Música institucional
27/5/2004 |
Escric aquestes ratlles quan encara ressonen a les meves orelles els darrers compassos de la cantata La Selva, l'aigua que han interpretat l'Orquestra Jove de la Selva i tres corals de la nostra comarca -Amethysta, Gínjol i Tossenca- en el concert de presentació a Sant Hilari Sacalm d'un projecte que, a més de musical, abraça els àmbits turístic, social i cultural en el sentit més ampli del terme.
I he volgut titular l'article amb aquesta definició tan poc habitual, Música institucional, ja que crec que aquesta iniciativa, que ha passat gairebé desapercebuda pels mitjans de comunicació, és un exemple de com pot ser l'aportació de les institucions a les inquietuds culturals dels ciutadans; en aquest cas, resposta del Consell Comarcal de la Selva a la necessitat generada pels estudiants de música de la comarca que precisaven d'un mitjà per millorar la seva formació i iniciar-se en el contacte amb el públic.
D'aquesta mancança en va sorgir la idea de constituir l'Orquestra Jove de la Selva, que després d'uns quants anys d'anar consolidant-se com a conjunt orquestral de nivell a tots els llocs on ha actuat, assumeix ara uns nous reptes amb l'objectiu de servir de vehicle per difondre noves iniciatives d'altres àmbits.
La cantata La Selva, l'aigua no és només un projecte musical. És força més ambiciós. Entra en sintonia clara amb els àmbits de promoció de la comarca en l'aspecte turístic, per ajudar a difondre el missatge que la nostra és la comarca de l'aigua. I, a més, aconsegueix ampliar l'espai de col·laboradors en el projecte; als músics joves de l'orquestra (prop de cinquanta) s'hi afegeixen els membres de les corals de la Selva que han volgut participar en aquesta iniciativa. I els autors de la música, la lletra, les fotografies, el narrador, que acompanyen tot el muntatge, fins a fer un total de més de 200 persones implicades en aquesta iniciativa.
El procés de creació i preparació ha estat lent, costós i a vegades fins i tot feixuc; p
erò s'ha pogut fer gràcies a la presència d'una institució com la Fundació de l'Orquestra Jove de la Selva -promoguda des del Consell Comarcal, amb el suport de diferents ajuntaments i empreses privades- que ha cregut en el projecte i hi ha donat el suport necessari per fer-lo realitat.
I per això considero que tot plegat aquest projecte, que ja és una realitat i que es difondrà a altres pobles de la comarca, és un exemple de com podem treballar des de les institucions per donar suport a productes inicialment tan allunyats del quefer quotidià d'una institució com és la música.
Molts de cops ens demanen des de diferents agrupacions locals o entitats, que des del Consell Comarcal atorguem suport a iniciatives concretes. Lamentablement, el pressupost que des del Consell Comarcal podem destinar a aquestes sol·licituds és molt minso si tenim en compte les dimensions de la comarca i la quantitat de demandes que rep una administració tan mancada de finançament com la nostra.
Per això cal que ens esforcem a donar suport a propostes originals de caire comarcal que serveixin d'estímul i de promoció a diferents grups al mateix temps. Així podem obtenir uns fruits que creiem que compleixen amb una triple finalitat: donen suport a entitats i persones que treballen per la cultura, promovem un grup de caràcter supramunicipal i, finalment, ens ajuden a fer comarca, a donar presència a la Selva també en el món cultural. Per això val la pena que fem música institucional. I un darrer consell, aneu a escoltar la cantata La Selva, l'aigua, que diumenge que ve s'interpretarà a Arbúcies. De veritat que val la pena.
Jordi Iglesias i Salip
El Punt