ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Díptic verista al Liceu

12/12/2019 |

 

El verisme torna al Gran Teatre del Liceu amb el díptic més cèlebre del gènere

Aquest Nadal, el verisme torna al Gran Teatre del Liceu amb el díptic més cèlebre del gènere, Cavalleria Rusticana, de Pietro Mascagni, i Pagliacci, de Ruggero Leoncavallo, una producció de la Royal Opera House amb un repartiment encapçalat per Roberto Alagna (doble rol), Elena Pankratova i Aleksandra Kurzak, sota la direcció de Henrik Nánási i amb posada en escena de Damiano Michieletto.

Cav/Pag, en terminologia anglosaxona, són dues òperes que comparteixen molts elements que poden coexistir en una mateixa escenografia: el món rural del sud d’Itàlia, gent senzilla, unitat espaciotemporal, pocs personatges i incursions del cor. A més, pel que fa al tema, en ambdues hi ha assassinats per gelosia, es van compondre per a un concurs i són vertaders manifestos del verisme, un corrent estètic que etimològicament ve de l’italià vero (vertader) i que es caracteritza per l’esforç per tornar a la realitat quotidiana i interessar-se pels petits detalls.

Cavalleria Rusticana està ambientada a Sicília a finals del segle xix, gairebé contemporània de la seva rapidíssima creació. Té com a protagonistes Turiddu (de Salvaturiddu, Salvador), un noi que torna del servei militar, i Santuzza, una jove amb qui té un idil·li que es truncarà perquè ell continua enamorat de Lola, la promesa de tota la vida i ara casada amb el carreter Alfio.

Pagliacci, per la seva banda, se situa a Calàbria en un dia assenyalat per als cristians: el 15 d’agost, el dia de la Mare de Déu. L’obra té un argument ben senzill: Canio està casat amb Nedda, una noieta que va trobar-se abandonada fa molt de temps i a qui va donar aixopluc. Però el pas del temps desgasta els sentiments si no es cultiven i ara, ella, està enamorada de Silvio, un camperol de la zona.

Michieletto no és el primer director que intenta relacionar les dues òperes i emmarcar-les en la mateixa escena, però és el que se n’ha sortit millor. L’acció se situa a l’any 1950, en una vila italiana d’escassos recursos que atreu la tragèdia tan ràpidament com Ambdridge o Albert Square. A l’«Intermezzo» de Cavalleria veiem Nedda i Silvio, de Pagliacci, destinats al primer petó, mentre el director se serveix dels millors elements per descriure la violència a Sicília i la relació endèmica que uneix els habitants de la petita vila. Michieletto dirigeix el seu enorme repartiment amb un toc inigualable. Cav/Pag seran al Gran Teatre del Liceu fins al 22 de desembre. Aquest clàssic es pot convertir en un gran regal de Nadal. 

Aina Vega i Rofes
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet