8/5/2017 |
Substitueix a la periodista Mònica Pagès, després que aquesta hagi esgotat un mandat 2013-2017 que ja ha suposat un relleu històric i un nou impuls per a l’organització. El compositor reusenc pren possessió aquest proper 10 de maig i lidera un important canvi generacional en el qual també hi prenen part el pianista Marco Mezquida i el crític Aleix Palau
Aires de canvi generacional a Joventuts Musicals de Catalunya. La històrica organització cultural, que forma part del moviment internacional Jeunesses Musicales, ha escollit com a nou president el jove compositor Joan Magrané i Figuera, (Reus, 1988). El nou president prendrà possessió aquest proper 10 de maig després d’haver estat escollit per unanimitat per l’Assemblea General, en la qual s’apleguen les 40 associacions locals i entitats associades de Joventuts Musicals presents a tot Catalunya. Magrané encapçalava l’única candidatura que es presentava i en la qual hi figura el gruix de l’anterior junta directiva amb incorporacions importants com ara el pianista Marco Mezquida o el crític musical Aleix Palau.
Magrané pren així el relleu de la periodista Mònica Pagès i Santacana, que ha estat presidenta de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya des de 2014, quan al seu torn va rellevar l’històric president Esteve Costajussà. D’aquesta manera es completa un profund procés de renovació i rejoveniment de l’organització. A més, Joan Magrané serà el primer president que tindrà limitat el seu mandat a un màxim de dos consecutius, tal com es va aprovar el 2016 en una important reforma dels estatuts de Joventuts Musicals de Catalunya. Així, l’entitat cultural vol garantir que els recanvis en la seva cúpula directiva es produeixin amb regularitat, naturalitat i transparència, evitant la perpetuació dels principals càrrecs.
Entre els reptes que el nou president assenyala com a prioritaris destaca la consolidació dels principals projectes existents (Xarxa de Músiques a Catalunya, Ethno Catalonia, etc), el foment dels intercanvis internacionals dels joves intèrprets catalans a través de la xarxa internacional de Jeunesses Musicales i l’aposta per la nova creació.
JOAN MAGRANÉ, UN DELS COMPOSITORS EMERGENTS MÉS DESTACATS
El compositor català Joan Magrané és guanyador, entre d'altres, del Premi Reina Sofia de Composició Musical (2013). L'any 2016 ha estat Lauréat de l'Académie de France residint a la Villa Medici a Roma. Magrané va iniciar la seva formació musical sota la tutela de Ramon Humet. Posteriorment va estudiar a l'Escola Superior de Música de Catalunya amb Agustí Charles, a la Kunst Universität de Graz amb Beat Furrer i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París amb Stefano Gervasoni. Mauricio Sotelo i Jesús Torres han influït en el seu desenvolupament artístic, i ha rebut classes magistrals dels compositors Pierre Boulez, Peter Eötvös, George Benjamin, Salvatore Sciarrino, Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, José María Sánchez-Verdú, Hèctor Parra, Pedro Alcalde i Alberto Posadas.
Les seves obres han estat interpretades arreu d'Europa per conjunts instrumentals i solistes com l'Ensemble Intercontemporain, el Quatuor Diotima, el Quartet Gerhard, la BBC Scottish Symphony Orchestra, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Orquesta de la RTVE, els Neue Vocalsolisten, el Trío Arbós, el Barcelona 216, CrossingLines, Funktion i Adriàn Blanco entre altres. El seu catàleg inclou música de cambra, per a conjunt instrumental, per a orquestra simfònica i per a instruments solistes. El 2014 va estrenar Dido Reloaded al Teatre Lliure, una òpera de cambra escrita a vuit mans, juntament amb Xavier Bonfill, Raquel García-Tomás i Octavi Rumbau. També amb Raquel García-Tomás ha escrit l'òpera disPLACE, amb llibret d'Helena Tornero i estrenada a Viena el 2015. La temporada 15-16 fou el primer compositor resident de la Xarxa de Músiques a Catalunya de Joventuts Musicals de Catalunya. Algunes de les seves obres estan editades per les Éditions Durand.
30 ANYS DE la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya
Joventuts Musicals de Catalunya celebra aquesta temporada 16-17 el 30è aniversari de la seva creació i, des de 1995, té com un dels principals projectes la Xarxa de Músiques a Catalunya, un circuit de concerts en el qual es presenta una selecció de les millors propostes musicals de joves intèrprets produïdes al nostre país. Aquestes propostes giren per tot Catalunya a través de la xarxa d’entitats locals de Joventuts Musicals que les contracten. Les 40 entitats locals de Joventuts Musicals constituïdes legalment i presents a tot el territori fan de la Xarxa de Músiques l’únic circuit musical estable de Catalunya. Joventuts Musicals de Catalunya és una federació territorial independent adscrita a la Confederación de Juventudes Musicales de España però amb entitat legal i projecte propis i diferenciats. Forma part per tant del moviment internacional de Jeunesses Musicales, qualificat per l’Unesco com el “moviment cultural juvenil més important del món”.