23/12/2018 |
La 12a temporada del cicle portarà el 2019 la Simfònica de Düsseldorf, Gergiev i la Mariinsky, l’Orquestra de Cambra de Munic i el ‘nou’ virtuós, Fumiaki Miura
“El suport continuat i creixent de l’afició musical de Girona a la nostra Temporada ens ha convertit en un referent imprescindible del paisatge cultural de la ciutat. Per això, cada any és un gran repte per a nosaltres elaborar una programació que estigui a l’altura d’aquesta confiança i l’expectativa que genera.” I no són pocs, dotze anys portant a Girona el bo i millor del panorama musical de clàssica a escala internacional, estatal i nacional que el president d’Ibercamera, Josep Maria Prats, s’enorgulleix i alhora agraeix pel suport rebut del públic.
Les xifres l’avalen i un any més, avui ja ha superat els sis-cents abonats per a la propera temporada, que arrencarà el 20 de gener amb el concert de l’Orquestra Simfònica de Düsseldorf i clourà el 9 de juny amb el Cor Madrigal. “Tenim una taxa de fidelitat enorme, la majoria són abonats de Girona però es vertebren per tota la demarcació”, destaca. Números que per relació d’habitants situen el cicle gironí d’Ibercamera com el més fructífer.
Un any més, Ibercamera compleix l’objectiu de portar a l’Auditori de Girona les grans orquestres, els grans directors i grans artistes que fan de la capital gironina un punt de referència imprescindible en el circuit simfònic internacional. Per a aquesta edició destaca la presència de l’Orquestra Simfònica de Düsseldorf, que compta amb més de 150 anys d’història i que interpretarà la Simfonia núm. 9 de Mahler; l’Orquestra de Cambra de Munic, que és la formació de cambra amb més abonats d’Europa i es caracteritza per la varietat d’estils i repertori, que aquí oferirà un recital de peces de Bach, Piazzola i Txaikovski (3 de febrer); l’Orquestra Instruments of Time & Truth, formada pels millors intèrprets de música antiga del Regne Unit i que, dirigits per Edward Higginbottom, interpretaran la tradicional Passió segons Sant Joan de Bach (31 de març) i l’Orquestra Simfònica Txaikovski, un fenomen musical que arribarà a la ciutat per tocar temes de Prokófiev (Concert per a piano núm 3) i Txaikovski (Simfonia núm 5) (12 de maig).
Un dels moments estel·lars serà tornar a sentir en directe l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky, dirigida per Valery Gergiev, aquesta vegada acompanyat per l’Orfeó Català per interpretar la cantata Alexander Nevsky (12 de maig).
En un any de molts debuts, destaca un nom, Fumiaki Miura , un virtuós violinista japonès que grans figures de la música estan elogiant i que, acompanyat pel piano de Varvara, interpretarà sonates per a violí i piano de Mozart, Schubert i Beethoven. El mestre Pinchas Zukerman no s’ha estat de declarar que Miura, de 25 anys, “és un intèrpret que garanteix el màxim nivell del violí per a les pròximes dècades”. Un privilegi, doncs, tenir-lo aquí.
Una programació que també inclou grans concerts de cambra, amb el debut de dues formacions: el Trio Fortuny i el Cosmos Quartet. Pel que fa al Cor Madrigal no només clourà el cicle complet sinó que també s’acomiada de la que ha estat la seva director durant 25 anys, Mireia Barrera.
“Sastreria a mida”
I si en una cosa destaca el cicle Ibercamera és l’aposta per grans obres del repertori, combinades amb obres no tan populars, però igualment escrites amb exquisit criteri. “Aquest any la programació ve marcada per una gran quantitat de primeres audicions al cicle. “Tenim diàleg directe amb els intèrprets i per a nosaltres és important que quan decidim que portin una obra aquesta estigui cuinada al punt. Fem sastreria, no comprem gires, els programes són a mida i les obres són l’element vertebrador de les temporades que fem”, remarca Josep M. Prats.
JORDI CAMPS I LINNELL
El Punt/Avui