El Festival Espurnes Barroques neix amb la intenció singular de programar concerts de música barroca en enclavaments barrocs, amb aforaments petits, i que permetin tenir una experiència propera amb els intèrprets en un territori que comprèn fins a quatre comarques de la Catalunya Central, on no hi ha gaire densitat de població però sí un gran patrimoni barroc encara per descobrir.
Un festival barroc a la Catalunya Central
La iniciativa sorgeix del municipi de Riner (al Solsonès) per potenciar un espai barroc únic a Catalunya com és el santuari del Miracle. El santuari del Miracle és un priorat de l’abadia de Montserrat que, més enllà de la vàlua artística i la dimensió religiosa, té la particularitat d’estar envoltat d’altres manifestacions barroques d’altíssim interès en municipis limítrofs, amb els quals forma una taca contínua al mapa i amb un paisatge similar. Aquests municipis, distribuïts per comarques, són: Riner, Pinós i la Molsosa, al Solsonès; Calonge de Segarra i Pujalt, a l’Anoia; Sant Ramon i Estaràs, a la Segarra, i Sant Mateu de Bages i Súria, al Bages. Per això, més enllà d’un festival al Miracle, s’ha creat un festival supramunicipal en allò que s’acabarà coneixent com a Territori Barroc. En l’edició 2018, aquest Territori Barroc té la particularitat administrativa d’estar format per: 9 municipis, 4 comarques i 2 diputacions, amb parròquies que pertanyen als bisbats de Vic i de Solsona.
La idea del nou festival, que es durà a terme durant quatre caps de setmana entre els mesos de maig i juny, no és oferir tan sols una audició musical al públic melòman, sinó presentar al visitant una experiència de tot un cap de setmana al voltant d’un eix temàtic concret, sempre contextualitzat amb elements culturals i artístics del Barroc, i amb la presència d’una persona que actuarà com a guia de l’experiència. Per això, moltes d’aquestes experiències comptaran amb una proposta gastronòmica “històricament informada”, amb l’assessorament i guiatge dels xefs Jaume Biarnés (Fundació Alícia, Món Sant Benet) i Manel Casanovas (restaurant del Miracle).
El festival està adreçat a un públic que inclou tant els habitants de la Catalunya Central i de l’extrem oriental de les Terres de Lleida (molts dels quals desconeixen el patrimoni més proper), com a un públic provinent de més lluny. Per això s’inclou una proposta que va més enllà de la música i afegeix el coneixement del patrimoni artístic de la zona, els costums i la vida dels habitants del territori, junt amb una proposta gastronòmica d’alta qualitat. Aquest festival, doncs, serà l’activitat principal que permeti acabar configurant en un futur proper una marca turística pròpia: el Territori Barroc, dins el qual s’aglutinarien els municipis limítrofs de les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages (i, en funció de la conveniència, oest del Berguedà, el Moianès i Osona), que seran seu de les diverses actuacions del festival.
La primera edició, els quatre caps de setmana entre aquest mateix dissabte, 26 de maig, i el diumenge 17 de juny, serà organitzada per l’Ajuntament de Riner i el de Pujalt, amb la implicació del Consorci de l’Alta Anoia, que establiran convenis amb la resta de municipis. Actualment el festival compta amb el suport explícit del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de les diputacions de Lleida i de Barcelona. Es durà a terme els mesos de maig i juny, quan comença el bon temps, i moment en què l’oferta musical és menys densa que als mesos d’estiu. Es preveu, però, donar continuïtat a l’activitat musical i patrimonial durant l’any organitzant activitats al voltant del Barroc.
Programació musical amb segell català
La proposta musical inclou una programació de concerts de música barroca interpretada amb criteris històrics i una sèrie d’activitats complementàries, com xerrades amb els músics o tallers de dansa, que en el futur es volen ampliar amb un fort vessant pedagògic en col·laboració amb l’ESMUC, tot prioritzant l’actuació d’intèrprets catalans.
El festival comença aquest dissabte, 26 de maig, al santuari del Miracle (Riner, el Solsonès) amb un concert matinal del Conjunt Atria (Händel, Bach i Telemann) i l’actuació a duo del violoncel·lista Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo a la capella de la Puríssima Concepció de Pujalt.
L’endemà, a l’església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat (Estaràs, la Segarra), hi actuarà l’Euskal Barrokensemble, liderat per Enrike Solinís. A la tarda, al santuari de Sant Ramon (Sant Ramon, la Segarra), hi actuarà la Landesjugendbarockorchester Baden Württemberg, amb una classe magistral impartida per Enrike Solinís.
Els successius caps de setmana hi actuaran grups com La Sonorosa; la mezzosoprano Marta Infante, junt amb Vespres d’Arnadí, dirigits per Dani Espasa; les formacions barroques Dichos Diabolos, Quebrado Barroco, el Teatre de les Comèdies i el Cor de Cambra Francesc Valls. Un dels concerts de producció pròpia és el que oferiran Xavier Puertas i Roger Azcona (vielles, violes, violons i contrabaixos) a la catedral de Solsona.
Tota la informació musical es pot trobar al web www.espurnesbarroques.cat.
Origen del projecte
La denominació Espurnes Barroques vol fer memòria del gran incendi forestal que el juliol del 1998, ara fa vint anys, va devastar més de 27.000 hectàrees a la Catalunya Central. El foc va assolar prop de vint municipis de l’Alt Anoia, el sud del Solsonès, el nord del Bages i l’extrem oriental de la Segarra. El que havia estat l’actiu i l’atractiu principal d’aquest territori (una massa contínua de pinedes i rouredes exuberants) va quedar reduït a cendres en només tres dies. Des de llavors han proliferat les iniciatives que posen en relleu l’interès d’aquesta zona per altres motius que no pas l’explotació dels seus recursos naturals (avui encara no recuperats). Una de les últimes actuacions per potenciar el territori a nivell cultural és la creació de la ruta del Solsonès Barroc. És a partir d’aquest motor que –des de l’Ajuntament de Riner i a iniciativa del seu alcalde, Joan Solà i Bosch– sorgeix la idea de crear el festival Espurnes Barroques –la primera edició del qual coincideix amb el vintè aniversari dels focs.