17/4/2019 |
Purcell, Corrette, Clarke, Telemann, J.S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Berlioz, Arriaga, R. Schumann, Liszt, Wagner, C. Schumann, Brahms, Bizet, Stanford, Elgar, Wolf, Mahler, Debussy, Busoni, Serrano, Rakhmàninov, Berg, Falla, Martin, Prokófiev, Toldrà, Obradors, Krenek, Xostakóvitx, Abdel Rehim, Kurtág, Paulus, Mohie el Din i Gjeilo. Si no m’he descuidat ningú, que tot podria ser, aquests són els trenta-vuit compositors que sonaran als diferents escenaris de la Schubertíada aquesta temporada, la 27a. Tres-cents divuit anys separen Henry Purcell, nascut el 1659, d’Ola Gjeilo, nascut el 1978, tot un món musical que assaborirem en un total de vint-i-quatre concerts.
Si en lloc d’un llistat de noms tinguéssim un núvol que ens mostrés gràficament la seva freqüència d’aparició, el nom de Schubert hi apareixeria amb un cos molt més gran que la resta (ho sospitàveu, oi?). El tenim representat amb unes quantes obres aquí i allà, però sobretot el tenim en nou recitals que li estan íntegrament dedicats. Cinc d’ells, inclosos els tres cicles, seran aquest agost a Vilabertran, a càrrec dels duos formats per Christiane Karg i Gerold Huber, Andrè Schuen i Daniel Heide, Christoph Prégardien i Malcolm Martineau, Matthias Goerne i Alexander Schmalcz i Joyce DiDonato i David Zobel. Els altre quatre recitals schubertians seran a Barcelona, a partir de la tardor, a la tercera temporada del cicle Schubert Lied a L’Auditori. Com és habitual, s’hi presentaran artistes emergents; aquest any els duos seran: Katharina Konradi i Eric Schneider, Konstantin Krimmel i Doriana Tchakarova, Natalia Labourdette i Anastasiya Timofeeva i Sheva Tehoval i Daniel Heide.
Sabeu quin és el segon compositor més programat a la Schubertíada? Johann Sebastian Bach. Torna el “Bach & Breakfast” a Vilabertran, amb dos concerts. En el primer, el jove pianista Eudald Buch reunirà Bach amb Haydn i Schubert; en el segon, el violinista Mikhail Pochekin interpretarà una selecció de les seves sonates i partites. Sense marxar de l’Empordà, tindrem Bach a una altra de les joies arquitectòniques de la comarca: la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. L’organista Juan de la Rubia i la trompetista Mireia Farrés interpretaran obres de Bach i del reguitzell de compositors barrocs que obren la nostra llista. Si l’any passat vau ser al concert a la catedral de l’Empordà no cal que us digui res més; si no hi vau anar, permeteu-me que us suggereixi que no us perdeu un concert tan especial.
Si us acosteu a Euskadi, a Valdegovía/Gaubea, hi trobareu també Bach; Arnau Tomàs hi farà tres de les sis suites per a violoncel. I ja que hem fet tants kilòmetres, aprofitem per repassar els altres concerts que es faran a les esglésies de Tuesta i Batxikabo els dissabtes de juliol. La soprano Fatma Said i el pianista Roger Vignoles s’enduen el premi al recital més acolorit de la Schubertíada: quatre llengües, entre elles l’àrab (diria que per primer cop a la Schubertíada) i deu compositors, incloent-hi dos amb aniversaris rodons enguany: Clara Schumann (200è aniversari del seu naixement) i Hector Berlioz (150è aniversari de la seva mort). L’altre recital el faran Natalia Labourdette i Victoria Guerrero (heu sentit mai les cançons de Wagner en francès?) i l’últim concert anirà a càrrec del Cuarteto Quiroga, amb Schubert, que serà a tres dels concerts bascos, i Arriaga.
Potser esteu especialment interessats en la música del segle XX. Si és el cas, teniu diverses opcions. Gairebé totes les peces del concert del Cor de Cambra de la Diputació de Girona són del segle XX; algunes també del segle XXI, d’Ola Gjeilo, del benjamí de la nostra llista de compositors. Katharina Konradi i Eric Schneider obren i tanquen el seu recital a Vilabertran amb obres de György Kurtág i Ernst Krenek, amb música del segle XIX entremig. El Quartet Casals ha triat Dmitri Xostakóvitx per tancar la Schubertíada, amb un programa que començarà amb Purcell i, per tant, abastarà alguns segles; el programa del pianista Nicholas Angelich proposa un recorregut similar: de Bach, revisitat per Busoni, a Prokófiev. Matthias Goerne i Alexander Schmalcz, que faran dos concerts a Vilabertran, interpretaren també obres de Xostakóvitx i un altre compositor del segle XX, Frank Martin en el primer, a més de lieder primerencs i poc escoltats de Mahler. Si us quedeu amb ganes de més Mahler, només us caldrà esperar pacientment fins al gener; el concert de Christian Gerhaher i Gerold Huber al Palau de la Música Catalana, el seu retorn a la Schubertíada després d’uns quants anys, estarà completament dedicat a aquest compositor, amb una selecció de la Cançó de la terra i els seus darrers lieder de Des Knaben Wunderhorn.
Deixo pel final una proposta extraordinària, literalment: l’Spanisches Liederbuch, d’Hugo Wolf. Extraordinària perquè l’escoltarem complet, quan habitualment se’n programen seleccions. Els artistes que han acceptat el repte d’interpretar els quaranta-quatre lieder del cicle són la mezzosoprano Marie Seidler, el baríton Manuel Walser i el pianista Wolfram Rieger. Per poc que pugueu, és una cita imprescindible. A més, amb bonus track: a la tarda podrem gaudir del talent més jove de la Schubertíada, els alumnes de l’Acadèmia: els duos formats per Violeta Alarcón i Èric Varas i Irene Mas Salom i Marc Serra faran el seu debut a Vilabertran.
Un any més, oferta per a tots els gustos. Ara que us n’he fet cinc cèntims, visiteu el web de la Schubertíada per conèixer-ne els detalls.
Sílvia Pujalte
Núvol