ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Exaudi o la música celestial

23/1/2019 |

 

 

El proper diumenge el cicle Sampler Sèries torna a apostar per la música de nova creació: Exaudi és un dels principals conjunts vocals de música contemporània del món. Tots aquells que comparteixen “una afinitat especial pels marges de la música contemporània” no es poden perdre el concert que oferirà a l’Auditori aquest 27 de gener. Tenim invitacions per als subscriptors de Núvol. Podeu resrevar la vostra entrada a subscriptors@nuvol.com

Exaudi actua el 27 de gener a l’Auditori dins el cicle Sampler Series

 

Caracteritzat per una màxima complexitat, una estètica experimental i la microtonalitat, el repertori del concert del pròxim Sampler ens permetrà conèixer autors d’avantguarda que s’allunyen de les convencions de la música actual. A Eight VoicesBryn Harrison treballa sobre cicles cromàtics d’alçades a través de repeticions de seqüències complexes. Linda Catlin Smith explora a Uncertain la percepció que queda entre dos estats: com pot no ser de dia ni de nit? La delicada peça de Jürg Frey mostra una subtil simplicitat compositiva, focalitzant cada so en veus que muten entre elles, trobant-se en diversos moments de l’obra en seccions harmòniques d’una expressivitat sense artificis. Els Madrigali de Salvatore Sciarrino despleguen una nova ecologia sonora a través d’una polifonia de recursos mínims sobre sis haikus de Matsuo Bashô. Completen el programa Corpi celesti de Lorenzo Pagliei, i una breu peça coral de Morton FeldmanChristian Wolff in Cambridge, on 16 acords i tres notes se succeeixen sense especificació mètrica, empenyent l’oient a l’habitual perplexitat perceptiva que provoca el compositor nord-americà.

 

 

Amb seu a Londres i fundat per James Weeks i Juliet Fraser, Exaudi reuneix alguns dels talents més brillants del Regne Unit. El grup vocal està particularment compromès amb la música de les noves generacions. De fet, el cor s’involucra regularment en projectes tant individuals com col·lectius per impulsar la música contemporània. Per una banda defensa el treball de veus importants com Aaron Cassidy, Evan Johnson, Bryn Harrison o Cassandra Miller, entre d’altres. Per l’altra banda, participa en diversos plans de desenvolupament de nous compositors a residències, universitats i conservatoris per tot el Regne Unit.

Compromisos nacionals i internacionals, festivals, espais a la BBC Radio 3 i a ràdios europees, llançaments de noves gravacions. A banda d’aquesta activitat, també dediquen un gran esforç a l’educació. Si bé deixaran una empremta al món de la música per la seva qualitat vocal, donen suport a l’aprenentatge de nous talents de manera activa mitjançant mentories per a compositors, classes magistrals vocals, tallers locals o el treball directe amb estudiants i compositors emergents i societats corals.

 

 

D’aquesta manera, el Sampler Sèries presenta un exemple de músics consolidat i, alhora, es compromet amb els nous talents que està mostrant des de l’inici del cicle. Des de l’any 2014, a l’Auditori trobem propostes de l’avantguarda musical que ens proporcionen noves experiències sonores i ens mostren la pluralitat del sector: de la música escrita a la improvisació lliure, dels instruments acústics als dispositius electrònics, de la música performativa a la instal·lació sonora.

Aquesta temporada 2018/19, a més, ve marcada per la forta presència de Manuel Rodríguez Valenzuela, compositor resident a L’Auditori. En l’artista hi trobem la conjunció de la juxtaposició, fragmentació i collage amb una coherència interna en les obres difícil d’aconseguir. Valenzuela, que serà present al concert de Ensemble Mosaik el mes de març, ens transporta a universos sonors intrigants que es dispersen per un catàleg d’obres interpel·ladores i inquietants, matèriques, pràcticament tel·lúriques. 

Andrea Blázquez
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet