ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El govern vol apostar pel Festival de Torroella

3/6/2004 |

 

Giovanni Antonini i el seu grup Il Giardino Armonico són els artistes convidats de la 24a edició del certamen empordanès.

Lloret vol que tots els presidents dels territoris de la Corona Catalano-aragonesa siguin a l'homenatge a Ernest Lluch.

A mb un ull posat a les noces d'argent que celebrarà l'any vinent, el Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí va presentar ahir la programació d'aquest estiu.

Una programació que, com recordava el seu director, Josep Lloret, està basada des del naixement del certamen en la música clàssica, tot i la incorporació en els darrers anys d'altres estils. Una programació que, segons el seu responsable, fa de Torroella "la millor oferta dins de Catalunya". Per confirmar-ho, Lloret al·lega "la resposta enorme de públic", amb pràcticament tots els concerts de l'any passat plens.

Potser per aquest paper capdavanter que té el festival, el departament de Cultura de la Generalitat vol crear "un marc de col·laboració molt més estable", en paraules de Lluís Noguera, subdirector de Promoció Cultural, tot saludant el paper de dinamitzador territorial i artístic i la projecció internacional de Torroella. Implica això més recursos? En principi, sí, però "no només passa pels diners", afirmava Noguera, que va comentar l'existència de converses per signar "un contracte programa de tres anys amb l'objectiu compartit pel festival i el departament de Cultura de concentrar-se en els continguts. Cal superar l'antiga política de només donar subvencions". Per Lloret, aquest conveni permetrà que en l'edició 25 "es podran posar en marxa coses que s'han anat endarrerint".

El que de moment no es posaran en marxa són nous espais perquè el festival pugui desenvolupar la seva activitat. La possibilitat de comptar amb un auditori és ja un tema clàssic de les presentacions de Torroella, però per Lloret són "els estaments turístics els que hi haurien d'apostar. En tot cas, no seria l'auditori de Torroella, sinó el de la Costa Brava". Una altra possibilitat, la d'adaptar el passeig que du a l'església de Sant Genís (centre neuràlgic del certamen) per convertir-lo en un auditori a l'aire lliure segueix sent això, una possibilitat. El pressupost de la 24a edició és de 713.000 euros i la Fundació Caixa de Catalunya continua sent el principal patrocinador, amb 202.000.

Giovanni Antonini, convidat
Pel que fa a la programació d'enguany, Torroella continua amb la política de comptar amb un artista convidat, en aquest cas Giovanni Antonini i el seu grup Il Giardino Armonico, una de les formacions italianes capdavanteres en el camp de la música antiga. Seran dos els concerts que protagonitzarà el conjunt, un amb la soprano catalana Núria Rial, l'altre amb les germanes Labèque per tancar, el 23 d'agost, el festival.

Formacions consolidades com el Tölzer Knabenchor, una de les formacions corals infantils més prestigioses del món, o la Camerata de la Filharmònica de Berlín, o noms habituals a Torroella com Joaquín Achúcarro, compartiran cartell amb una estrella ascendent del panorama líric, la soprano francesa Patricia Petibon. La creació contemporània està representada per l'estrena d'una obra encàrrec del certamen, Prague Sinfonietta de Lleonard Balada i pel cicle Álbum de comendadoras d'Eduardo Rincón. Un altra conjunt recurrent, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, tancarà el seu stage d'estiu a Torroella inaugurant el festival amb Un rèquiem alemany de Brahms, mentre el concert en memòria d'Ernest Lluch estarà protagonitzat pel grup Speculum amb un programa basat en música medieval a la Corona Catalano-aragonesa. Josep Lloret va remarcar la seva intenció que tots els presidents dels territoris que integraven la Corona (Catalunya, Aragó, les illes Balears, País Valencià i Catalunya Nord) assisteixin al concert.
A més del cicle de Joves Intèrprets i Música al Carrer, al capítol de les anomenades músiques del món destaca la presència de Manolo Sanlúcar i el nou espectacle de Miquel Gil, Som de mar, un viatge musical per la Mediterrània.

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet