ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Quartet Casals celebra el seu vintè aniversari a L'Auditori

9/5/2017 |

 

 

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel

El Quartet Casals, Jordi Savall, Paul McCreesh, Robert King, Philippe Herreweghe, Gustavo Dudamel i Yuha Wang són alguns dels noms que passaran la propera temporada per L’Auditori. L’entitat cultural pública consolida el cicle Emergents, de suport als nous talents, les propostes de música contemporània (Sàmpler Sèries, Revisiting, Escenes), la temporada de la Banda Municipal de Barcelona i l’àmplia oferta del Servei Educatiu.

L’Auditori ha presentat una programació per a la temporada 2017-18 en què destaquen, entre d’altres, els grans noms de la música de carrera internacional, com Gustavo Dudamel o Yuja Wang, que aquesta temporada recalen a la Sala Pau Casals de L’Auditori del carrer de Lepant, després del seu pas fa pocs mesos pel Palau de la Música Catalana.

Primeres espases al cicle de Música Antiga

La programació de música antiga a L’Auditori és el que aplega més propostes lluminoses, amb noms com els de la mezzosoprano Vivica Genaux, que debuta a L’Auditori, Robert King, Philippe Herreweghe, Carlos Mena, Jordi Savall, Paul McCreesh i Xavier Sabata.

Jordi Savall oferirà diversos programes del seu cicle El So Original, entre els quals destaquen les Vespro de la Beata Vergine de Monteverdi, la poc coneguda i reconstruïda Passió segons sant Marc de J. S. Bach i la Missa de difunts i la Missa de batalla de Joan Cererols, de qui el 2018 es celebra el quatre-cents aniversari del naixement, en un concert en què també es presenta la Jove Capella Reial de Catalunya, una nova fórmula de la factoria Savall que vol potenciar els joves talents de la música antiga a Catalunya i que, per tant, s’inclou igualment al cicle Emergents.

Paul McCreesh. © www.gabrieli.com

Paul McCreesh. © www.gabrieli.com

Altres propostes destacades són el concert d’Il Giardino Armonico i el seu director, Giovanni Antonini, que en el seu doble vessant de director i flautista de bec oferirà junt amb la seva orquestra un monogràfic Telemann amb motiu del 250 aniversari de la seva mort; el concert de Robert King amb The King’s Consort, amb música per a la coronació del rei Jordi II el 1827 que inclou música de Händel, Tallis i Blow; la visita de Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale de Gant amb Cantates i la Missa brevis de J. S. Bach, i el concert del Gabrieli Consort & Players sota la direcció de Paul McCreesh, que interpretaran en versió concert l’òpera King Arthur de Henry Purcell. La visita de Vivica Genaux, una de les veus que va ajudar a reproduir la veu del castrat més famós de la història, Farinelli, en el film de títol homònim, amb àries d’òperes de Händel i Porpora, acompanyada per Les Musiciens du Louvre, es completa, en l’àmbit solista, amb el concert del contratenor basc Carlos Mena, que actuarà amb els solistes de la Beca BZM que atorga l’associació Bach Zum Mitsingen.

Xavier Sabata

Xavier Sabata

Completen la programació el jove clavecinista Jean Rondeau, que oferirà un homenatge al compositor francès François Couperin en el 350 aniversari del seu naixement interpretant preludis i peces dels seus primer i segon volums per a clavecí; l’oboista Lucas Macías i els solistes de l’Orquestra Mozart fundada per Claudio Abbado; la interpretació del Winterreise de Franz Schubert a càrrec del contratenor Xavier Sabata, acompanyat al piano per Francisco Poyato; un original programa amb obres de Manuel de Falla i Joaquín Rodrigo a càrrec de l’Euskal Barrokensemble, i el concert de l’Acadèmia 1750 i les veus de Marta Mathéu i Marta Infante, sota la direcció de Masimo Spadano, en el projecte de la integral de Cantates de Bach que coprodueixen L’Auditori i el Palau de la Música Catalana.

El Quartet Casals ofereix la integral dels Quartets de corda de Beethoven

Un dels projectes estrella de la temporada de L’Auditori és l’acollida de la integral dels Quartets de corda de Beethoven a càrrec del Quartet Casals per celebrar el vintè aniversari del grup. El Quartet Casals porta gestant aquest projecte llargament, però fins ara no s’ha atrevit a dur-lo a terme. Certament, els Quartets de corda de Beethoven són l’obra culminant per a aquesta formació, i cal una maduresa personal i també de grup per interpretar-les en format íntegre. Després de la seva interpretació a la Schubertíada a Vilabertran, a l’agost, el Quartet Casals els programa a l’Auditori de Barcelona en dues tandes al llarg d’una temporada en què també els interpretaran arreu del món en una gira d’aniversari.

