ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori aposta pel gènere lied en la seva temporada de Cambra

20/10/2017 |

 


El tenor Ilker Arcayürek obrirà la temporada

El nou cicle de lied, organitzat conjuntament amb l’Associació Franz Schubert i el Centro Nacional de Difusión Musical, portarà joves talents internacionals a L’Auditori.

Després de diversos intents d’instaurar una temporada estable de recitals de lied a la ciutat de Barcelona, enguany el gènere de la cançó romàntica està d’enhorabona. La temporada de lied que organitzen conjuntament dues institucions públiques (CNDM i L’Auditori) i l’Associació Franz Schubert s’afegeix a la iniciativa existent des de fa cinc anys, el festival LIFE Victoria que organitza la Fundació Victoria de los Ángeles, la gran ambaixadora del lied a casa nostra. Fa uns anys, Jordi Roch, president de l’Associació Franz Schubert, va impulsar una temporada de lied a Barcelona, a l’Auditori AXA (antigament conegut com a Winterthur), que va arribar a presentar a Barcelona un joveníssim Jonas Kaufmann que va passar força desapercebut. La temporada no prosperà i el lied a Barcelona quedà durant anys limitat als escadussers recitals programats pel Gran Teatre del Liceu. Sort, però, de la Schubertíada a Vilabertran, iniciativa també de l’Associació Franz Schubert que, a imitació del model de Schubertiada existent actualment a Schwarzenberg, s’ha consolidat a la localitat empordanesa fins a arribar a celebrar enguany el vint-i-cinquè aniversari.

Un any després de la creació de la iniciativa catalana, i abans de la proposta de la Schubertíada a Barcelona, Antonio Moral, director del Centro Nacional de Difusión Musical, va fundar el Cicle de Lied al Teatro de la Zarzuela de Madrid, que avui en dia porta vint-i-quatre temporades ininterrompudes i amb un públic fidel que arriba als 780 abonats, d’un aforament total de 1.100 localitats. Tanmateix, quan va intentar traslladar l’esquema a Barcelona l’any 1994, al Palau de la Música, la iniciativa no va prosperar i el cicle de lied va desaparèixer de les programacions de concerts a Barcelona.

El baríton Josep-Ramon Olivé

Enguany Barcelona gaudirà per primer cop en molt de temps d’un cicle de lied anual que compta amb la coproducció de tres agents d’important rellevància en l’àmbit musical: l’Associació Franz Schubert, organitzadora de la Schubertíada de Vilabertran; el Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM, unitat dependent de l’INAEM, del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport) i l’Auditori de Barcelona, que serà la seu del cicle. Es tracta d’un cicle dedicat al lied amb quatre concerts anuals que repassaran durant les properes tres temporades els millors lieder de Schubert. Els concerts presentaran joves internacionals de gran talent que han estat reconeguts amb els premis més prestigiosos.

Aquest és el cas, per exemple, d’Ilker Arcayürek, el tenor que donarà el tret de sortida al cicle el proper 25 d’octubre, reconegut amb el Concurs de Lied d’Stuttgart 2016 i presentat l’estiu passat a la Schubertíada a Vilabertran amb gran èxit de crítica. A L’Auditori, Arcayürek estarà acompanyat de Simon Lepper al piano. La selecció de lieder d’aquest primer recital és una finestra que permet descobrir alguns trets de l’obra del compositor que s’aniran desenvolupant i ampliant a la resta de concerts. El recorregut musical comença el 1814, l’any que es pot considerar l’inici de la carrera de Franz Schubert, i ens porta, pràcticament any per any, fins al 1828, amb la seva mort prematura als trenta-un anys.

El baríton Samuel Hasselhorn. © Christian Steiner

La segona cita del cicle arribarà el 20 de desembre. En aquest segon concert, el jove baríton Samuel Hasselhorn, guardonat als concursos de lied d’Stuttgart i del Wigmore Hall, oferirà la seva interpretació al costat de la pianista Renate Rohlfing. Entre els lieder que es podran escoltar, hi ha An Silvia, Der Wanderer o Willkommen und Abschied. Un concert en què els amants d’aquest gènere tan singular com delicat podran gaudir de cançons ben conegudes al costat d’altres poc freqüents de qui va saber unir literatura i música d’una manera inigualable.

Al febrer (11/02/2018) el cicle de lied situarà el talent català en majúscules al centre de l’escenari de L’Auditori. Heimliches Lieben, Im Frühling o Du bist die Ruh són alguns dels títols que interpretaran el jove baríton català Josep-Ramon Olivé i el pianista Francisco Poyato. Olivé, format inicialment a l’ESMUC, únic centre superior d’estudis a l’Estat espanyol amb un màster específic en la interpretació de lied com a especialització de la música de cambra, ha estat guanyador del primer premi i del premi del públic de la Händel Competition de Londres, i recentment ha guanyat la Gold Medal de la Guildhall School of Music and Drama de Londres.

La soprano Franziska Heinzen

La primera edició del cicle es clourà el 14 de març. En aquest concert la soprano suïssa Franziska Heinzen, juntament amb el pianista Benjamin Mead, oferiran Gretchen am SpinnradeGanymed i Erster Verlust, entre altres grans lieder de Schubert. Al costat d’obres mestres, la voluntat d’aquests concerts és permetre al públic anar descobrint altres composicions que, malgrat no ser tan conegudes, mereixen ser interpretades en un cicle que fa possible la descoberta dels millors lieder de Schubert.

La proposta, amb un pressupost de 22.000 euros, no descarta ampliar el seu àmbit d’acció en el futur, gràcies a la col·laboració del CNDM, que es podria plantejar presentar alguns d’aquests concerts en altres ciutats de la Península. Les entrades, amb preus molt populars, tenen un cost de 20 euros (amb descompte de fins al 50% per a determinats col·lectius, com els menors de 35 anys).


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet