ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Off Liceu, música contemporània de compositors nacionals

26/1/2017 |

 

El Foyer del teatre farà tres concerts a 10 euros l'entrada amb cervesa inclosa

Christina Scheppelmann acompanyada de diversos compositors

Pot sortir bé, regular o malament, però cal intentar-ho. Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu, admetia que programar música contemporània al Foyer del teatre, amb el programa Off Liceu-Diàlegs Musicals, comporta els seus riscos perquè fins ara no s'ha fet i perquè al Liceu sempre se l’ha enquadrat amb el repertori més tradicional de l'òpera “però la creació musical actual ha de tenir cabuda en el teatre, com ho té en altres auditoris”.

De moment, en un primer pas, s'han programat tres concerts amb obres de tres compositors nacionals –la majoria, catalans– en cadascun. Es faran en format de cambra, amb instruments i una veu o dues, sense cadires convencionals sinó en format cafè concert. L’entrada costarà 10 euros, que inclourà una cervesa, i l'aforament serà de 260 persones.

La directora artística del teatre ja tenia la idea de programar música contemporània en el Foyer des que es va incorporar, fa dos anys, però s'ha fet “quan s'ha pogut”, va resumir ahir en la presentació del cicle, perquè té un cost, suposa un risc i al Liceu li ha costat molt superar la greu situació financera de la qual just ara sembla que aixequi el cap. Scheppelmann ja va fer una cosa semblant a aquest cicle quan va ser directora artística de l’Òpera Nacional de Washington, en un país en què hi ha molta creació contemporània i molt públic consumidor: “És un altre concepte de concert, gairebé es podria qualificar d'experiència, perquè es pot parlar amb els compositors i intèrprets i preguntar-los sobre la seva música”, comentava. Aquest serà el funcionament dels tres concerts que es faran.

El primer serà el 16 de febrer, amb música dels compositors Ramon Humet, Joan Bagés i Clara Peya; el segon, el 17 de març, amb obres de Lucas Peire, Albert Guinovart –un compositor amb un ampli registre, entre d’altres, l’òpera– i Irina Prieto, i l'últim, el 21 d'abril, amb composicions de Marc Parrot –en aquest cas en la seva faceta com a compositor– Jordi Domènech i Joan Magrané.

Es tracta d'una barreja de creacions musicals actuals en què també té cabuda l'electrònica i, en l'altre extrem, una interpretació sobre textos eròtics del Cançoner de Ripoll del segle XII. Al final de cada concert el públic podrà preguntar als compositors i intèrprets: “Tenim uns presentadors que introduiran els concerts i que ajudaran a encetar el diàleg”, va comentar Scheppelmann. “Valorem molt el cicle perquè les nostres creacions solen quedar excloses de l'itinerari tradicional i la nostra escena habitual són els festivals d'acústica i electrònica”, deia Bagés, un dels compositors.

La directora artística insistia que aquest serà un primer cicle, “i si va bé en properes temporades anirem avançant, però l'important és començar”. La iniciativa del teatre vol donar suport a la creativitat musical actual, especialment de compositors catalans joves, i, d'altra banda, ser conseqüent amb el discurs d'obertura del Liceu a altres públics. Com resumia Scheppelmann: “El Liceu no ha de ser només per a òperes de tres hores”.

Blanca Cia
El País

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet