17/4/2020 |
El compositor centrarà la nova temporada del Palau de la Música, amb la capacitat a la meitat fins a l’octubre
De manera, naturalment, diferent de com sol fer-ho habitualment, el Palau de la Música Catalana va destapar ahir el contingut de la seva pròxima temporada, en què l’obra de Johann Sebastian Bach –un dels motors creadors que van empènyer Lluís Millet a fundar l’Orfeó Català el 1891– centrarà bona part del programa i en què s’apostarà per nous referents tant de la direcció (Barbara Hannigan, Raphaël Pichon o Teodor Currentzis) com de la interpretació (la violinista Mari Samuelsen, el tenor Javier Camarena i la soprano Katharina Konradi). Entre les mesures que el Palau aplicarà en aquests temps de profunda incertesa hi ha la de poder demanar el bescanvi o la devolució, sense justificacions de cap tipus, de totes les entrades i els abonaments comprats fins al 30 de juny i també la de reduir, de moment, la capacitat a la meitat (amb alternança de butaques) en tots els concerts previstos fins al 15 d’octubre.
La immersió del Palau de la Música en l’obra de Bach es plasmarà en una commemoració dels 100 anys de l’estrena a l’Estat de la Passió segons sant Mateu el 27 de febrer del 1921 al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català i, també, en la interpretació que, en el marc del cicle Palau 100, es farà de la Passió segons sant Joan, amb John Eliot Gardiner a la direcció. Dues línies programàtiques, Bach Lovers i Bach Fools, aixoplugaran, en el marc d’aquest eix temàtic, concerts, també, com ara els dels llibres I i II d’El clave ben temperat, a càrrec d’Evgeni Koroliov i Piotr Anderszewski, o el que oferirà l’organista de la catedral de Notre-Dame, Olivier Latry, amb un programa dedicat als compositors romàntics que es van inspirar en Bach.
Amb un total de 135 concerts i la voluntat de donar valor a un relleu generacional, el Palau rebrà altres figures (Elisabeth Leonskaja i Pinchas Zukerman, en el terreny de la interpretació; Yuri Termirkànov, Thomas Hengelbrock i Peter Phillips, en el de la direcció, i les de Berlín, Munic, Dresden, Sant Petersburg i Hong Kong com a orquestres destacades) i encetarà un nou cicle, Palau Fronteres, des del qual la música clàssica i la contemporània dialogaran amb altres músiques, formats o expressions artístiques.
La temporada 2019/20 del Palau de la Música, que té previst inaugurar-se, si la pandèmia ho permet, amb un recital el 2 de juliol al Cosmos Quartet, tindrà a l’artista visual Alba G. Corral i a l’escriptora Irene Solà de convidats, mostrarà també una retrospectiva del cineasta Pere Portabella i celebrarà finalment els aniversaris de Stravinsky, Saint-Saëns, Gerhard, Manén i Toldrà.
Daniel Barenboim, a BCN Clàssics
Després de la cancel·lació dels tres últims concerts de la temporada 2019/20 a causa de la crisi sanitària del coronavirus, BCN Clàssics va presentar dimecres la seva 5a edició. El cicle inclou nou concerts entre el 15 d’octubre del 2020 i el 26 de maig del 2021 al Palau de la Música i L’Auditori. Els protagonistes són la Royal Concertgebouw Orchestra amb la pianista Yuja Wang, dirigides per Paavo Järvi, i el recital de Yo-Yo Ma amb Kathrin Stott. També vindran a Barcelona Evgeny Kissin, Daniel Barenboim i Arcadi Volodos al piano. El cicle proposa canviar l’import de les entrades dels concerts que s’han hagut de cancel·lar per entrades i abonaments de la nova temporada.
GUILLEM VIDAL
El Punt / Avui