3/3/2020 |
El Quartet Casals estrenarà amb l'OBC una obra de John Adams i l'Orquestra Simfònica del Liceu oferirà un potent programa Stravinslnki. La formació, que va funcionar entre 1920 i l'alçament militar, va atreure compositors de primer ordre com Stravinski, Strauss, Falla i Prokófiev, i va portar la clàssica a les classes populars
La gran majoria recorda Pau Casals (1876-1973) com un virtuós del violoncel, per la seva integritat i defensa de la pau. Molts menys coneixen la història de l’Orquestra Pau Casals, una formació privada de gran qualitat que va atraure figures de primer ordre a Barcelona, com els compositors Falla, Stravinski, Strauss i Prokófiev. Creada amb 88 músics pagats amb els diners que aconseguia com a concertista –l’ajuda institucional va brillar per la seva absència–, Casals va fer el seu primer concert el 13 d’octubre de 1920 al Palau de la Música Catalana. El seu últim assaig va coincidir amb l’alçament militar el 18 de juliol de 1936 i la derrota de les forces de la República en la guerra civil va liquidar definitivament aquell projecte que va marcar una etapa brillant de la vida simfònica barcelonina, amb estrenes d’obres contemporànies com a ‘Concert a la memòria d’un àngel’, d’Alban Berg.
Aquest any, amb motiu del centenari de la desapareguda orquestra, la fundació Pau Casals posarà en valor el seu llegat. Amb recolzament de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació LaCaixa i la complicitat de centres musicals com l’Auditori, el Liceu i el Palau de la Música, es faran vuit concerts simfònics, tres exposicions –al Palau, el Museu de la Música i la casa-museu del violoncel·lista al Vendrell– i l’Enciclopèdia Catalana publicarà una biografia feta per l’historiador Josep Maria Figueres.
Ja s’havien anunciat tres grans concerts en l’Auditori: el de la Camerata Salzburg (19 de juny), el de The Orchestra of the Age of Enlightment (21 de juny) i el de l’Orchestre de París (22 de juny), tots gairebé coincidint amb la Diada Pau Casals, jornada commemorativa del nomenament del músic com a fill adoptiu de Barcelona el 1934, ciutat que li va dedicar l’avinguda entre la plaça de Francesc Macià i el Turó Park.
Entre els nous concerts anunciats aquest dilluns destaquen el del 10 i 11 d’octubre a l’Auditori amb el Quartet Casals, que debutarà per primera vegada com a solista de l’OBC a ‘Absolut gest’, obra de John Adams. Nuno Coelho dirigirà el programa, que es completa amb dues obres de Beethoven, el ‘Quartet de corda núm. 16 en Fa’ i la ‘Simfonia Pastoral’. A més, l’OBC, fundada el 1944 i hereva de l’esperit de la de Pau Casals, oferirà una gira per Catalunya el 2021 que inclourà dues obres estrenades per Casals i la seva orquestra: ’Sis cançons populars catalans’, de Robert Gerhard, i ‘La vida és son’, de Joan Manén.
El 13 d’octubre, quan es compleixin 100 anys justos del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música, l’Orquestra Camera Musicae oferirà al mateix lloc algunes de les peces més habituals del repertori de la formació del violoncel·lista. Amb Salvador Mas a la batuta i el violoncel·lista Pau Codina com a solista interpretaran el ‘Concert per a violoncel i orquestra en La menor’ de Schumann, la ‘Sinfonia núm. 40’ de Mozart i la ‘Suite a Re’, de J. S. Bach.
Stravinski al Liceu
El Liceu recordarà la relació que Casals i la seva orquestra van mantenir amb el teatre amb un impressionant programa Stravinski: ‘L’ocell de foc’ (1910), ‘Petrushka’ (1911) i ‘La consagració de la primavera’ (1913), tan trencadora en la seva època. Tres obres mestres en una sola nit dirigides per Josep Pons per recordar que el mateix Stravinski en persona va dirigir aquestes mateixes obres al cicle que l’Orquestra Pau Casals va oferir al Liceu en dos concerts consecutius el 1928. Altres compositors de talla internacional com Béla Bartók, Arnold Schönberg, Alexander von Zemlinski i Anton Webern també van col·laborar amb la formació, on el germà de Pau Casals, Enric, exercia de concertino.
L’Orquestra Pau Casals va germinar «sense ajuts institucionals», va recordar Jordi Pardo, director general de la fundació dedicada al músic i comissari del centenari. Cent anys després, les institucions musicals i culturals sí que posen tot l’afany en aquest centenari l’objectiu del qual és «posar en valor la dimensió de Casals com a músic total, ja que a part d’innovador i virtuós del ‘cello’ va ser un director d’orquestra excepcional». També donaran a conèixer el vessant social del mestre, que a través de l’Associació Obrera de Concerts va acostar la música simfònica a la classe treballadora amb concerts al Teatre Circ Olympia. «Per a Casals la música era un vehicle d’emancipació social», va recordar Pardo. Seguint aquesta idea els primers tres concerts a l’Auditori a càrrec de formacions internacionals tindran preus molt per sota de l’habitual –entre 12 i 49 euros l’entrada– per «facilitar que pugui venir gent que habitualment no pot disfrutar-los».
Marta Cervera
El Periódico de Catalunya