11/3/2017 |
Jonas Kaufmann, el tenor més sol·licitat, actuarà per fi en una òpera al Liceu la temporada que ve. El cantant alemany protagonitzarà tres funcions de les 14 previstes d’'Andrea Chénier', d’Umberto Giordano. Els dies 9, 12 i 15 de març del 2018 assumirà el rol del poeta francès del títol en una aclamada versió escènica de David McVicar estrenada al Covent Garden. La resta del primer repartiment (n’hi haurà tres) compta amb Carlos Álvarez, Sondra Radvanoski i Anna Tomowa-Sintow, entre d’altres.
«El Liceu tornarà a comptar amb grans veus perquè els cantants se senten a gust en aquest teatre i això és un èxit de tot l’equip, des de l’orquestra i el cor fins a tot el personal, des de l’administració fins a maquillatge i vestuari. Tots fan un gran esforç i això contribueix a la qualitat de les produccions. Els artistes canten millor si tot al seu voltant funciona», va destacar ahir Christina Scheppelmann, directora artística, al presentar la nova programació amb Roger Guasch, director general del Liceu, Salvador Alemany, president de la Fundació, i Josep Pons, director de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre.
La temporada 2017-18 del Liceu –que va estrenar divulgació en 'streaming'– permetrà escoltar per primera vegada al Liceu 'Demon', una òpera molt potent del repertori rus d’Anton Rubinstein protagonitzada per una altra estrella, el baix baríton Dmitri Hvorostovski, que fa uns mesos va triomfar al coliseu amb un recital. La seva veu també lidera el gran repartiment (juntament amb Piotr Beczala, Ekaterina Metlova i Dolora Zajick) d’un altre previsible hit de la temporada, 'Un ballo in maschera', de Verdi, en un muntatge amb una posada en escena moderna i minimalista de Vincent Boussard.
El Liceu programarà un total de 13 òperes, nou d’escenificades i quatre en concert. Obrirà el teló el 13 de setembre amb 'Il viaggio a Reims,' de Rossini, una sàtira de l’antic règim i l’aristocràcia en una versió d’Emilio Sagi. Aquesta òpera alternarà veus amb solera amb nous talents. La majoria d’ells van quedar finalistes al Concurs Francesc Viñas.
L’únic títol nou de la temporada, 'Demon', serà una de les tres noves coproduccions del Liceu amb 'Roméo et Juliette' drama romàntic que Stefan Lawless trasllada a la guerra de secessió nord-americana amb Saimir Pirgu i Aida Garifullina, una veu nova per al Liceu que farà parlar molt. 'Manon Lescaut', la tercera coproducció, representarà el debut de Davide Livermore, polifacètic director escènic torinès que comptarà en el repartiment amb Kunde, David Bizic i Ludmyla Monastyrska.
Encara que l’òpera italiana del segle XIX predomina en la programació, els amants de Wagner disfrutaran d’una dosi d’òpera alemanya amb un dels seus títols més sublims: 'Tristan i Isolda'. Tindrà una moderna i depurada posada en escena d’Àlex Ollé i sòlides veus wagnerianes molt apreciades pel públic liceista, com Stefan Vinke i Irène Theorin. A part d’aquesta obra, Roméo et Juliette i Demon, els únics títols que no es cantaran en italià són dues reposicions: 'La Favorite', en la versió original en francès de Giaccomo Puccini, i 'L’elisir d’amore', de Donizetti, aclamada versió de Mario Gas situada a la Roma feixista.
L’absència de música dels segles XX i XXI va ser justificada per Scheppelmann de forma una mica estranya. «Hi ha moltes i diverses raons. A vegades dissenyes la temporada en funció del que tens» va dir, abans d’al·ludir també al risc que suposa programar una òpera contemporània en un escenari gran com el del Liceu. No obstant, va avançar que manté el compromís amb la música d’avui. Prova d’això és que el 2018-19 estrenarà la primera òpera de Benet Casablancas, n’hi ha una altra programada per al curs 2019-20 i va anunciar que el Liceu també coproduirà el muntatge de la nova òpera de George Benjamin. Malgrat la mala fama de l’òpera de compositors vius, les dades de 'Quartett', de Luca Francesconi, són engrescadores. Va obtenir un 78% d’ocupació i va ser vista per gairebé 8.000 espectadors.
Hi haurà quatre òperes en concert. Poliuto, de Donizzeti, que torna al coliseu després de 42 anys d’absència amb enormes cantants com Gregory Kunde i Sondra Radvanoski, i Attila, de Verdi, que tornarà a interpretar-se 33 anys després. Aquest títol poc habitual permetrà descobrir el baríton Vasily Ladyuk, primer premi del Concurs Francesc Viñas del 2005 i premi Operalia. També destaquen en el repartiment la soprano italiana Anna Pirozzi i el tenor Josep Bros, que a més celebrarà un concert per commemorar les seves bodes d’or al Liceu.
William Christie, al capdavant del seu famós conjunt Les Arts Florissants, oferirà l’òpera barroca 'Ariodante', de Händel, una història d’amor i heroisme basada en l’obra sobre Orlando Furioso amb què el director debutarà finalment al coliseu. Jean-Chrsitophe Spinosi al capdavant de l’Ensemble Matheus promet una altra gran vetllada barroca amb 'L’incoronazione di Poppea', amb la qual es commemorarà el 450è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi.
Els amants de la dansa tenen on triar, ja que es muntaran tres grans ballets basats en clàssics de la literatura i protagonitzats per companyies de primera línia. L’estrella del Liceu per Nadal ( 20 a 23 de desembre) serà la famosa coreografia d’'Anna Karenina', de Boris Eifman amb l’Eifman Ballet de Sant Petersburg. Abans, al novembre, el drama de 'Romeo i Julieta' serà revisitat pel Grand Ballet de l’Òpera de Ginebra amb una coreografia de Joëlle Bouvier. I al maig arribarà 'Le songe', una creació de Jean-Christophe Maillot amb els Ballets de Montecarlo i inspirat en Somni d’una nit d’estiu.
Els recitals de la temporada oferiran algunes sorpreses. Plácido Domingo interpretarà sarsuela i la mezzo Magdalena Kozena alternarà les obres del barroc espanyol amb un conjunt de flamenc d’Antonio El Pipa. També és original la proposta de Conte de Nadal, adaptació del clàssic de Dickens amb música d’Albert Guinovart que interpretaran l’Orquestra del Liceu, el Cor Amics de la Unió de Granollers i Borja González, un mag dels dibuixos amb sorra.
Marta Cervera
El Periódico de Catalunya