8/10/2017 |
Ni Els segadors ni música de cassoles ni banderes ni consignes de cap tipus. Un ballo in maschera, l’òpera de Verdi dirigida per Renato Palumbo que ahir inaugurava la temporada 2017-2018 del Liceu, va començar amb molta tranquil·litat i amb el tenor polonès Piotr Beczala en un escenari absolutament nu i de parets negres. Mitja hora abans, autoritats i representants de la cultura, del món econòmic i dels mitjans de comunicació van anar desfilant per la catifa vermella davant l’expectació de les càmeres i la incomprensió del públic turista. Hi va haver, però, moltes absències. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, havia assegurat que vindria a l’òpera de Verdi, però fa un parell de setmanes va comunicar la seva baixa. L’any passat, el titular de Cultura del govern espanyol sí que va assistir a la inauguració de temporada de l’òpera barcelonina. Va ser un moment pràcticament històric perquè feia 17 anys que cap ministre de Cultura no anava al Liceu per inaugurar temporada. El penúltim, per cert, va ser Mariano Rajoy el 1999 (aleshores era titular de Cultura). Molts altres representants del món de la política van comunicar que no vindrien poc més de 24 hores abans que comencés la funció. Entre ells, Alberto Fernández Díaz, president del grup municipal del PP a l’Ajuntament de Barcelona; Meritxell Batet, diputada del PSC, i Josep Lluís Cleries, senador del grup mixt.
Un dels únics responsables arribats de Madrid va ser Eduardo Fernández, sotsdirector de música i dansa de l’Inaem. El conseller de Cultura, Lluís Puig, i el seu antecessor en el càrrec, Ferran Mascarell; el regidor de Cultura, Jaume Collboni; l’expresident José Montilla, o l’exalcalde Xavier Trias sí que van assistir a la inauguració. També es van asseure a les butaques del Liceu molts representants de la cultura com Carles Canut, director del Teatre Romea; l’actor Josep Maria Pou; el músic Jordi Savall, i Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure. Les càmeres també van poder fotografiar alguns famosos televisius com Risto Mejide -no es va treure les ulleres de sol-, del món de la moda, com Judit Mascó, o del món de l’esport, com Carles Puyol. Al pati de butaques destacava el vestuari del dissenyador Christian Lacroix, que ha fet els vestits dels cantants. Molt més sòbries eren les americanes de Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell, o Christian Terribas, conseller delegat del BBVA.
Verdi no ho va tenir fàcil quan va decidir estrenar Un ballo in maschera. La censura el va obligar a canviar els personatges i a convertir les intrigues per matar el rei suec en una conspiració contra el governador de Boston. Era inimaginable matar un rei ni que fos dalt de l’escenari a mitjans del segle XIX. Però els escàndols van continuar al segle XXI. La versió escènica que va fer Calixto Bieito, que la va traslladar al context de la transició espanyola, va generar molta polèmica quan es va veure al Liceu l’any 2000.
Ahir, però, el Liceu era com una bombolla en una setmana de molta tensió, i el públic es va submergir en l’òpera i va aplaudir amb entusiasme el tenor Piotr Beczala, el baríton Carlos Álvarez i la soprano Keri Alkema.
SÍLVIA MARIMON
Ara