16/3/2019 |
Ni als joves ni als artistes els resulta fàcil trobar feina. Si sumem les dues característiques, jove-artista, tenir feina és gairebé impossible. Molt de tant en tant, però, neixen algunes iniciatives que faciliten que els joves-artistes trobin un espai on poder dedicar-se a allò que més els agrada.
El Festival Emergents Barcelona, que se celebrarà a l’Auditori per tercer any consecutiu, n’és una. Del 17 al 24 de març es duran a terme una vintena de concerts on un centenar de joves tindran l’oportunitat de donar-se a conèixer. Amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya com a instrument en residència, hi seran presents tots els estils musicals; des de la música clàssica fins al jazz i al flamenc. Un dels factors claus que fa especial aquesta edició és la presentació de la Jove Capella Reial de Catalunya que, dirigida per Lluís Vilamajor, ha rebut l’encàrrec d’inaugurar el festival. Ho faran amb un concert que combinarà les Musikalische Exequien, op. 7 de Heinrich Schütz amb peces de la família Bach.
La Jove Capella Reial de Catalunya neix de la voluntat pedagògica de Jordi Savall i Montserrat Figueras que, després de l’experiència del Curs de Música Antiga de Catalunya, l’any 2010 es va materialitzar en les Acadèmies de Formació Professional que organitza la fundació CIMA. Alguns dels alumni d’aquestes acadèmies han passat a formar part de la Capella Reial de Catalunya i d’altres, fins i tot, n’han estat solistes. Però seguia existint tot un conjunt de joves que, tot i haver acabat la seva formació a les Acadèmies, no trobaven el seu lloc en el panorama musical professional. La Jove Capella compleix amb la funció d’integrar aquestes joves promeses en una formació vocal professional i donar-les a conèixer.
Tot i així, les funcions de la Jove Capella no s’esgoten ni de bon tros aquí. Amb un repertori elàstic que integrarà diverses èpoques de la música, la voluntat de formar part d’un moviment de país i la pretensió d’anar més enllà del que és estrictament acadèmic, la Jove Capella sembla tenir un gran potencial transformador. Jordi Savall, a la roda de premsa celebrada a l’Auditori, explicava que “seria bonic que això que es fa a l’Auditori es pogués estendre per tot el territori català”, idea que Vilamajor va ratificar. El propòsit de la Jove Capella, però, no és només actuar al territori català, sinó que volen fer-ho també en el panorama internacional.
L’objectiu que ja han assolit, això sí, és superar el marc acadèmic. La Jove Capella vol fer de la música un art interactiu, i el treball i la feina que fan els cantaires també volen que ho sigui. Això es veu reflectit tant en la tria de les obres que interpretaran en aquest concert inaugural com en la forma d’assajar dels cantaires. En els assajos, el seu director posa més èmfasi en les sensacions que en les notes. El que es vol aconseguir és que joves cantaires treguin el millor de si mateixos, que interpretin les lletres de les obres des de la transmissió de les sensacions, que gaudeixin i que siguin feliços fent allò que els agrada. “Vull que es vegi l’emoció que tenen, que deriva de la seva joventut. Cada nota té esperança”, deia Vilamajor durant l’assaig que varen realitzar els joves. Hi ha obres que propicien que això passi, i les seleccionades pel concert inaugural tenen, sens dubte, aquesta capacitat. Tant en l’obra de Schütz com les de la família Bach el text hi juga un paper clau. Amb la música posada al seu servei, s’aconsegueixen expressar tot un conjunt d’emocions de manera molt clara, que en el cas de Schütz són dramàtiques i en el de la família Bach són de joia, de confiança i d’amor.
Podeu consultar el programa de la tercera edició del Festival Emergents al web de l’Auditori.
Anna Cornudella
Núvol