ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Recordar Pau Casals

5/3/2020 |

 

Aquest 2020 es commemorarà el centenari de l’Orquestra Pau Casals

La Fundació Pau Casals, amb el suport del Departament de Cultura, ha presentat els actes de celebració del centenari de l’Orquestra Pau Casals. Una celebració que commemorarà el centenari de la fundació de l’Orquestra i tornarà a posar en valor la figura de Pau Casals, personalitat que sempre va representar Catalunya arreu del món.

El retorn de Pau Casals l’any 1919 va representar un abans i un després a la seva carrera professional. Fins aquells moments se’l coneixia arreu del món per la seva carrera com a violoncel·lista i com un prestigiós director d’orquestra. Però Casals volia anar més enllà, crear una orquestra simfònica i de nivell internacional. És així com va néixer l’Orquestra Pau Casals, que va fer el seu primer concert el 13 d’octubre de 1920 al Palau de la Música Catalana. Durant anys els millors directors d’orquestra del moment van dirigir l’Orquestra i grans artistes internacionals van convertir-se en solistes habituals de l’Orquestra Pau Casals.

Casals tenia un objectiu principal amb la creació d’aquesta orquestra: situar Barcelona com a referent d’alt nivell musical. Ho proposa a les institucions públiques, però al no rebre’n suport decideix crear-la de forma privada. Jordi Pardo, director general de la Fundació, explica que Casals en cap moment es va plantejar aquest projecte com una manera de fer diners: “volia que la gent d’aquí gaudís de la música perquè creia que era un element d’emancipació social”. Els altres objectius de l’Orquestra anaven lligats a aquesta missió social, i és per això que el juliol de 1925 impulsa l’Associació Obrera de Concerts amb la voluntat de divulgar la música simfònica entre les classes treballadores. La iniciativa va ser tot un èxit, ja que va arribar a tenir més de tres mil socis, fins que l’esclat de la Guerra Civil espanyola la va abocar a la dissolució. Aquest és un exemple de l’impacte social que va tenir Casals i la seva orquestra.

Els actes del Centenari arrencaran dimecres 1 d’abril amb “Diàlegs amb música”, activitat que es durà a terme a l’Auditori del CCCB i que té l’objectiu de posar en valor el poder social i l’excel·lència artística de Pau Casals i l’Orquestra. El 6 i 7 de maig, a l’Institut d’Estudis Catalans i al Museu de la Música Catalana se celebraran unes jornades d’estudi entorn l’Orquestra Pau Casals.

Tres concerts extraordinaris
El 17 de juny al CaixaForum es farà l’acte de presentació dels tres concerts especials del Centenari, que se celebraran a L’Auditori amb la presència d’orquestres de primer nivell, com Camerata Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris. Aquests concerts seran com un gran homenatge, al qual assistirà la vídua de Casals.

Per a animar el públic a assistir-hi s’ha fet un esforç per posar preus i descomptes que no són habituals en els concerts de música clàssica. “Volem atreure gent que no ha posat mai els peus a L’Auditori, i continuar així el ferm compromís musical que tenia Casals amb les persones”, diu Pardo, que agraeix la col·laboració de la Fundació La Caixa en aquest política de preus.

El 10 de juliol se celebrarà al poble natal de Casals, el Vendrell, un concert simfònic gratuït a l’aire lliure a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. El dia següent, al Vendrell, es donarà el tret de sortida del Festival Internacional de Música Pau Casals, que enguany arriba a la 40ª edició.

El 6 i 8 d’octubre s’inaugurarà l’exposició del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 al Vendrell i a Barcelona respectivament. Amb aquesta doble exposició s’aborda la dimensió de Casals com a director d’orquestra i la història i trajectòria de l’Orquestra.

Concert de commemoració
El 13 d’octubre el Palau de la Música Catalana serà l’escenari, cent anys després, de la commemoració del primer concert de l’Orquestra Pau Casals. Serà la mateixa Orquestra Simfònica Camera Musicae, dirigida per Salvador Mas i amb Pau Codina al violoncel, i amb un repertori de Mozart, Bach i Shumann. La mateixa tardor del 2020 es publicarà una biografia històrica de Pau Casals, un projecte col·laboratiu entre l’Enciclopèdia Catalana i la Fundació Pau Casals, escrit per Josep Maria Figueres i que comptarà amb una introducció de Marta Casals i un capítol del musicòleg Oriol Pérez Treviño.

Robert Brufau, director artístic de L’Auditori, va presentar els concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), ressaltant el del Quartet Casals dirigit per Nuno Coelho amb obres de Beethoven i John Adams. Al llarg del 2021 l’OBC girarà arreu de Catalunya interpretant Strauss, Mantén, Gerhard i Beethoven. El 5 de març de 2021 el Gran Teatre del Liceu homenatjarà Casals amb un programa de Stravinski dirigit per Josep Pons.

La celebració del Centenari de l’Orquestra comptarà amb un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional com Simon Rattle, Kazushi Ono o el català Jordi Savall. També el projecte del Departament de Cultura “Música i exili” comptarà amb la commemoració a Pau Casals, juntament amb la de figures com Robert Gerhard.

La Fundació Pau Casals vol impulsar una campanya internacional perquè el Centenari es converteixi en una celebració de dimensió mundial que posi de relleu la figura de Casals i la seva defensa dels drets humans a través de la música.  

Mireia Soler
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet