Bach, Monteverdi i Telemann són els protagonistes de la 37a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà del 28 de juliol al 20 d'agost en aquesta localitat de llarga tradició musical que es remunta al segle XIII, quan va ser residència reial, tal com recordava ahir Montse Faura, directora general i artística del festival. En cartell: catorze concerts, més un de familiar. El gran clavecinista Benjamin Alard serà l'encarregat del “preàmbul” amb les Variacions Goldberg de Bach. La música antiga també aflorarà en diversos concerts, com ara els que oferirà la prestigiosa Academy of Ancient Music, que debuta en el festival (10 d'agost), i el conjunt francès Ensemble La Fenice, que va actuar per primera vegada al festival el 2003, i hi va tornar el 2005 i el 2015. Diumenge 6 d'agost protagonitzaran un Dia Monteverdi amb dues càpsules i un concert, el Vespro della Beata Vergine. Des del Palau Solterra –en vies de ser nomenat bé cultural d'interès nacional–, passant per la plaça de la Vila, on interpretaran obres de compositors contemporanis de Monteverdi, per acabar a l'església de Sant Genís aquesta jornada itinerari, només possible en una petita ciutat com Torroella, tal com va bromejar ahir l'alcalde Josep M. Rufí, i serà, sens dubte, un dels plats forts del festival.
Homenatge a Achúcarro
Dos concerts serviran per homenatjar el pianista bilbaí Joaquín Achúcarro, que ha actuat en les darreres 25 edicions del festival, a banda de ser soci d'honor de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora de l'esdeveniment cultural. D'una banda, tocarà amb l'OSV en el concert inaugural obres de Debussy, Grieg i Falla (29 de juliol); i de l'altra, quatre dels seus millors deixebles tocaran obres de Bach acompanyats de l'Orquestra de Cambra Amadeus de la Ràdio Polonesa (20 d'agost).
Recuperant J.Ferrer
Els guitarristes Jørgen Skogmo i Jens Franke oferiran la integral de l'obra per a dues guitarres de Josep Ferrer i Esteve (2 d'agost). I qui és Josep Ferrer? Era un gironí de nissaga torroellenca que va viure entre 1835 i 1916, compositor tan prolífic com desconegut. “Franke ens va contactar a través de les xarxes socials i ens va explicar que havia trobat les partitures de Ferrer a la Royal Academy of Music de Londres”, explicava ahir Faura. Així doncs, estem davant d'una estrena en època moderna d'aquest guitarrista, de qui podrem escoltar també les seves fantasies sobre motius d'òperes de Verdi i Donizetti.
El cartell presenta altres cites interessants, com ara la de la famosa Academy Sant Martin in the Fields Chamber, que torna després de 16 anys per oferir un programa de Rossini, Brahms i Schubert (14 d'agost), o bé la de Jordi Savall, que s'endinsarà, aquest cop en el viatge que els músics espanyols van fer al Nou Món amb Hespèrion XXI (17 d'agost), sense oblidar el Quartet Quiroga, amb un programa d'Arriaga, Halffter i Ginastera (el dia 16 d'agost).
No podia faltar a l'Auditori Espai Ter la visita de l'orquestra Acadèmia 1750, nascuda el 2006 en el si del festival, i que interpretarà un programa de Beethoven, Haydn i Mozart (4 d'agost), mentre que Soqquadro Italiano, una formació que debuta a Torroella, proposaran una sorprenent revisió de l'Stabat Mater amb Vincenzo Capezzuto (18 d'agost), “té una veu de contratenor natural i ha cantat amb L'Arpegiatta, al mateix temps que balla”, comentava Faura.
Pel que fa al concert familiar, es tracta d'un viatge pels contes clàssics, El bosc de Grimm, una producció de La Maquiné amb música de Ravel que va guanyar el premi Max 2014 al millor espectacle infantil (13 d'agost).
El festival Fringe
El Fringe Torroella se celebrarà del 27 al 30 de juliol i oferirà concerts gratuïts en diferents escenaris de la ciutat. L'objectiu és mostrar el talent d'intèrprets de diversos gèneres tant catalans (ESMUC) com procedents d'escoles de París, Friburg, Londres, en què enguany s'hi incorpora l'Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid. “El cartell reflecteix l'esperit del festival, pensat i organitzat per joves, un noi tocant Schubert amb xancletes”, somreia Faura.
Les entrades del festival, que té un pressupost de 162.860 euros, estaran a la venda a partir de diumenge. “Busquem els millors intèrprets possibles segons el nostre pressupost i també volem donar una oportunitat a les noves promeses”, sostenia ahir Bou. A més, va destacar el fet que el festival ha rebut l'EFE Label de l'Associació Europea de Festivals. “Estem molt satisfets per aquest segell de qualitat artística.” Una altra novetat de la propera edició és que el festival s'ha adherit al programa Apropa cultura per tal d'oferir entrades a preu reduït als col·lectius amb risc d'exclusió social.