Quartet Casals. © Igor Cortadellas

Quartet Casals. © Igor Cortadellas

Una altra de les propostes novelles de la temporada de cambra és el projecte Schubert que L’Auditori acollirà en col·laboració amb l’Associació Franz Schubert i el CNDM. Al llarg de tres temporades, L’Auditori oferirà quatre recitals per temporada amb una selecció dels millors lieder de Franz Schubert, interpretats sempre per joves talents. Enguany els protagonistes seran el tenor Ilker Arcayürek, guanyador del Concurs de Lied d’Stuttgart 2016; el baríton Samuel Hasselhorn, guardonat al Concurs de Lied d’Stuttgart i del Wigmore Hall; el baríton català Josep-Ramon Olivé, recentment seleccionat per al projecte Jardin des Voix de William Christie, i la soprano Franziska Heinzen.

De la temporada de cambra destaquen els noms de Daniil Trifonov (concert extraordinari d’acord amb Ibercamera), el clarinetista Martin Fröst i l’Armida Quartett, que interpretaran el Quartet per a la fi dels temps d’Olivier Messiaen, la violinista Patricia Kopatchinskaja interpretant obres de Debussy, Poulenc, Kurtág, Enescu i Ravel, i el pianista Lang Lang, en el seu retorn en solitari.

El cicle Emergents inclourà la participació de la JONC, la Jove Capella Reial de Catalunya, formacions de cambra com el Quatour Handon, el Cosmos Quartet i el Calidore String Quartet, el Kebyart Ensemble, la violista Agnès Mauri i el pianista Albert Cano, així com els debuts amb l’OBC de solistes com el baríton Josep-Ramon Olivé, la clarinetista Ona Cardona, el pianista Remi Geniet i el director Eduardo Portal.

Les propostes més modernes: Sàmpler Sèries, Amplificats i Escenes

La música més actual, representada per la música de nova creació, el jazz, flamenc, pop-rock i les propostes que fan dialogar la música amb les arts escèniques, s’apleguen sota el paraigua de diferents cicles, alguns dels quals s’interrelacionen. Són els Sàmpler Sèries, Amplificats i Escenes.

Enguany el compositor convidat a les Sàmpler Sèries serà Octavi Rumbau, que farà una col·laboració amb el coreògraf Albert Quesada en un projecte comú que porta com a nom It’s time i que interpretaran tres ballarins i els músics Funktion i Miquel Bernat.

CrossingLines. © Amaia Miranda

CrossingLines. © Amaia Miranda

Formacions de prestigi en l’àmbit de la nova creació, com el Frames Percussion, el Neue Vocalsolisten Stuttgart, CrossingLines i l’Ensemble Contemporain formaran part de la programació, que tindrà com a punt culminant l’actuació del Klangforum de Viena, que interpretarà una de les obres cabdals del canvi de segle: In Vain, del compositor austríac G. F. Haas.

La Banda Municipal més autèntica

La temporada de la Banda Municipal de Barcelona s’ha convertit en un dels pilars de la programació de L’Auditori, amb 19 concerts, 13 dels quals a la Sala Pau Casals, amb un balanç de 20.000 assistents en tota la temporada.

Enguany la formació, una de les més històriques de Barcelona, es centrarà en el repertori original per a banda, amb obres de compositors com Johan de Meij, Ferrer Ferran, David Maslanka i l’estrena del Trincameró de Joan Lluís Moraleda, així com una obra d’encàrrec fet al jove compositor Marc Migó. D’entre els solistes que participaran en la temporada de la Banda cal fer esment dels pianistes Josep Colom, Pierre Réach i Marc Heredia, el trompetista Luis González o el clarinet de l’OBC Josep Fuster i la soprano Elena Copons.

La temporada, liderada pel seu titular, el directori i compositor Salvador Brotons, inclourà obres del gran repertori, com el Magnificat de John Rutter, que interpretaran en el Trobada de Corals Joves de Catalunya, així com obres de Gershwin i Bernstein o la selecció de bandes sonores de John Williams, entre les quals la mítica Star Wars.

La temporada de L’Auditori es completa amb una densa activitat educativa, amb prop de 150 concerts educatius i familiars, el projecte Apropa Cultura i les propostes del Museu de la Música, amb concerts amb instruments del Museu i activitats paral·leles.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet