20/5/2019 |
Un total de catorze concerts i cinc activitats complementàries tindran lloc entre el 2 i el 22 d’agost a la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí, una de les cites habituals de l’estiu empordanès. Programació equilibrada i de qualitat, però alhora renovadora, el Festival ha escollit com a fil conductor una selecció d’aforismes de l’Aurea dicta inclosos a l’obra del mateix títol de l’artista plàstic Miquel Barceló per presentar els concerts i il·lustrar el diàleg entre músics d’avui i clàssics, a més d’impulsar l’audició i la reflexió de la ciutadania sobre el present i el futur de l’art i la música.
Ton Koopman
Pel que fa al contingut de la programació, s’enceta el 2 d’agost amb un concert de Jordi Savall i les seves formacions amb part d’un programa compartit amb el Festival Grec de Barcelona. La música antiga és un capítol important del cartell d’enguany: inclou la recuperació de tres obres del pare Antoni Soler en el concert a la memòria d’Ernest Lluch, que protagonitzarà La Grande Chapelle. Bach també tindrà un pes específic destacat en dos programes. El Cor i l’Orquestra Barrocs d’Amsterdam dirigits per Ton Koopman n’interpretaran tres Cantates, mentre que la companyia Mal Pelo ballarà la música d’El clavecí ben temperat. Altres grups, com Cantoría i La Vaghezza, hi establiran el pont entre la música antiga i les formacions emergents, en aquest cas seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part el Festival de Torroella.
Així mateix cal destacar l’apartat Singulars Torroella, enguany amb tres propostes excepcionals que inclouen un programa Paganini per a violí i guitarra amb Fabio Biondi i Giangiacomo Pinardi, danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII a càrrec dels germans Zapico i la combinació del contratenor Carlos Mena i l’acordionista Iñaki Alberdi. El conjunt Gli Incogniti torna a Torroella per interpretar obres de Haydn, mentre que l’Orquestra Simfònica del Vallès tancarà el Festival al costat del pianista Giuseppe Andaloro, sota la direcció de Rubén Gimeno.
També, la Camerata del Royal Concertgebouw d’Amsterdam, el Cor de Cambra del Palau i –com no podia ser altrament– el pianista Joaquín Achúcarro, entre d’altres, completen el cartell d’un festival que també proposa activitats complementàries, com ara la projecció d’un documental i una pel·lícula i la presentació d’un llibre, l’epistolari Toldrà-Capdevila.
Impulsat per les Joventuts Musicals locals, el Festival de Torroella té un pressupost de 533.000 euros i és dirigit artísticament per Montse Faura.
Revista Musical Catalana