14/2/2020 |
El cicle Musicant del Museu Frederic Marès de Barcelona arriba a la cinquena edició amb cinc nous concerts al voltant de les obres i els objectes patrimonials que acull l’equipament. Més de vint-i-cinc propostes durant cinc anys consoliden un cicle que té com a objectiu oferir al públic noves lectures de la col·lecció a través de la música en viu.
El cicle té com a segell distintiu adaptar les sales d’exposició del Museu per a cadascuna de les propostes musicals. La proximitat amb l’intèrpret i l’embolcall de les obres d’art aconsegueixen crear una atmosfera particular i especial que contextualitza cada època musical proposada. El compromís d’estudiants, graduats i professorat de l’ESMUC des de l’inici del projecte garanteix una implicació tant en la definició del repertori com en el treball actiu per mostrar un programa interrelacionat amb les obres del Museu que culmina el dia del concert.
El proper diumenge16 de febrer (12 h) començarà aquesta cinquena temporada amb el Quartet Calders a l’Estudi-biblioteca de Frederic Marès recreant un saló de música de cambra de primers del segle XX, tot recordant el centenari del debut del Quartet Renaixement (1911-1921) i el seu lideratge en la difusió dels Quartets de Beethoven. El grup, format per Júlia Álvaro i Marta Guillén (violins), Teresa Toldán (viola) i Miquel Felip (violoncel), interpretarà música de Beethoven i Toldrà. L’obra d’art relacionada amb el concert serà l’escultura Joventut-Ritme (1920-1925), una de les obres més representatives de la producció primerenca de Frederic Marès.
El 15 de març la Sala Femenina transportarà el públic als salons romàntics del segle XIX amb la veu i la guitarra de Cantos del Aire (Laura Martínez Boj, soprano, i Bernardo Rambeaud, guitarra romàntica), al costat de la col·lecció de porte-bouquets del segle XIX. El duo interpretarà obres de Sor, Moretti, Paër, Rossini i Mercadante. El 5 d’abril (Diumenge de Rams), la Sala del Barroc acollirà el Grup Violons, dirigit per Lluís Heras, envoltats d’obres inspirades en el cicle de Setmana Santa; interpretaran obres de Pere Rabassa i Francesc Valls.
El 10 de maig, la Sala d’Escultura Gòtica serà l’escenari per descobrir quina és la millor música per al retaule de Jaume Huguet, amb el Conjunt del Seminari de Música Medieval, dirigit per Pedro Memelsdorff. Finalment, el concert de cloenda, el 14 de juny, tornarà a l’Estudi-biblioteca tot imaginant una trobada entre Marès i Mompou, a partir de les partitures manuscrites que el músic dedicà a l’escultor. Amb comentaris previs del pianista Adolf Pla (11.30 h), el concert serà a càrrec de Joan Ramon Company, Roger Vilarnau i Miguel Bruñó, pianos, i Gustavo Ardaya, veu, amb obres de Frederic Mompou i Eduard Toldrà.
Els concerts tindran lloc en diumenge, a les 12 h, a un preu de 5 euros el mateix dia del concert, a les taquilles del Museu, a partir de les 11 h; i també amb venda anticipada a 3 euros a les taquilles del Museu dins els horaris d’obertura o per internet a: www.barcelona.cat/museumares. L’entrada al concert inclou la visita al Museu.
Revista Musical Catalana