ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'OBB. On els orígens vibren

11/12/2019 |

 

L'Orquestra Barroca de Barcelona està més viva que mai

Antoni Colomer

10/12/2019
Facebook
Twitter
Correu electrònic
Amplia/redueix mida de la lletra

Quan està a punt d’arribar als deu anys d’existència, l’Orquestra Barroca de Barcelona (OBB) consolida, enguany, el seu creixement. Així ho ha explicat, en la presentació de la seva activitat durant aquesta temporada, el seu director artístic, Adolf Gassol, qui ha posat l’accent en la consolidació del projecte d’una orquestra especialitzada, amb criteris historicistes i estilístics rigorosos, així com en l’ampliació del camp de batalla a través de la nova vinculació amb l’empresa NovAria, que ja fa temps que col·labora amb el Palau de la Música en cicles tant d’òpera com de concerts.


L’OBB al Palau de la Música
Aquesta vinculació portarà l’OBB a la sala modernista de Domènech i Montaner a partir de gener de 2020, on protagonitzarà fins a set concerts dedicats a Vivaldi, amb el plat fort de Les quatre estacions i una variada selecció de concerts amb solistes del prete rosso. El compositor venecià és el gran protagonista de la proposta d’enguany de l’OBB i el seu Gloria obrirà la temporada el 20 de desembre a la Catedral de Sant Feliu de Llobregat. Serà al costat del Cor NovAria i amb les veus d’Esther Ribot, Eva Ribas i Oriol Rosés. Cal destacar també la presència en aquest concert d’un talentós violoncel·lista de només dotze anys, Guillem Gironès, que interpretarà a la primera part el Concert per a violoncel RV 419 del mateix autor.

La presència al Palau no és l’única novetat pel que fa a la vinculació a espais musicals barcelonins, ja que, juntament amb el contratenor Víctor Jiménez, l’orquestra participarà en les Residències musicals de La Pedrera. En aquest cas el programa és apassionant perquè se centrarà en les primeres experiències operístiques a Barcelona a inicis del segle XVIII. Víctor Jiménez, que està desenvolupant una carrera cada vegada més important a escala internacional, ha confeccionat un programa de gran rigor i interès històric que aprofundirà en els primers títols que es van interpretar al Palau de la Llotja de mar durant el període dels Habsburg i l’Arxiduc Carles, és a dir fins al mític 1714, així com en les Opere serie estrenades en els primers anys del Teatre de la Santa Creu, actual Teatre Principal. Per confeccionar aquest programa ha estat necessària la col·laboració de l’Arxiu musical de Viena que ha aportat manuscrits desapareguts (o no catalogats) dels arxius de la ciutat comtal. Una cita absolutament ineludible i una tasca de recuperació encomiable que realça la tasca de l’OBB.

El contratenor Víctor Jiménez proposa un interessant programa amb l’OBB

Més enllà de les novetats esmentades, el Cicle de residències “Dibuixant el barroc” de l’orquestra es manté, difonent el patrimoni musical barroc per la geografia catalana. En aquesta edició l’epicentre temàtic serà L’esplendor del virtuosisme a Itàlia reivindicant la figura del violinista i compositor Pietro Antonio Locatelli, un dels grans virtuosos de la història del violí, antecedent del gran Paganini. Del seu opus s’interpretaran, en concerts a Martorelles, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat, els seus Concerti Grossi, opus 1 i L’arte del violino, opus 3, sempre sota la direcció musical del titular de la formació, el suís Gilles Colliard i amb la col·laboració d’una altra violoncel·lista emergent, la catalana Carla Rovirosa, que assumirà el rol solista en el Concert per a violoncel i cordes en Sol Major d’un altre il·lustre oblidat del barroc italià: Nicola Porpora.

Una proposta valenta i necessària en un país, com el nostre, endarrerit en l’apreciació i el coneixement de la música barroca. Una prova fefaent és el fet que, tot i el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona no facilita cap mena de recursos a una entitat que porta el nom d’Orquestra Barroca de Barcelona. 

Antoni Colomer
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet