22/12/2019 |
El cicle de l’Auditori de Girona celebra la tretzena edició amb una programació de luxe i a punt d’assolir els 700 abonats, una xifra que el fa únic a Europa.
Plasmar en gran el número 13 a la portada del programa d’aquest any del cicle Ibercamera demostra la confiança amb què s’encara aquesta tretzena edició. Un cicle de clàssica que fa anys ha consolidat un públic fidel i melòman i ha confirmat, en paraules del president del Grup Camera, Josep Maria Prat, que “culturalment Girona pot fer miracles”.
Ho diu amb xifres que ho avalen, els prop de 700 abonats que estan a punt d’assolir, una dada aclaparadora que, tenint en compte el nombre d’habitants de la ciutat, els situa dalt de tot del rànquing a àmbit europeu. “Un miracle, com dèiem”, subratlla Prat. “El suport continuat i creixent de l’afició musical de Girona a la nostra temporada ens ha convertit en un referent imprescindible del paisatge cultural de la ciutat. Per això, cada any és un repte per a nosaltres elaborar una programació que estigui a l’altura d’aquesta confiança i l’expectativa que genera.”
Un any més, el llistó es manté i Ibercamera seguirà portant grans orquestres, els grans directors i artistes de primera línia a la ciutat i a un auditori que està ja considerat un punt de referència imprescindible en el circuit simfònic internacional. Per començar, un dels plats forts amb l’actuació de la pianista Maria João Pires sota la batuta de Tatsuya Shimono, en el que suposarà la presentació en exclusiva del seu debut a l’Estat espanyol. Els acompanyarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona en la interpretació d’un programa a l’altura: el Concert per a piano núm. 9 en mi bemoll major, K. 271 Jeunehomme, de Mozart, i la Simfonia núm. 4, en mi bemoll major, Romàntica, de Bruckner. Un primer concert que tindrà lloc el 19 de gener (19 h).
Després, la 13a edició continuarà amb l’Stabat Mater de Pergolesi a càrrec de Forma Antiqva (diumenge 9 de febrer), que s’ha guanyat amb tan sols tres concerts “colpidors” el dret a ser el grup de referència en la interpretació de música amb instruments originals a la temporada. Per al mes de març, concretament el diumenge 29, hi ha una nova cita programada amb un dels més grans i ja habitual a Girona gràcies a Ibercamera, Valery Gergiev, amb l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky, en aquesta ocasió amb un programa de Wagner, Prokófiev (La Clàssica) i Schubert (La Gran).
I per als qui encara no han tingut l’oportunitat de sentir-los per separat, tindran una ocasió única de fer-ho plegats. El 5 d’abril es formarà un trio de tres joves solistes que estan enlluernant el món amb les seves trajectòries: Fumiaki Miura (violí), Jonathan Roozeman (violoncel) i Varvara (piano). I ho faran interpretant un programa amb tres obres mestres del repertori, el Nocturn de Schubert, Fantasma de Beethoven i el Trio en mi menor, núm. 2, op. 67 de Xostakòvitx.
Pel que fa a debuts a Girona, destaca la presència d’una formació històrica com l’Orquestra Simfònica de Lucerna, una de les institucions musicals més antigues i respectades d’Europa. Interpretaran el Concert per a violoncel de Dvorak i l’enlluernadora Simfonia núm. 2 de Sibelius (primera audició a Girona) amb l’acompanyament de luxe de Gautier Capuçon (violoncel) (el 19 d’abril). I què es pot dir del concert programat per al 17 de maig, de la Royal Philharmonic of London, si a més s’hi afegeix la presència com a director i solista del gran mestre violinista Pinchas Zukerman. Una cloenda de somni en què se celebrarà l’Any Beethoven amb la Primera Simfonia i el cèlebre Concert per a violí i violoncel de Brahms.
Cicle de Cambra
El Cicle de Cambra és una de les grans apostes d’Ibercamera per no només apostar per donar veu a artistes en creixement sinó per fomentar un públic melòman. Amb els anys, la programació de cambra ha fidelitzat un ampli ventall d’espectadors.
Per a aquesta edició s’han programat quatre concerts. El primer, el 26 de gener, és el que oferiran el trio Josep Colomé (violí), Enrique Bagaria (piano) i Josep Trescolí (violoncel) amb un programa amb dues joies del repertori, el Trio núm. 3, en do menor, de Beethoven, i el Trio núm. 1 de Brahms. A continuació, Giorgi Gigashvili (15 de març), guanyador del darrer concurs Ciutat de Vigo per unanimitat, actuarà interpretant temes de Chopin, Schumann, Scriabin i Xostakòvitx.
Prendran el testimoni Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (clavicèmbal) (26 d’abril), amb un programa dedicat a la llum i color del gran geni de Venècia, Antonio Vivaldi. Finalment, Cosmos Quartet i Lluís Claret clouran el cicle el 31 de maig amb una proposta schubertiana, el Quintet, considerada una de les obres més meravelloses que s’hagin escrit mai.
JORDI CAMPS I LINNELL
El Punt/Avui