27/3/2020 |
S'ofereixen versions d''Alícia', 'Tom Sawyer', 'Els tres mosqueteros', pallassos i fins i tot obres per a nadons
El Liceu permet veure adaptacions de 'La flauta màgica', 'El barber de Sevilla', 'La Ventafocs' i 'Pere i el llop'
Una bona manera que els nens accedeixin a la cultura és el teatre, que els entreté i els proporciona valors i coneixements. I és bo que siguin muntatges que a nosaltres també ens agradin i els puguem compartir amb ells. En aquests dies, algunes companyies estan facilitant l’accés a obres de teatre pensades per als petits amb la intenció que s’aficionin a aquest art durant aquests dies de reclusió. Però també poden descobrir el món de la música clàssica i l’òpera amb muntatges fets a la seva mida. S’obre el teló...
Una d’aquestes és Viu el teatre, que està compartint enllaços dels seus treballs. La fórmula és senzilla. N’hi ha prou amb seguir-los en el seu perfil a les diferents xarxes (Facebook, Twitter o Instagram) o enviar-los un ‘e-mail’ a la seva direcció perquè ens facilitin l’enllaç respectiu i la contrasenya per accedir-hi (a nosaltres ja ens han xivat les primeres, hehe!). Seguint aquestes instruccions podem veure Alícia al país de les meravelles (5 a 12 anys) en una versió actualitzada escrita per Marta Buchaca (la contrasenya és: aliciameravellesmusical). En la mateixa, l’Alícia acaba de fer 10 anys i li regalen un mòbil, però un conill blanc l’hi roba i haurà de perseguir-lo per recuperar-lo, cosa que la portarà a viure una extraordinària aventura en un món meravellós. També disponible en versió castellana (Alícia en el país de los móviles, contrasenya: aliciamoviles).
També poden disfrutar-se dos espectacles ideals per a la franja compresa entre els 0 i els 4 anys. CineMúsica (contrasenya: cinemusica) és una experiència sensorial, un homenatge al cinema mut que combina imatges de clàssics silents de Charles Chaplin o Harold Lloyd amb dues actrius vestides com als anys 20 i música de piano en directe. Igualment per a aquestes edats està disponible Pintamúsica (contrasenya: pintamusica), que ofereix un viatge per les quatre estacions de l’any a càrrec de tres músics i cantants mentre dibuixen el quadro Dona i ocells en la nit , de Joan Miró.
Continuem amb l’art de la pintura perquè ara ja trobarem a YouTube (sense contrasenya) El petit Dalí i el camí cap als somnis, que pretén acostar el món oníric del genial pintor als més petits. Per a això ens expliquen la història del Salvi, un noi de Figueres que troba a l’aigua una clau brillant, que el portarà a emprendre un viatge en què coneixerà els personatges dalinians. També ofereixen la possibilitat de veure-la en castellà i, pròximament, penjaran altres muntatges, com Pirats, els joglars flotants, que es va estrenar a Peralada, o Càsting: un musical molt animal, totes dues de Keco Pujol. No perdem la seva direcció.
Clàssics literaris, pallassos i un musical
La companyia de Reus Producciones Lucky&Luke està obrint el seu catàleg a través del seu canal de YouTube perquè tots puguem descobrir la seva passió, adaptar per als nens les grans obres de la literatura mundial en versions que entenguin fàcilment i els diverteixin. Sempre amb molta acció, música, humor, música i efectes especials. Per començar ja ens han permès endinsar-nos en dos clàssics d’aventures: La isla del tesoro, de Robert Louis Stevenson, i La vuelta al mundo en 80 días, de Jules Verne. Però no es quedaran aquí i, en els pròxims dies penjaran unes quantes grans obres més: Las aventuras de Tom Sawyer, de Mark Twain; Los tres mosqueteros, d’Alexandre Dumas, i Oliver Twist, de Charles Dickens. Més enllà d’aquests textos immortals, també oferiran altres espectacles d’un altre estil, com el gestual Hotel Kabaret. Caldrà seguir-los la pista...
Per als petits amants del musical és molt recomanable Laura y el enigma de la música perdida en el vagón de metro, obra de LaCoja Produccions, sobre una nena que descobreix que el violinista que es troba cada tarda quan torna a casa ha desaparegut. El seu germà i tres veïns l’ajudaran a resoldre l’enigma. Com una aventura d’aquelles dels Cinc d’Enid Blyton, però amb cançons, que pot veure’s al canal de BroadwayWorld Spain. Si el que us agrada són els pallassos podeu acostar-vos a Los Gabytos, un grup musical format pels fills de l’enyorat pallasso de la tele Gaby. Cada dia, a les cinc de la tarda, fan un programa en directe al seu canal de YouTube amb cançons i contes infantils, però també poden veure’s en diferit.
Òpera i música clàssica al Liceu
Els qui pretenguin iniciar els seus fills en el món de l’òpera i la clàssica, el Gran Teatre del Liceu posa a la seva disposició al seu canal de YouTube diversos espectacles adequats per a ells. A més, a la seva pàgina web ofereix la possibilitat de descarregar-se una guia didàctica, les partitures i àudios i vídeos relacionats amb cada muntatge. El jove barber de Sevilla és una adaptació de l’obra de Rossini sobre un barber molt peculiar que, mentre canta Fígaro quà, Fígaro là, manipula qui troba al seu voltant. La petita flauta màgica, s’inspira en Mozart i pot veure’s en l’adaptació firmada pel comediant Joan Font, amb una espectacular i molt colorista escenografia, en dos muntatges, el del 2001 i el del 2016. Explica les peripècies de l’ocellaire Papageno que, juntament amb el príncep Tamino, intenta rescatar la filla de la Reina de la Nit, que ha sigut segrestada pel malvat Sarastro.
Completen l’oferta dos contes populars. La Ventafocs, també en una adaptació de Comediants, té música de Rossini i està explicada per una rateta que ens presenta la jove Angelina, a qui demostra que els somnis poden fer-se realitat. Pere i el llop és la instructiva obra que ensenya als nens a diferenciar els instruments d’una orquestra gràcies a l’aportació d’un director-narrador que els identifica amb cada un dels personatges, molta animació, bromes (fins i tot sona el tema de Missió Impossible), titelles fluorescents i jocs. Formidables opcions perquè els nens descobreixin el teatre i la música. ¡Comença la funció!
Eduardo de Vicente
El Periódico de Catalunya