ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

8è Festival de Musica Antiga dels Pirineus. 52 concerts plens d'atractiu

30/6/2018 |

 

Avui divendres, 29 de juny (21 h), la catedral de Santa Maria d’Urgell acollirà el concert inaugural de la vuitena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus. Un concert que gira entorn de la figura de Joan Cererols, de qui enguany es commemoren els 400 anys del naixement i que comptarà amb la participació de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Montserrat.

Amb 52 concerts a 37 municipis de Catalunya, Andorra i França, el FEMAP 2018 tindrà lloc entre el 29 de juny i el 26 d’agost amb 23 propostes diferents. Enguany s’hi ofereixen nous paquets turístics, que inclouen propostes de cap de setmana per gaudir d’una forma global dels diversos entorns dels concerts. També, el FEMAP social es consolida com una proposta musical paral·lela, creada amb l’objectiu d’apropar la música a tots els sectors de la població, especialment aquelles persones que tenen més dificultats per accedir a la cultura. Alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus actuaran arreu del territori pirinenc, en diferents residències i centres de salut mental, de gent gran i discapacitats.

Escolania de Montserrat

Per novè any consecutiu la música antiga envaeix els Pirineus catalans gràcies al Festival de Música Antiga, que presenta enguany un cartell molt atractiu. El Festival segueix així una etapa de consolidació del model: oferir el mateix concert a diferents espais del territori amb interès arquitectònic o paisatgístic. L’oferta musical del FEMAP combina música, patrimoni i turisme, no només amb concerts, sinó també amb visites guiades a l’entorn, degustacions o activitats culturals incloses en l’entrada.

Enguany són 52 els concerts, que s’oferiran en 37 municipis del territori pirinenc, entre els quals: Bellver de Cerdanya, Pesillà de la Ribera, Llavorsí, Vilanova de Banat (Alàs i Cerc) i Massaners (Saldes), que s’integren per primer cop a la llista de municipis participants en aquesta vuitena edició del Festival que s’estén en un gran arc transversal al Pirineu que inclou municipis de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Ripollès, el Solsonès, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Rosselló i l’Alta Cerdanya, a més d’Andorra.

Aquesta edició donarà el tret de sortida el 29 de juny a la Seu d’Urgell amb l’Escolania i la Capella de Música de Montserrat, un concert que es repetirà també a Puigcerdà (30 de juny) i a Riner (1 de juliol). I que gira entorn de la figura de Joan Cererols, considerat el consolidador de l’Escolania de Montserrat, de qui enguany es commemoren els 400 anys del naixement. El programa inclou obres de Cererols i d’altres mestres montserratins i comptarà amb la participació de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Montserrat.

Cor de Noies de l’Orfeó Català. © Ricardo Ríos Visual Art

L’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, junt amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català oferiran dos concerts a Tremp i Berga, els dies 5 i 6 de juliol, respectivament, a la recerca dels sons de l’antiga Europa. La soprano Elena Copons interpretarà junt amb Lieder Càmera un programa novament amb motiu del 400 aniversari del naixement del compositor Joan Cererols; serà el 12 de juliol a la Seu d’Urgell i l’endemà a Bagà. El mateix dia, el 13 de juliol, el quartet The Illyria Consort explorarà la música vienesa del segle XVII, programa que repetirà l’endemà, dia 14, a Berga. Un altre quartet, el Quartet Teixidor, interpretarà música de Mozart i Haydn al refugi de l’estany Gento (14 de juliol) i a Avià (15 de juliol).

Artemandoline

Serà interessant descobrir la proposta del conjunt luxemburguès Artemandoline amb el programa “Il viaggio musicale”, en què l’agrupació de mandolines i guitarres barroques interpretarà obres d’Scarlatti i Vivaldi, entre d’altres, a la Seu d’Urgell (19 de juliol) i a Massaners l’endemà. Completen el programa noms com el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados interpretant cançons populars antigues dels Pirineus, l’Ensemble Pyrenaeus amb Les quatre estacions de Vivaldi, així com Arianna Savall, Petter U. Johansen i el grup Hirundo Maris amb el programa “La rosa dels vents”, la soprano María Hinojosa i el Ludovice Ensemble explorant la música de cambra de la cort de Lisboa o el grup Locus Desperatus a la col·legiata de Mur amb la música de la capella reial de Martí l’Humà. Altres grups que participaran al FEMAP són Radio Antiqua, Tasto Solo, Lux Fundació, la violoncel·lista Amparo Lacrzu i Mal Pelo, el duet format per Johanna Rose i Josep M. Martí Duran, Joan Bosch i Isabel Fèlix, Qvinta Essençia i el violinista Emilio Moreno.

El FEMAP social, nascut l’edició passada, es consolida en aquesta gairebé com si es tractés d’un festival paral·lel, i inclou 17 concerts en centres de salut mental, de discapacitats i gent gran de diferents poblacions dels Pirineus, com Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Sort, la Pobla de Segur, Berga i Ripoll, entre d’altres. Les activitats inclouen tallers de preparació previs, l’acompanyament als concerts del Festival o bé concerts específics oferts per estudiants del Conservatori de Música dels Pirineus. Enguany un quartet de corda format per Abril Sánchez, Martí Esquius, Ariadna Guàrdia i Quirze Puig són els participants d’aquesta activitat de marcat caràcter social que, sota la tutela dels professors Eugeny Sokhatskyy i Ivan Garriga, prepararan el programa i tindran les seves primeres experiències de concert.

El pressupost total del Festival és de 450.000 euros i compta amb l’ajut principal de la Generalitat de Catalunya, ja que és un dels festivals d’especial interès cultural, però també dels ajuntaments de cada població participant, de les tres diputacions on s’adscriuen les 37 localitats pirinenques, el govern d’Andorra i la participació del govern de Luxemburg, que dona suport a la presència de dos ensembles propis: Artemandoline i Canto LX.

La proposta del FEMAP inclou una sèrie d’escapades turístiques per conèixer més a fons els Pirineus, més enllà de l’oferta musical. Els paquets d’oferta turística, pensats per a turisme local i també estranger, inclouen nits d’hotel, concerts i activitats diverses, com rutes pel patrimoni arquitectònic, visites guiades, senderisme, degustacions gastronòmiques i activitats de benestar (wellness).

Podeu veure la programació completa a www.femap.cat 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet