ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Arriba al Liceu 'La clemenza di Tito'

11/2/2020 |

 

L’última òpera de Wolfgang Amadeus Mozart, La clemenza di Tito, arriba a l’escenari del Gran Teatre del Liceu amb una producció teatral i monumental del reconegut director David McVicar creada pel Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence. El mestre Philippe Auguin dirigirà tres repartiments de luxe que juntament amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu s’alternaran en dus franges de funcions els mesos de febrer (dies 19, 20, 22, 23, 25 i 27) i abril (17, 26, 28 i 29). Algunes de les millors veus mozartianes es posaran en la pell de Tito Vespasiano (Paolo Fanale i Dovlet Nurgeldiyev), Vitellia (Myrtò Papatanasiu, Vanessa Goikoetxea i Carmela Remigio), Servilia (Anne-Catherine Gillet i Sara Blanch) i Sesto (Stéphanie d’Oustrac i Maite Beaumont) entre d’altres.

 

El 1791, i en plena composició de La flauta màgica, Mozart va rebre l’encàrrec d’escriure una òpera que festegés la coronació de Leopold II com a rei de Bohèmia. Estrenada a Praga, l’última òpera seria del catàleg mozartià se situa en el context d’un drama ambientat a la Roma del segle I d.C. La clemenza di Tito explica la conjura de Vitellia, filla de Vespasià, i del seu amant Sesto per assassinar i enderrocar Tito, el nou emperador –el qual, coneguda la traïció, prefereix mostrar clemència i perdonar abans que passar a la història com un monarca sanguinari.

 

El director musical francès Philippe Auguin porta la batuta d’aquest títol que conté alguns dels moments més refinats i dolços de Mozart. Des de l’obertura fins al final, destaquen grans moments musicals com l’ària en la qual Sesto accepta l’encàrrec d’assassinar Tito en el primer acte, “Parto, ma tu ben mio”; o el quintet amb cor que clou el primer acte, “Deh conservate, oh Dei”. En el segon acte, dos grans moments destaquen per sobre els altres, l’elegant ària en què Tito mostra la seva clemència, “Se all’impero, amici Dei”, o la confessió de la traïció de Vitellia amb “Non più di fiori”, ària plena d’ornaments vocals i colorature vertiginoses.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet