13/3/2020 |
La 28a edició de la Schubertíada a Vilabertran transcorrerà al voltant de dos eixos temàtics, la cançó poètica i el quartet de corda, alhora que se sumarà a l’Any Beethoven amb dos concerts singulars. S’han programat un total de 18 concerts, del 14 al 30 d’agost, a Vilabertran i a Castelló d’Empúries. També al juliol, la Schubertíada a Valdegovía, al País Basc, constarà de quatre concerts.
La Schubertíada d’aquest any viurà els debuts de cantants destacats, com són els barítons Florian Boesch i Konstantin Krimmel o les sopranos Julia Kleiter i Malyn Byström. També hi actuarà el baríton Matthias Goerne, fidel al festival per vint-i-sisè any, tot protagonitzant un dels dos concerts que orbitaran al voltant de l’Any Beethoven; l’altre descobrirà una faceta poc coneguda del compositor de Bonn, les seves adaptacions de cançons populars europees.
S’hi proposa un nou cicle de quartet de cordes que inaugurarà el Cuarteto Quiroga (Premi Nacional de Música), amb obres de Haydn, considerat el pare del quartet de corda, i amb el Quintet de Schubert juntament amb el violoncel d’Erica Wise. També hi actuaran el Quartet Gerhard amb el pianista Barry Douglas, el Quatuor Hanson amb la viola Anna Puig, i el Quartet Casals, que clourà el festival.
Pel que fa a l’eix de la cançó poètica, la soprano Juliane Banse interpretarà un nou Viatge d’hivern en clau femenina acompanyada per una de les personalitats més lligades al festival empordanès, el pianista Wolfram Rieger. A més, debutarà a Vilabertran un talent escollit, el baríton Konstantin Krimmel, que tindrà l’acompanyament al piano de Doriana Tchakarova amb un programa que inclou obres de Schubert, Loewe i Schumann. Un altre dels liederistes que actuaran per primer cop a la Canònica de Vilabertran serà el baríton Florian Boesch, que hi interpretarà el clàssic cicle de La bella molinera, acompanyat al piano per Malcolm Martineau. Per la seva banda, el baríton Andrè Schuen tornarà a Vilabertran dos anys després, ja convertit en una estrella mundial, acompanyat de Daniel Heide al piano i amb un programa amb obres de Schubert i Mahler. La soprano Julia Kleiter, amb Julius Drake al piano, cantarà cançons de Mendelssohn, Liszt, Binsefuss i Strauss. Per la seva banda, la soprano Malyn Byström, al costat del pianista Magnus Svenson, cantarà obres de Duparc, Schumann, Strauss, Sibelius i Rangström.
També hi actuaran la mezzosoprano Sarah Connolly, amb Malcolm Martineau al piano, i la mezzosoprano Esther Valentin amb la pianista Anastasia Grishutina. Una de les cites més originals d’aquesta edició és la que proposen l’Anton i Maite Piano Duo, un conjunt de piano excepcional format per Maite León i Anton Dolgov que servirà per mostrar la riquesa del repertori a quatre mans.
El baríton Matthias Goerne s’afegirà a l’homenatge a Beethoven al costat del Cosmos Quartet, una formació catalana premiada en nombrosos concursos internacionals i amb una projecció de gran volada, i el pianista Alexander Schmalcz. Junts protagonitzaran una apassionant i contrastada sessió de música de cambra i cançó poètica del compositor alemany. Per la seva banda, el pianista Francisco Poyato liderarà un projecte que pretén donar a conèixer les adaptacions que Beethoven va fer de les cançons populars europees. Hi participaran la soprano Mireia Tarragó, la mezzosoprano Helena Ressurreiçao, el tenor Eduardo Mas i el baríton Ferran Albrich, a més d’Elena Rey (violí) i Erica Wise (violoncel).
Per primera vegada Castelló d’Empúries serà l’escenari de dos concerts de la Schubertíada: el 14 d’agost amb el quartet de saxòfons Kebyart Ensemble i el 24 d’agost amb l’organista Joan Seguí.
Tots els concerts seran presentats prèviament per Antoni Colomer. D’altra banda, s’han programat tres conferències. La primera, el 17 d’agost, a càrrec d’Antoni Colomer, es titula “Winterreise amb veu de dona”. La segona, el 22 d’agost, a càrrec de Raül Garrigasait, sobre “El poeta Friedrich Rückert, entre l’Orient i la música”. Finalment, la tercera, el 29 d’agost, amb Sílvia Pujalte, tractarà d’“Henri Duparc, la música de l’ànima”. Les conferències tindran lloc a la Sala Capitular de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, a les 19.30 h, i s’hi podrà accedir lliurement amb l’entrada del concert del dia.
La Schubertíada al País Basc
Per tercer any consecutiu se celebrarà la Schubertíada a Valdegovía (Àlaba), una cita ja imprescindible de l’estiu musical. El festival registra una ocupació del 100% i dinamitza la vida cultural de la província d’Àlaba.
Enguany s’hi oferiran quatre concerts el mes de juliol. El dia 4 (església d’Angosto), amb el títol “Mirall Variacions Goldberg”, s’interpretaran les Variacions Goldberg de Bach en dues versions, per a violí, viola i violoncel i per a piano. De moment està confirmada la presència de la violinista Lina Tur Bonet i la pianista Varvara. El dia 11 (església de Batxikabo), el Cosmos Quartet i el violoncel·lista Fernando Arias oferiran el Quintet per a corda en Do major, D. 956 de Schubert; mentre que el dia 18 (església de Tuesta), la pianista Judit Jáuregui interpretarà obres de Schumann, Brahms i Beethoven. Finalment, el dia 25 (església de Tuesta), la mezzosoprano Marie Seidler amb el pianista Malcolm Martineau interpretaran lieder de Brahms, Wolf, Txaikovski i Dvořák.
Per als concerts previs que se celebraran abans de cada actuació, s’ha renovat el conveni de col·laboració amb el Musikene-Centro Superior de Música del País, el conservatori de referència al nord d’Espanya.
La venda d’entrades per als concerts de la Schubertíada es farà a través del web www.schubertiada.cat i també a la seu de Joventuts Musicals de Figueres per als socis de l’entitat. D’altra banda, per segon any la imatge del festival correspon a l’obra Sense títol 8 (1986) del pintor Joan Hernández Pijuan, cedida per la seva família. Es tracta d’un guaix i llapis sobre paper Arches que representa un xiprer, símbol d’hospitalitat a la cultura mediterrània i un arbre molt present i estimat a l’Empordà.
Revista Musical Catalana