Palau 100 porta grans orquestres internacionals
20/5/2004 |
Barenboim, Mehta i Fleming destaquen en una programació extraordinària.
Palau 100 portarà nou grans orquestres simfòniques d'Europa, Rússia i els EUA i solistes de primer ordre com Daniel Barenboim, en la seva faceta com a pianista, la soprano Renée Fleming i la violinista Midori i directors com Zubin Mehta, Christian Thielemann i Mstislav Rostropóvitx. "És una programació especial, un luxe", va declarar ahir Fèlix Millet, president de la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català. Amb ella es commemorarà el centenari de la col.locació de la primera pedra del Palau, recentment ampliat i modernitzat.
"Portar orquestres de primera fila suposa un gran esforç per a la fundació, ja que per molt alt que posis el preu de les entrades, és impossible cobrir el dèficit. Però l'ocasió val la pena", va dir Millet. El cost de la temporada és de 2.639.427 euros (uns 437 milions de pessetes). Amb ella la Fundació preveu ingressos per valor d'1.485.000 euros (uns 247 milions de pessetes) i un dèficit d'1.144.327 euros (190 milions de pessetes).
Zubin Mehta, al capdavant de l'Orquestra de l'Òpera de Munic, obrirà Palau 100 el 14 setembre amb la Tercera simfonia de Mahler, en què participaran l'Orfeó Català i el seu cor infantil, i la mezzosoprano Marjana Lipovsek. Mehta, assidu a Palau 100, sempre esgota les localitats.
La resta de concerts simfònics estaran protagonitzats per destacades formacions com la Simfònica de San Francisco, que dirigeix Michael Tilson Thomas, l'orquestra del Royal Concertebouw d'Amsterdam, dirigida per Mariss Jansons, la Deutsche Oper de Berlín, amb Christian Thielemann, que acaba de dimitir del seu càrrec com a director artístic en protesta per la falta de recursos públics, l'Orquestra Nacional de Rússia, amb Mstislav Rostropóvitx al podi, la Filharmònica de Sant Petersburg, amb Iuri Temírkanov, i la Simfònica de Londres, amb Antonio Pappano. El mestre espanyol Jesús López Cobos debutarà a Palau 100 amb la Simfònica de Madrid, que també és titular del Teatro Real, acompanyant l'emblemàtica Renée Fleming, que interpretarà un ampli programa d'àries d'òpera.
A la programació hi ha des d'obres com el Concert per a piano núm.4 de Beethoven, que la jove francesa Hélène Grimaud interpretarà amb l'Orquestra Simfònica de Cincinnati de Paavo Järvi, fins a clàssics del segle XX de Sibelius, Nielsen, Xostakóvitx i Stravinsky.
La música de Bach serà la protagonista del concert que Helmut Rilling dirigirà amb la Bachakademie de Stuttgart i la coral Gächinder Kantorei. Harry Christophers i el seu grup The Sixteen, especialista en música del Renaixement i del Barroc, interpretarà l'òpera de cambra Dido i Eneas, de Purcell, amb el Cor de Cambra del Palau de la Música.
També hi haurà dues vetllades dedicades a Mozart. En una, els cors i l'orquestra de l'òpera Mannheim interpretaran la versió concertant de l'òpera La clemenza di Tito. A l'altra, l'Akademie fur Alte Musik Berlin, pionera en criteris historicistes, i les veus de Rias Kammerchor oferiran obres sacres i profanes del geni de Salzburg.
Marta Cervera
El Periódico