ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Impuls, territori i cultura: el 39è Festival de Cant Coral Catalunya Centre torna per créixer

10/7/2018 |

 

 El certamen oferirà un total de nou concerts durant els dies 15, 17, 18, 20, 21, 22 i 24 de juliol

Oriol Pérez, Lluís Cerarols, Montse Badia i Miquel Palau durant la presentació del festival
Oriol Pérez, Lluís Cerarols, Montse Badia i Miquel Palau durant la presentació del festival | Gemma Aleman
Què entenem, per cultura? Segons el diccionari, es tracta del conjunt de tradicions (literàries, historicosocials i científiques) i de formes de vida (materials i espirituals) d'un poble, d'una societat o de tota la humanitat. Aquesta cultura -que no s'ha de confondre amb l'anomenada cultura de massa difosa pels mitjans de comunicació- és la que fa trenta-vuit anys que els impulsors del Festival de Cant Coral Catalunya Centre intenten potenciar i reivindicar a través de recitals musicals d'alt nivell en els quals només hi participa l'instrument humà per excel·lència: la veu.

Al llarg d'aquests trenta-vuit anys, el certamen s'ha dut a terme, ininterrompudament, cada mes de juliol i fins a dia d'avui hi han pres part més de 150 formacions corals d'arreu del món. Impulsat per la Capella de Música Burés i la Polifònica de Puig-Reig, el festival gaudia, en els seus inicis, d'una gran acceptació per part, sobretot, dels vilatans d'aquests dos municipis. Això es traduïa amb sales de concerts plenes de gom a gom i amb peticions ciutadanes d'ampliar-ne l'aforament. 

Actualment, però, les coses han canviat. Els que havien estat els artífexs de la proposta s'han anat fent grans i la seva activitat cultural ha anat minvant. Paral·lelament, també s'ha transformat la societat i amb la incursió de les noves tecnologies en la vida quotidiana les noves generacions han crescut en un món d'immediatesa constant en el qual els detalls passen per alt i on el model d'una societat individualista va in crescendo. Aquest pas del temps irremeiable també l'ha "patit" el festival en qüestió, que ha vist com en els darrers anys l'afluència de públic disminuïa.

Expandir-se

Amb la voluntat de seguir tirant endavant el festival, l'organització ha decidit expandir la seva programació concertística a altres punts del territori. Si bé en les altres edicions els dos escenaris del certamen eren el pavelló d'esports de Puig-reig i el Teatre Casino Burés de Castellbell, aquest any, el festival també farà parada a la Basílica de Montserrat, al Castell de Balsareny, a l'església Sant Esteve de Sallent, a l'església de Sant Cristòfol de Castellbell, a l'església de la Mare de Déu dels Àngels de Casserres, i al Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa.

"Volem posar en valor el territori", ha explicat Miquel Palau, president de la Capella de Música Burés, que aquest any ha impulsat el festival conjuntament amb l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar sense la presència de la Polifònica de Puig-reig "per motius d'agenda", ha recalcat. En aquest sentit, aquesta trenta-novena edició comptarà amb nou concerts -el triple que l'any passat- d'artistes amateurs i de formacions de gran prestigi internacional. "La nostra intenció és donar embranzida al nostre país i, a la vegada, seguir donant nom i vida al poble, sense perdre de vista els orígens", ha puntualitzat Palau.

El festival se celebrarà del 15 al 24 de juliol. Dels participants que hi prendran part en destaca la presència de La Capella Mariana, coral de prestigi europeu que actuarà per primera vegada a Catalunya. "Seria com una coral de Champions League", ha manifestat Oriol Pérez, coordinador general del certamen. La formació interpretarà el seu repertori en un concert que tindrà lloc a la Cova el dimarts 24 de juliol a les nou del vespre.

Altres referents que hi seran presents són el Cor Lerània, que actuarà el dimarts 17 al Castell de Balsareny, o la participació d'Antoni Rossell, un dels autors de música vocal més destacats de Catalunya, que oferirà, el divendres dia 20, un viatge musical per l'Edat Mitjana a l'església de Sant Cristòfol de Castellbell. El festival l'inaugurarà el cor infantil de la catedral de Salzburg, que actuarà per primera vegada al país en un concert que tindrà lloc el diumenge 15 a la Basílica de Montserrat.

A més, de la mateixa manera que s'ha dut a terme en edicions passades, hi haurà un concert intercoral en el que hi participaran el cor femení Cantaible de Chisinau, la University of Santo Tomas Singers i la formació amfitriona del certamen: la Capella de Música Burés.

Connotació ignasiana

Un dels detalls d'aquesta edició és que picarà l'ullet a Sant Ignasi de Loiola fent parada en espais emblemàtics com són la Basílica de Montserrat, l'església de Sant Cristòfol de Castellbell o i la Cova de Manresa; parades de l'itinerari que fa ver Sant Ignasi ara fa 500 anys. A més, es dona el cas que fins i tot comparteix l'ordre del pelegrí, una coincidència que assoleix el festival "sense buscar-ho", reconeix Pérez.

Aina Font Torra/Gemma Aleman
Nació Digital

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet