28/4/2019 |
Carlota RubioQue allò que entenem com a cultura és un concepte cada cop més híbrid és innegable. Els equipaments culturals de la ciutat de Barcelona van ampliant el rang de disciplines que hi acullen, i un gran emblema del nostre país com és el Palau de la Música Catalana no podia quedar-se enrere. La temporada vinent se celebra la segona edició de l’itinerari Lletraferits, que fusiona literatura i música en un cicle de quatre concerts a la sala modernista, cadascun d’ells vinculats a una conferència prèvia a la Biblioteca Pública Arús. La temporada vinent, la programació de l’itinerari busca allò que és comú entre intèrprets, compositors i escriptors d’alta gamma com Lang Lang, Maurice Ravel o Joseph Roth.
Lletraferits és un dels itineraris que es proposen en el marc de la Programació 2019-2020, concretament dins de la proposta L’Hivernacle, un seguit d’activitats com tallers, exposicions, audicions musicals, projeccions de videoart o rutes literàries que busquen enriquir i complementar l’experiència del concert pròpiament dit. Darío Fernández, director de Públics i coordinador de l’Hivernacle, apunta que la lògica que segueix el Palau actualment és la de “sortir de les seves pròpies fronteres i barrejar-se amb altres disciplines… deixar de ser endogàmic”. L’itinerari Lletraferits treballa en aquesta direcció lligant cadascun dels quatre concerts que en formen part amb una obra literària i la seva respectiva xerrada analítica. Fernández explica que el motiu de tria de les obres es deu “ja sigui a la seva recent bona acollida o a la seva importància històrica”. L’espai que acollirà aquestes xerrades serà l’emblemàtica Biblioteca Pública Arús, amb motiu del seu 125è aniversari.
La marxa Radetzky és la novel·la més coneguda de l’escriptor austríac Joseph Roth, que tracta sobre la glòria i el declivi de l’Imperi Austrohongarès a finals del segle XIX. Com a acompanyament musical imaginari de les peripècies de la família Trotta, Roth fa sonar pels seus lectors l’arxiconeguda marxa de Strauss. El periodista David Guzmán donarà les claus per analitzar l’univers d’aquesta novel·la, l’època dels valsos, polques i marxes que, al seu torn, es podran escoltar de la mà de la Simfònica del Vallès al Festival de Valsos i Danses. Una trobada que ja és tota una tradició al Palau quan s’acosta el fi d’any.
En la segona jornada del cicle, el gran virtuós del piano Lang Lang tornarà al Palau de la Música Catalana després de deu anys per interpretar les Variacions Goldberg. Les mateixes que tocava el jove prodigiós Glenn Gould, a El Malaguanyat de Thomas Bernhard, fent que els seus companys s’endinsessin en l’obsessió d’aquells qui viuen (i irremeiablement es comparen) amb un prodigiós. De la mà de l’escriptor Raül Garrigasait, en la conferència prèvia al concert es donaran les claus per entendre el paper del geni en aquesta obra i en la música.
L’escriptor Michel Bernard evoca a la seva obra Els boscos de Ravel la colpidora experiència del compositor francès Maurice Ravel durant la Gran Guerra i fins al final dels seus dies. Serà el mateix autor qui donarà les claus sobre el món encisador de l’obra de Ravel, que la violinista Leticia Morena interpretarà al Palau juntament amb obres d’altres compositors destacats de canvi de segle XVIII al XIX.
Finalment, Mario Cuenca Sandoval i el seu El don de la fiebre, un perfil novel·lat del compositor Olivier Messiaen, seran els protagonistes de la darrera jornada del cicle. En el que és el punt més àlgid de la narració, Cuenca relata el moment on el compositor, trobant-se presoner en un camp de concentració nazi a Silèsia, composa el cèlebre Quartet per a la fi dels temps. Aquesta peça musical es podrà escoltar al Palau de la Música de la mà d’Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras, Jörg Widmann i Pierre-Laurent Aimard, el dream team de la música de cambra.
A banda dels quatre concerts esmentats, diverses activitats que programa el Palau posen la literatura al centre. Com ha fet els darrers anys, la casa de la música rebrà un poeta resident. La temporada vinent ho serà la poeta Blanca Llum Vidal, que participarà en dos espectacles que combinaran so i paraula. Així mateix, les obres de Heinrich Heine, Shakespeare o Josep Carner vehicularan altres concerts de la pròxima temporada.
Dins d’aquesta temporada 2018-19 encara sou a temps d’assistir a la darrera sessió de l’itinerari Lletraferits, que estarà dedicada a Philip Glass i se celebrarà a la llibreria Malpaso el 21 de maig. Trobareu més informació aquí.
Carlota Rubio
Núvol