Els amants de la música antiga tenen una cita ineludible com cada mes d’agost des de fa sis anys al monestir de Poblet, a la Conca de Barberà, on del dia 10 al 12 se celebrarà la sisena edició del Festival de Música Antiga de Poblet, que organitza el mateix monestir, en col·laboració amb l’Obra Social La Caixa i la Fundació Cima, i amb el mestre Jordi Savall com a director artístic.
L’edició d’aquest 2018 presenta tot un seguit de novetats, entre les quals destaquen la celebració d’un concert més i el fet que una de les vetllades estarà dedicada íntegrament a la música d’un compositor que va acabar els seus dies com a monjo de Poblet: Mateu Fletxa el Vell. En aquesta edició, el títol del festival és La memòria i els símbols: del Poder, de la Fe i de l’Exili.
Enguany, la programació del festival mira cap al futur, incorporant el grup Tasto Solo, una de les formacions emergents amb més projecció internacional del moment, i la presència de la Jove Capella Reial de Catalunya, en què Jordi Savall aposta pels músics més joves que han escollit com a especialitat la interpretació amb criteris històrics.
El festival s’obrirà a la plaça del Monestir, amb el concert d’Orpheus XXI i Hespèrion XXI, que oferiran el programa Camins de l’exili i de l’esperança, amb músiques cristianes, jueves i musulmanes al voltant del Mediterrani. Orpheus XXI és la formació impulsada per Savall arran del seu projecte per als refugiats i immigrants a Europa. “El projecte no els ensenya a fer la nostra música, sinó la seva. Són joves que viuen en un món cultural estrany per a ells i, si no tenen contacte amb músics de la seva cultura, quedaran desarrelats”, comenta Jordi Savall.
El segon concert se celebrarà en un espai que es recupera per al festival: l’antic refetor dels conversos. El grup Tasto Solo proposarà un recorregut per l’Anglaterra de la primera meitat del segle XVI.
El tercer dels concerts serà ja a l’antic dormitori dels monjos, on Le Concert des Nations interpretarà Les nations, de François Couperin, una obra en què el compositor barroc va voler aprofundir en els diferents estils musicals dels pobles d’Europa en el seu moment, i l’enregistrament de Jordi Savall és una de les versions considerades de referència.
Finalment, un dels al·licients del festival serà l’oportunitat única d’escoltar les Ensaladas de Mateu Fletxa el Vell a l’antic dormitori dels monjos. D’aquest compositor se sap que va acabar els seus dies com a monjo cistercenc a Poblet. En la roda de premsa de presentació del festival, el pare abat de Poblet, Octavi Vilà, va destacar que “serà una experiència interessant escoltar la música de Mateu Fletxa en un espai únic, l’antic dormitori dels monjos, on ell va dormir”.