ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Temporada OBC: talent català com a valor afegit

7/4/2017 |

 


Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya amb Kazushi Ono. © Igor Cortadellas

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya amb Kazushi Ono. © Igor Cortadellas

El director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Kazushi Ono, afronta la seva tercera temporada al capdavant de l’orquestra barcelonina amb la intenció d’acostar al públic grans obres del repertori i posant especial interès en aquelles que encara no s’han escoltat mai interpretades per l’OBC. Obres, per exemple, com el Requiem de Dvořák, la Fantasia per a violí de Schumann, la Simfonia Kaddish de Bernstein, el Concert per a violí de Dutilleux, la Marxa fúnebre de Cherubini i Funeral song d’Stravinsky.

Mozart, Beethoven, Schubert i Schumann continuaran tenint un paper important per al treball del so de l’Orquestra, mentre que Bruckner, Xostakóvitx, Brahms, Mahler o Strauss seguiran molt presents a la programació. Així doncs, en el concert inaugural es podran sentir la Simfonia Heroica de Beethoven i el Concert per a violí i orquestra de Txaikovksi, interpretat per Julian Rachlin, sota la direcció de Kazushi Ono.

Josep Caballé. © Antoni Bofill

Josep Caballé. © Antoni Bofill

Entre els intèrprets i directors, cal aplaudir la presència de nombrosos solistes catalans, com per exemple els directors Josep Caballé, Diego Martín Etxebarría i Antoni Ros Marbà, el cantaor Pere Martínez i la soprano María Hinojosa interpretant Manuel de Falla; els germans Abel i Arnau Tomàs fent el Doble concert per a violí i violoncel de Brahms; el pianista Ignasi Cambra, que actuarà amb Maria João Pires fent el Concert per a dos pianos de Mozart; Enrique Bagaría, que oferirà el Concert per a piano núm. 1 de Beethoven, sota la direcció de Víctor Pablo Pérez, i els cantants Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, Roger Padullés i José Antonio López, solistes del Requiem de Dvořák.

Ensemble Intercontemporaine. © Franck Fervile

Ensemble Intercontemporaine. © Franck Fervile

Aquesta temporada s’estrenaran i escoltaran per primer cop amb l’OBC obres de compositors catalans com Parra, Palomar, Ros Marbà, Torres, Cruixent o Casablancas i també de Safaian i Hillborg. Una de les grans cites de la temporada serà el concert conjunt que oferirà l’OBC amb l’Ensemble Intercontemporaine, un dels grups imprescindibles en la música de l’actualitat, en què estrenaran la composició Inscape d’Hèctor Parra. A més, l’OBC ha encarregat al jove compositor Arnau Tordera, premiat al Concurs de Composició Toru Takemitsu, al Japó, la creació de l’obra del programa social “Et toca a tu”, que dirigirà Kazushi Ono.

Obres cabdals del gran repertori, com el Concert per a violoncel d’Elgar, s’escoltaran en les mans d’un especialista com Daniel Müller-Schott, però també el Concert per a piano núm. 2 de Rachmàninov en les mans del jove talent Vadym Kholodenko o el Concert per a violí de Bruch de la mà de Nikolaj Znaider.

Ona Cardona

Ona Cardona

El cicle Emergents seguirà tenint un paper important en la programació i enguany comptarà amb el baríton Josep-Ramon Olivé, el violoncel·lista Sheku Kanneh-Mason, el pianista Remi Geniet i la clarinetista Ona Cardona com a solistes en un doble programa, amb l’OBC dirigida per Eduardo Portal.

També s’intensifica la col·laboració amb el mestre Jan Willem de Vriend, director convidat que dirigirà l’OBC en dos programes a mig camí entre el Classicisme i el Romanticisme, amb obres de Mozart, Schubert, Sor i Beethoven, a més de la producció de Lo speziale, òpera de Joseph Haydn, en versió escenificada que es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya.

Una de les imatges promocionals de la temporada 2017-18 de l’OBC, realitzades per Igor Cortadellas

Una de les imatges promocionals de la temporada 2017-18 de l’OBC, realitzades per Igor Cortadellas

El cicle OBC Cinema, pensat per a nous públics, programa tres pel·lícules icòniques de la filmografia americana: E. T. L’extraterrestre d’Steven Spielberg, amb música de John Williams; West Side story, amb música de Leonard Bernstein, i Fantasia, el clàssic d’animació de la factoria Disney. A més, un programa amb escenes dels millors musicals de Broadway com Cats, Evita, Sunset Boulevard o El fantasma de l’òpera completen aquest abonament cinèfil.

La implicació de l’OBC en programes socials seguirà intensificant-se amb les propostes ja existents de “Tocats per l’OBC”, “Et toca a tu”, “Un matí d’orquestra” i els concerts a la carta, a les quals se sumen dos nous projectes de caire europeu: “Eo-lab II” i “Music upclose network”, que cerquen noves estratègies per connectar la música simfònica amb nous públics.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel

Tres concerts extraordinaris completen la programació. D’una banda, la visita de la Filharmònica de Viena, el 14 de gener de 2018, sota la direcció de Gustavo Dudamel, amb l’“Adagio” de la Desena Simfonia de Gustav Mahler, i la Simfonia Fantàstica de Berlioz. Una setmana després, el 20 de gener, la pianista Yuja Wang recalarà a Barcelona amb la Chamber Orchestra fent l’obertura d’El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn i el Segon Concert per a piano de Chopin. Per últim, Jordi Savall inaugura el 10 d’octubre la temporada de música antiga amb les Vespro della Beata Vergine de Monteverdi en el 250è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi, un concert que es veurà a la nova Philharmonie de París i a L’Auditori.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet