ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu entona 'Vincerò, vincerò!' amb un vídeo reivindicatiu

2/5/2020 |

 

El Gran Teatre grava en l'audiovisual #HoraDeVèncer un missatge d'esperança mentre pensa en el seu futur

És una de les àries més populars del repertori: ‘Nessun dorma’, de l’òpera ‘Turandot’ de Puccini. Es tracta d’un títol molt vinculat al Liceu barceloní, amb el qual va aixecar el teló el 1999 després de l’incendi que el va reduir a runes cinc anys abans. I és la mateixa òpera que l’octubre de l’any passat va inaugurar la que seria una de les seves temporades estrella, la que venia celebrant 20 anys des de la seva reinauguració fins que va ser avortada per la pandèmia. Amb aquesta ària, ja transformada en un símbol d’esperança i de resiliència, la gran família liceista ha volgut enviar a la societat un missatge d’ànim per caminar junts en el gradual desconfinament i per superar les adversitats.

A la peça, el príncep Calaf expressa el seu desig de triomfar davant l’adversitat i culmina en un exultant «‘vincerò, vincerò’». De la mateixa manera, el coliseu de la Rambla vol regalar a la ciutadania aquest himne que ha marcat la història de superació del Liceu, amb el qual ara vol encoratjar la societat «a iniciar junts el camí del desconfinament i la tornada a la normalitat sota el lema # HoraDeVèncer», segons expressa en un comunicat amb què presenta el vídeo.

Esforç col·lectiu i domèstic
Sota la direcció d’Igor Cortadellas, aquest especial ‘Nessun dorma’ ha comptat amb la participació de 142 artistes amb el tenor Jorge de León com a solista, els músics de la Simfònica liceista i els membres del Cor de la Casa que dirigeix Conxita Garcia sota la direcció del titular musical del Liceu, Josep Pons.

El rodatge es va fer per videoconferències amb els participants connectant des de casa seva –86 músics i 53 membres del cor–, en ple confinament, l’objectiu del qual també és el de retre homenatge a la ciutat de Barcelona «tal com la coneixem, plena de vida i de gent al carrer. Aquest missatge esperançador també vol fer arribar el seu suport a totes aquelles persones i famílies que hagin patit de prop les conseqüències del coronavirus».

Incògnites davant el futur
El Gran Teatre llança aquest vídeo en un moment en què encara no pot moure fitxa quant al seu futur immediat, sense encara haver cancel·lat el que queda de temporada invocant el «força major» com ha succeït des que es va implantar l’estat d’alarma, tenint els seus abonats a l’espera. L’última fase del desconfinament li permetria realitzar espectacles amb un terç de l’aforament, però el coliseu ha de decidir, entre moltes altres qüestions, si en aquestes condicions és possible mantenir les mesures de distanciament i de seguretat a les zones comunes o si pot comptar amb els artistes internacionals contractats sense que el transport aeri encara s’hagi regularitzat. 

Pablo Meléndez-Haddad
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet