El Conservatori de Girona va néixer el 1942, dirigit pel mestre Francesc Civil, amb la col·laboració dels professors Ramon Arnau i Josep Saló. L'1 d'octubre d'aquell any va iniciar el seu primer curs amb 23 alumnes i un pressupost de 1.352,50 pessetes. Ara, 75 anys després, el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona té 516 alumnes, una seixantena de professors i un pressupost de 2,7 milions d'euros. “El conservatori ha estat i és molt important en la formació de professionals del món de la música, però també en la creació de nous públics, i en l'augment del nivell cultural general de les comarques gironines. El conservatori és un projecte d'èxit col·lectiu”, va dir ahir el ponent de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, per presentar els actes commemoratius del 75è aniversari del centre, al costat del seu director acadèmic, Lluís Caballeria. Piñeira també va anunciar que la gestora cultural Lurdes Masdevall ha estat elegida, entre els cinc candidats presentats al càrrec, com a nova directora de l'Organisme Autònom Conservatori de Música Isaac Albéniz, a partir del dia 1 de març. Masdevall ha estat gerent de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (2009-2016)
El conservatori ja ha iniciat la celebració del 75è aniversari, amb una conferència de Joan Gay i un concert de la cobla del centre, dirigida per Francesc Cassú, i la commemoració s'allargarà durant tot l'any amb diverses activitats, sobretot concerts en què participaran els diferents departaments. “Serà una bona ocasió per valorar la feina excel·lentíssima que s'ha fet a la casa, tant per part del professorat com del personal d'administració i serveis, que dona uns fruits absolutament impressionants”, va dir Caballeria. “Tenim unes generacions d'alumnes de gran qualitat, molts dels quals estan en orquestres del país i de tot Europa”, hi va afegir.
L'acte central de la celebració serà el gran concert que tindrà lloc dimecres vinent a l'Auditori de Girona, amb la participació de gairebé tot l'alumnat i el professorat del centre. El concert s'obrirà amb quatre cançons arranjades per a orquestra pel professor Miquel Sunyer i continuarà amb la Simfonia Concertant, de Mozart, i la Fantasia coral, de Beethoven, “un il·lustrat que creia que els éssers humans som capaços de canviar el món a través de l'amor a la música”, segona va recordar Caballeria. Durant aquest concert gratuït –es podran recollir les invitacions a la taquilla des d'una hora abans– es projectaran testimonis audiovisuals de 27 exalumnes que explicaran què fan ara i quin record tenen del conservatori.