica sempre ha estat sotmesa, però ara des de l’òptica del segle XX. L’autor de Sleep ha passat per un calidoscopi aquesta obra immortal per crear una de nova amb la incorporació de música electrònica. La desconstrucció d’un monument amb nous colors, les reminiscències d’una arqueologia (re)imaginada i el viatge a un altre estat mental.
El Liceu de les Arts
La pintura, la performance o la videocreació seran peces clau en aquesta programació d’estiu del Liceu, que fa un pas més per aixecar el Liceu de les Arts que Víctor Garcia de Gomar imagina amb el seu projecte artístic. La Nit Bill Viola celebrada el desembre del 2019 i les col·laboracions d’importants artistes plàstics i performers en els concerts que s'anunciaran properament seran el preludi d’una temporada 2020/21 plena de sinèrgies i trobades entre disciplines artístiques.
Serà precisament un reconegut artista conceptual com Eugenio Ampudia qui doni el tret de sortida al Liceu d’estiu el 22 de juny amb Concierto para el bioceno, una original acció simbòlica per reflexionar sobre la necessitat de reformular el present y buscar un canvi de paradigma.
Liceu a la Fresca
La sisena edició del Liceu a la Fresca s’emmarca també dins la programació del Liceu d’estiu, que manté viu el projecte gràcies a l’estreta col·laboració amb Televisió de Catalunya i RTVE. Tot i modificar el format de l’original, segueix mantenint l’objectiu de difondre el gènere operístic a tota la ciutadania. En el cas de Televisió de Catalunya l’emissió serà segons la programació original del Liceu a la Fresca, el dia 20 de juny a les 22h al 33, i en el cas de RTVE serà el 5 de juliol a les 00h a La2. Les dues cadenes emetran l’òpera Carmen de Bizet amb la producció de Calixto Bieito -tal com estava programat- enregistrada el 2011 al Gran Teatre del Liceu.
Catclàssics