ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ibercamera a Girona: El retorn dels clàssics

30/12/2017 |

 

De gener a maig de 2018, solistes d’alt nivell i grans orquestres internacionals composen la 11ª temporada d’Ibercamera a l’Auditori de Girona, on podrem escoltar obres cabdals com ara el Rèquiem de Mozart o la Simfonia del Nou Món de Dvořák. Encapçala el programa la Philharmonia de Londres, una de les millors orquestres del planeta.

London Filharmonic Orchestra

Mozart, Beethoven, Chopin, Txaikovski i companyia: gairebé tots els grans compositors de la història de la música europea apareixeran en els programes de mà dels concerts que el segell Ibercamera, per l’onzè any consecutiu, oferirà al públic gironí durant el primer semestre de 2018, a les dues sales de l’Auditori de Girona.

Com és marca del cicle, tindrem ocasió de veure -i sobretot d’escoltar- a importants intèrprets de l’escena nacional i internacional, com ho són la trompetista santpedorenca Mireia Farrés o les germanes germàniques Viviane i Nicole Hagner al violí i al piano, respectivament. Res, però, seria el mateix sense l’aportació de prestigioses formacions simfòniques estrangeres, com la Philarmonia de Londres, la Filharmònica de Copenhagen, o l’ Orquestra Nacional d’Hongria, que d’altra manera difícilment podrien actuar a la ciutat.

La temporada començarà el 28 de gener amb l’ensemble asturià Forma Antiqva, sota la batuta del seu fundador Aarón Zapico. El conjunt, especialitzat en el període Barroc, ens presentarà obres de Vivaldi i Händel, però també del britànic Benjamin Britten, un dels autors del segle XX que també marquen presència en el cicle. El 18 de febrer serà el torn de les germanes Hagner, que ens propiciaran un farcit recital de violí i piano cobrint un ampli repertori que va de Beethoven a Debussy i Béla Bartók.

Quartets de cordes en tindrem dos, i de casa nostra: el 25 de febrer, amb la joveníssima formació del Dalia Quartet, formada el 2014, però que ja ha girat per diversos festivals de renom, i, precisament un mes després, el 25 de març, amb l’actuació del Quartet Casals, pontificat per Arnau Tomàs i el seu germà Abel, ambdós habituals de les programacions d’Ibercamera. El recital està basat en obres de Beethoven i commemora el 20è aniversari d’aquesta formació amb seu a Barcelona i inicialment creada al voltant de la Schubertíada de Vilabertran. I per finalitzar el cicle, el 27 de maig, la trompetista Mireia Farrés, que així manté l’hàbit de visitar regularment la ciutat de Girona. Actuarà en companyia de la pianista Mercè Hervada, oferint un programa on predomina la música de creació contemporània.

Tot i així, el plat fort de la temporada són les orquestres internacionals, que aquest any concentraran el seu repertori en els grans clàssics de la música europea. El 22 d’abril, retorna l’Orquestra Nacional d’Hongria, amb un programa 100% mozartià que inclou el Rèquiem i la Simfonia nº39, una de les darreres i més conegudes del geni de Salzburg. El 20 de maig comptarem amb la Filharmònica de Copenhagen, que porta en l’equipatge partitures de Carl Nielsen, Txaikovski i també l’irrenunciable Simfonia nº9, més coneguda com la “del Nou Món”, que el compositor txec Anton Dvořák va redactar arran de la seva estada a Nova York a finals del segle XIX.

Amb tot, el concert més destacat és el de la Philharmonia de Londres, sota direcció de l’alemany Karl-Heinz Steffens, amb obres de Beethoven i Chopin. Impulsada per la famosa discogràfica EMI just després de la segona guerra mundial, no només es tracta d’una de les orquestres més reputades de tot el món, amb la qual han col·laborat alguns dels millors mestres i instrumentistes de les últimes dècades, sinó que també hi ha un al·licient afegit: el solista serà el prometedor pianista siberià Sergei Redkin, de 26 anys d’edat, que ja el gener passat va integrar la temporada Ibercamera (aleshores amb la també indiscutible Orquestra del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg), deixant excel·lents indicacions. L’escola pianística russa, ja se sap, és una de les millors del món i aquí te un nou deixeble d’altíssim nivell assegurat. Aquesta cita imperdible tindrà lloc a l’11 de març.

Les entrades ja estan en venda i cal remarcar els descomptes per joves fins a 29 anys, que podran assistir a tot el cicle per menys de 60€.

Alexandre Nunes de Oliveira
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet