La rebotiga de l’òpera, que va omplir recentment el Liceu, arriba diumenge a l’ Auditori de Girona (19 h, 24 i 28 euros) per satisfer la nostra curiositat. “L’objectiu és humanitzar els cantants i els músics, mostrar les dificultats del cant i l’esforç que implica”, comenta el que va ser presentador de dos dels programes televisius més vistos relacionats amb la lírica, Nit d’arts i Va d’òpera.
El nou projecte de Simfonova inclou la direcció musical de Daniel Antolí, al capdavant de la Barcelona Filharmonia, un cor de 140 veus (Camerata Impromptu i el Cor Manresà) i tres cantants solistes de primera fila: el tenor Carles Cosías, la soprano Sara Blanch i el baríton Carles Pachon. En total hi ha fins a 200 músics sobre l’escenari, en un espectacle també de llums per crear un ambient certament màgic al ritme de les explicacions de Marcel Gorgori.
“També hem volgut mostrar la part no tan bonica, les tensions, les rivalitats que existeixen en el món de l’òpera, ja que la veu és un instrument molt delicat i imprevisible”, argumenta Gorgori. En aquest sentit, un grup d’artistes, entre els quals hi ha el mateix tenor Jaume Aragall, expliquen algunes anècdotes que han viscut al llarg de la seva carrera operística en una tertúlia enregistrada.
El repertori inclou alguns dels grans temes de la història de l’òpera, com ara Largo al factotum, d’Il barbiere di Siviglia, de Rossini i Una furtiva lacrima, de L’elisir d’amore de Donizetti, així com d’altres temes no tan coneguts com ara Buvons, buvons soudain!, de Le comte Ory, de Rossini.
El concert, com declara Gorgori, pot agradar tant als profans de l’òpera com als aficionats. “Quan la música val la pena, no pot ser per a uns quants”, recorda el lema de Simfonova .