ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Presentació del XIX Congrés Mundial de Carilló

8/6/2017 |

 

La Generalitat de Catalunya i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya han presentat aquest matí al Palau de la Generalitat el XIX Congrés Mundial de Carilló, un certamen que arriba per primera vegada al nostre país farcit d’activitats, concerts i atractives propostes.

Entre els assistents a l’acte, s’ha comptat amb la presència de l’Hble. Sra. Neus Munté, Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, la qual ha destacat la vinculació històrica que la seu del Govern té amb aquest instrument, ja que el carilló del Palau és dels pocs que existeixen a Catalunya i arreu d’Espanya i gairebé l’únic que funciona amb regularitat i que ofereix concerts a través d’un cicle estable. El Sr. Ramon Gené, secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, entitat organitzadora del Congrés, ha fet èmfasi en l’elecció de Barcelona com a seu del certamen, fita que no havia aconseguit mai cap país del sud d’Europa, zona amb molt poca tradició carillonista. Tot i això, i tal com ha comentat la Consellera, s’ha aconseguit arribar als 170 inscrits vinguts de 22 països d’arreu del món i tenir representades de les 14 associacions federades, xifres que posicionen aquesta edició entre les de més èxit des que existeix aquest certamen.

La directora del XIX Congrés Mundial de Carilló i carillonista oficial del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, ha estat l’encarregada de desvetllar la programació. A nivell de continguts i a través de conferències, sessions obertes al debat, visites culturals i concerts, el Congrés es planteja com un espai de debat i de reflexió sobre la realitat cultural i artística del carilló, fent èmfasi en la seva evolució tècnica i en com aquesta pot ajudar a oferir no només noves vies de modernització artística, sinó també una nova manera de potenciar el seu reconeixent social i cultural.

Més enllà de les sessions de treball, el Congrés ha organitzat un seguit de concerts “de” i “amb” carilló especialment produïts per a l’ocasió, alguns d’ells amb repertori musical de nova creació, com el que es farà el dia 2 de juliol a L’Auditori de Barcelona amb obres per a carilló i banda d’Oriol Cruixent, Jordi Nus i Albert Guinovart, o el que tindrà lloc el 4 de juliol a la Sagrada Família amb una peça de Martí Carreras, encarregada específicament per al Congrés. Al Concert de cloenda, i també com a obra de nova creació, es podrà escoltar una composició per a carilló, cobla i percussió de Marc Timón.

Tampoc hi faltaran els concerts al Palau de la Generalitat amb el seu carilló, on les 14 associacions federades a la World Carillon Federation, es presentaran a través de breus recitals. Feia molts anys que totes les associacions federades no coincidien juntes en un Congrés i mai havien estat rebudes a la seu el govern del país amfitrió. 

Al llarg de cinc dies Barcelona s’omplirà del so el carilló amb l’objectiu de donar a conèixer aquest instrument i fer que tothom que ho desitgi, pugui gaudir de la seva música. Es faran miniconcerts amb carillons mòbils en espais oberts, com el Parc de la Ciutadella o l’Avinguda de la Catedral, petits “tastets” al Port de Barcelona i un fantàstic concert de cloenda davant de la Catedral amb la Cobla Sant Jordi, gegants, bastoners, sardanes i castellers.

Però no tot es quedarà a Barcelona. Aquesta edició es complementa de forma especial amb un Postcongrés que del 6 al 8 de juliol viatjarà a Tarragona, les Terres de Lleida i Montserrat. Amb l’objectiu de donar a conèixer el carilló arreu de Catalunya es faran concerts a la Catedral de Tarragona, al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, seu de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya) i al Monestir de Montserrat.

El XIX Congrés Mundial de Carilló està organitzat per la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, federada a la World Carillon Federation, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. A més a més, compta amb el suport de diferents personalitats del país, municipis, institucions i entitats culturals, com L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Museu de la Música i la Sagrada Família.


Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet