Segons explica Sergi d’Assís Gelpí, prefecte de l’escolania, les peces –totes dues en català– van ser triades perquè el cor volia transmetre els valors de la pau i la llibertat. Especialment emotiva va ser la interpretació d’El cant dels ocells, que Pau Casals ja va tocar per al president Kennedy a la Casa Blanca el 1961. “És una cançó amb molt de missatge. Va ser molt bonic perquè hi va assistir la seva vídua, que estava molt emocionada i ens va venir a saludar al final del concert i ens va dir que l’escolania està en un molt bon moment musical”, recorda el prefecte, que també explica que molta gent a la sortida els va dir que l’actuació dels escolans “va ser un dels moments més especials” de la vetllada. Amb el mateix missatge, el cor va cantar el poema L’ametller, de Joan Maragall, musicat per Bernat Vivancos, antic director musical de l’escolania. “L’ametller floreix a l’hivern i simbolitza el que hem de fer, treballar per la pau encara que no hagi arribat”, diu Sergi d’Assís Gelpí.
El prefecte de l’escolania assegura: “Per a nosaltres, que ens hagin convidat al centenari és molt especial i poder cantar en un auditori com aquest és una oportunitat molt gran de difusió del que és l’escolania, Montserrat i Catalunya.” De fet, un dels objectius del cor quan viatja a l’estranger és fer d’ambaixador de la cultura catalana. “Abans Catalunya era més desconeguda, ara se’n parla més, però la cultura no és prou coneguda i en moments com aquests és important donar-nos a conèixer com a país que darrere té una història molt llarga i una cultura molt rica i interessant”, explica el prefecte.
La gira als EUA del cor infantil forma part de l’impuls internacional que s’hi està donant els últims anys, en què el cor ha estat, per exemple, a la Xina, tres cops a Rússia i aquest és el segon cop que canta als Estats Units. Però, segons Sergi d’Assís Gelpí, aquesta gira “és la culminació de moltes coses i tornar als EUA i entrar per la porta gran, que et rebin en auditoris de primera línia és un moment molt important”.