2/7/2019 |
Amposta, la ciutat més simfònica de Catalunya, es prepara per acollir la quarta edició del DeltaChamber Music Festival, els propers dies 2, 3 i 4 d’agost. I, com ja és tradició, a partir del dissabte 27 de juliol també oferirà les activitats complementàries del DeltaChamber Music Festival Arts.
La capital del Montsià també és la capital musical de les Terres de l’Ebre, amb dues de les bandes de música més importants de la regió –i tal vegada del país, si exceptuem la de Barcelona-: la Lira (Societat Musical la Lira Ampostina), fundada el 1916, i la Fila (Societat Musical la Unió Filharmònica d’Amposta), del 1917. Són dues institucions centenàries que amb els anys han format centenars d’instrumentistes, especialment de vent, que rivalitzen per l’hegemonia cultural del municipi i que, de fet, representen dues faccions sanament irreconciliables, tot i que les dues són fruit d’una mateixa tradició. Les seves arrels daten de principis del segle passat, quan els colons valencians que es van instal·lar al delta recent sanejat per conrear l’arròs van arribar amb les seves famílies, els seus instruments i la seva impressionant cultura musical que van empeltar al Baix Ebre i el Montsià, amb la creació de la vintena de bandes de música que constitueixen un dels trets distintius del sud del Principat. El resultat és que, en les darreres dècades, les orquestres simfòniques centreeuropees es nodreixen de músics i solistes ampostins, amb la mateixa naturalitat que ho havien fet amb el País Valencià.
El DeltaChamber Music Festival és una creació dels seus directors artístics, Laura Ruíz Ferreres, catedràtica de l’Escola Superior de Música de Frankfurt, i Pau Rodríguez Ruíz, professor de la Baremboim- Said Foundation, Ramallah, dos bons exemples del talent intel·lectual i artístic que s’ha exportat des d’Amposta. Enguany volen centrar el contingut en la categoria estètica de l’Exòtic, perquè consideren que “cal ser conscients de la diferència, quelcom que no entra dintre d’allò conegut o familiar”. I afegeixen: “Al nostre festival, l’exotisme és un nexe d’aprenentatge, de descoberta, inspiració i alegria”, per la qual cosa ens conviden “en primera persona a gaudir d’un programa i d’una combinació d’instruments que no són habituals a les sales de concert”.
Tot plegat resulta força suggeridor, una proposta plena de possibilitats estètiques, perquè, de fet, la modernitat artística des de les darreries del segle XIX, ha trobat en l’exotisme una de les seves fonts d’inspiració, en la mesura que constitueix un trencament amb la tradició social i cultural occidental, exhaurida per les falses promeses de racionalitat i progrés. És el somni de la fugida als Mars del Sud de Mallarmé, de les belles tahitianes de Gaughin, de les màscares africanes de Picasso o del tràgic mexicanisme de Lowry.
El Festival comptarà amb reconeguts músics internacionals que participaran en els tres concerts principals del Museu de les Terres de l’Ebre a les nits dels dies 2, 3 i 4 d’agost. El concert inaugural, de divendres 2 d’agost, ha estat seleccionat dins del Summer Festivals de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i s’emetrà en directe per Catalunya Música. D’altra banda, el dijous 1 d’agost podrem gaudir del quartet de saxos Kebyart Ensemble, el grup guanyador del II Concurs Internacional de Música de Cambra, a l’Església Nova de Sant Carles de la Ràpita.
El DeltaChamber Music Festival Arts és una aposta per l’humanisme integral, pel retorn als valors de la Il·lustració després del viatge a la barbàrie del segle passat i més enllà de l’estupidesa tecnològica que avui ens despersonalitza. És una aposta per l’art com a resposta, amb una diversitat de propostes com el Concurs Internacional de Música de Cambra, les classes magistrals dels solistes més prestigiats, els diferents tallers oberts a la ciutadania, l’ocasió de comptar amb el compositor en residència, el Concurs Arquitectura Efímera –amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, delegació de les Terres de l’Ebre- o la degustació de tapes, amb els sabors exòtics del cuiner Xavi Montañés, en finalitzar cada concert del Festival.
El proper dimarts, 16 de juliol, hi haurà la roda de premsa de presentació del DeltaChamber Music Festival. Serà a les 11 hores, al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, amb la presència de l’Alcalde, Adam Tomàs i la regidora de cultura, Inès Martí, acompanyats dels directors artístics del Festival Laura Ruíz Ferreras i Pau Rodríguez Ruíz.
Aina Vega i Rofes
Núvol