ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tornar a casa-LIFE Victoria'17

16/7/2017 |

 

 

 

Enguany el LIFE Victoria s’ha presentat a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona, en un acte on es va presentar també la universitat com a nova seu de la Fundació Victoria de los Ángeles. Com van destacar la presidenta de la Fundació, Helena Mora, i el rector Joan Elias, la Victoria torna a la casa on va néixer i va viure fins els vint-i-cinc anys. Un breu vídeo ens va retornar la seva veu recordant “un dels moments més emocionants de la seva vida”, quan va rebre el Doctorat Honoris Causa el 1987, i el rector va insistir en la voluntat que aquest conveni completi la seva activitat musical: “Les universitats també han de ser excel·lents en el foment de les arts”. La primera part de l’acte va acabar amb els agraïments d’Helena Mora, el darrer dels quals per a la Victoria, “per ser com eres, pel teu art i, sobretot, pel teu amor amb majúscules”.

Acte de presentació del LIFE Victoria 2017

Acte de presentació del LIFE Victoria 2017

La presentació del festival va anar a càrrec del seu coordinador artístic, Marc Busquets. La cinquena edició obre una nova etapa que consolida i amplia la seva trajectòria, mantenint les tres línies ja habituals: els recitals, la formació i la promoció de joves intèrprets. Augmenta el nombre d’actes de cada línia i augmenta la durada del festival, que anirà del 20 de setembre al 30 de novembre; s’han avançat les dates, un detall que agraïm tots els que hem assistit als concerts de la Capella de Santa Àgata o Sant Pau a l’hivern (sí, l’hivern a Barcelona no ho és gaire, però en aquests dos recintes, per motius comprensibles, no hi ha calefacció). S’incrementa també el nombre de seus: a les ja esmentades i Jorquera Pianos d’anys anteriors s’hi afegeix la galeria d’art Carles Taché, el Paranimf de la UB i el Museu de la Música.

Entrem en el detall dels concerts principals. N’hi haurà onze, un dels quals, com sempre, serà el concert final de les masterclasses. Obriran el festival Elena Copons i Sholto Kynoch, amb Schumann, Brahms, Grieg i Strauss, i el tancaran Iréne Theorin i Maguns Svensson, amb Wagner, Wolf i Sibelius. És una atractiva incògnita, la soprano cantant cançó! Entremig, Ketevan Kemoklidze i Marco Evangelisti, amb un programa molt variat en el que criden l’atenció dos compositors georgians, Aleksandre Machavariani i Otar Taktakishvili; Miren Urbieta-Vega i Rubén Fernández Aguirre, amb un interessant programa centrat en la cançó basca; David Alegret i Albert Guinovart amb els poderosos Sonets de Petrarca i Michelangelo i cançó catalana i Benjamin Appl i Sholto Kynoch, que faran… els únics Lieder de Schubert del festival! Sempre hi ha un concert especialment dedicat a Victòria dels Àngels (més enllà que tot el LIFE hi estigui dedicat) i aquest any serà el que he deixat pel final, el de Kate Royal i Joseph Middleton, inspirat en el debut de la soprano al Carnegie Hall el 1950 (debut que és present també en la imatge del festival).

La majoria d’aquests concerts, com és habitual, tindran com a pròleg el miniconcert d’un duo emergent, i així entrem ja en la zona jove. Aquest any inclou tres dels concerts principals, una novetat que arrodoneix una iniciativa d’edicions anteriors: tres recitals aperitiu amb alguns dels teloners de l’any passat ara ja com a artistes principals. Seran Mercedes Gancedo i Beatriz García-Miralles (que faran els divertídissims I hate music! i La bonne cuisine de Bernstein), Mireia Tarragó i Eric Ledesma i Ulrike Haller i Josep Surinyac (amb un preciós programa centrat en Viena i el tombant de segle XX). Tornen també els Tast de Lied, breus concerts de mitja hora pensats especialment per aquells que encara no són aficionats al gènere (esperem que ho siguin a la sortida) i, finalment, hi haurà un concert al Museu de la Música centrat la figura de Granados i una Jam de Lied, una nova iniciativa a Barcelona de la qual haurem de parlar qualsevol dia d’aquests…

Acabem el repàs del LIFE amb les activitats entorn els concerts. Les masterclasses tindran tres parts, a càrrec de Sholto Kynoch, Manuel García Morante i, a duo, Pablo Assante i Francisco Poyato, que se centraran en les diferències entre interpretar òpera i Lied, una aproximació molt estimulant. Hi haurà dues Trobades, una entorn el piano i el Lied, amb Manuel García Morante i Francisco Poyato entre d’altres pianistes, i l’altre entorn vint-i-cinc anys de Lied a Catalunya, amb Jordi Roch i Jaume Radigales. Finalment, abans de tres dels concerts hi haurà conferències a càrrec de Mercedes Conde Pons, Albert Ferrer Flamerich i Albert Galceran. Us he donat informació en poques línies, però no us penseu que he estat exhaustiva! Per veure el detall, el millor serà que consulteu el web, www.lifevictoria.com.

Tornem a l’acte de presentació, que encara va tenir una breu tercera part, la interpretació per part de la soprano Mercedes Gancedo i el guitarrista Bernardo Rambaud de dues cançons: Amor marinaro (Ne voglio fa’ ‘na casa), de Donizetti, i Pueblito, mi pueblo, de Guastavino. Sempre està bé acabar amb música!

 

Sílvia Pujalte
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet