ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Josep Pons i Javier Perianes, junts per la bellesa de Ravel

18/12/2019 |

 

Harmonia Mundi publica el disc 'Jeux de miroirs' dedicat al compositor francès

Maurice Ravel (1875-1937) és una font inesgotable, i així ho demostren Josep Pons i Javier Perianes durant la presentació del disc Jeux de miroirs (Harmonia Mundi) que han enregistrat amb l’Orquestra de París. El director musical del Liceu i el pianista andalús poden estar hores compartint l’admiració pel compositor francès que de fet els va dur a implicar-se en l’enregistrament del Concert en sol major per a piano i orquestra. “És la bellesa en estat pur, la melodia més excelsa”, diu Pons abans d’alertar sobre “la subversió que sempre hi ha per sota” i d’admetre que dirigir Ravel és “connectar amb el nen que va decidir ser músic”. Perianes, potser menys poètic però igualment eloqüent, recorda que en Ravel hi ha els ecos de “la música folklòrica basca, però també la influència de Gershwin i la música americana i de la transparència mozartiana”. “Ravel era un mag”, sentencia Pons.

Precisament mostrar la màgia de Ravel sembla el propòsit de Jeux de miroirs, efectivament un joc de miralls en què el Concert per a piano i orquestra apareix com un eix al voltant del qual Pons i Perianes situen les versions orquestrals i pianístiques de dues obres: Alborada del gracioso i Le Tombeau de Couperin. És a dir, en el mateix disc es poden escoltar tant les peces per a piano com les orquestracions que en va fer el mateix Ravel, “un gran orquestrador” com assenyala Perianes. “Evidentment, quan toques la de piano hi pots trobar a faltar alguns colors de l’orquestra, i amb l’orquestra hi trobes a faltar l’austeritat del piano”, afegeix el pianista.

Un cas molt especial
“A Ravel, qui se li acosta? Mahler? Ravel no feia transcripcions per a orquestra, sinó que creava unes altres obres amb les mateixes notes, com va fer, per exemple, amb l’orquestració de Quadres d’una exposició, de Mússorgski. Ravel és un cas molt especial”, assegura Pons. El calendari ha volgut que Pons i Perianes coincideixin el 10 de gener a Tolosa, on, amb l’Orquestra Nacional del Capitole, interpretaran un repertori centrat en Ravel que inclourà el Concert per a piano en sol major, l’ Alborada del gracioso i la Rapsòdia espanyola, així com les suites núm. 1 i 2 d’ El sombrero de tres picos de Manuel de Falla.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet