18/1/2017 |
Alexandre Nunes: Ibercamera celebra deu anys de presència a Girona i, precisament, la present temporada engloba deu concerts… la coincidència és deliberada?
Josep Maria Prat: Sí, és deliberada i pensada perquè vostès puguin tenir un titular…! [rialles]. Bromes a part, hem procurat adaptar el creixement en nombre de concerts de la nostra temporada a l’augment de demanda per part de l’afició musical de Girona. Vam començar amb cinc concerts i hem aconseguit doblar l’oferta inicial.
També podem aplicar el cardinal a la qualitat de la programació, sempre de gran nivell, amb exquisits artistes nacionals i internacionals. Tot i així, si hagués de fer un parell de recomanacions, quines apuntaria com a cites irrenunciables?
És molt difícil respondre a la seva pregunta, perquè cada un dels concerts té un gran valor en si mateix; cada un és una parada imprescindible del viatge global que proposem. De totes maneres, destacaria, per una banda, el concert que tindrà lloc el 26 de març, la Missa en Si menor de Bach, perquè la protagonitzarà un cor molt estimat a Girona: el Cor de Nens de Windsbach i; per altra banda, el concert del 27 de maig, La Consagració de la Primavera amb l’Orquestra Simfònica de Ràdio Frankfurt, tota una fita pel fet que serà la primera audició de l’obra a la ciutat.
A part de l’excel·lència, la programació també presenta un important eclecticisme, des de J.S. Bach a Györgi Ligeti. De fet, notem també un increment de la quota de compositors del segle XX, com ara Alban Berg, Stravinski, Xostakóvitx, etc. Quina importància ha de tenir la música dels últims cent anys a la programació?
En el procés de consolidació d’una tradició musical a Girona és molt important la presència de la música del segle XX, ja que l’abonat i l’aficionat demanen gradualment poder escoltar aquesta música. Procurarem seguir programant-la en la mesura que sorgeixi l’oportunitat. Una temporada de concerts ha de tenir la riquesa de totes les èpoques, i això implica que no hi pot faltar música del segle XX.
Per altra banda, també detectem en el programa una certa preponderància de Rússia, indiscutible potència musical, que es fa notar tant en les orquestres i intèrprets com en els compositors. A què es deu aquesta circumstància?
És veritat que el nostre grup té una tradició de col·laboració amb grans artistes i orquestres simfòniques russes, fet del qual ens sentim molt orgullosos i que ens ha permès contribuir a difondre la música russa i, especialment, la música russa del segle XX. El que sí que és cert és que aquest any coincideixen dues grans formacions simfòniques russes, fet que tampoc és habitual: l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky i l’Orquestra Txaikovski de Moscou.
Deu anys a Girona implica una voluntat ferma, però també confiança en el públic local… De fet, el nombre d’abonaments venuts augmenta còmodament any rere any. Com es gesta i com es gestiona?
Posar en marxa una temporada de concerts en aquest magnífic Auditori de Girona ha estat i és per a nosaltres una aventura apassionant. Es gestiona amb un gran esperit de servei al públic, ens agrada estar atents a cada un dels missatges i peticions dels nostres espectadors. La resposta i el suport que ens ha donat l’afició musical de Girona ens commou i ens empeny a millorar any rere any. Si em permet un apunt personal, afegiré que, essent gironí d’adopció des de fa més de 30 anys, és, a més a més, una gran satisfacció personal.
Finalment, pot sonar a clixé, però és cert que el públic jove serà el públic del futur. En quina mesura us preocupeu per formar nous públics i facilitar la seva assistència al cicle?
Fer la música clàssica accessible als joves és un dels pilars de la nostra temporada. Per aquest motiu, oferim el programa Ibercamera Jove, que presenta, per una banda, l’abonament jove, dirigit a aquells menors de 29 anys que volen assistir a tots els concerts, amb preus d’entre 5 i 7 euros per cada un; i, per altra banda, la promoció d’escoles de música, que permet als joves estudiants de música de la província de Girona assistir a gran part dels concerts amb més d’un 50 % de descompte. A més a més, també som molt sensibles a facilitar l’assistència als concerts a col·lectius en risc d’exclusió social, a través del programa Apropa Cultura, al qual estem adherits.
Alexandre Nunes de Oliveira
Núvol