ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Projecte per recuperar obra inèdita de Miquel Pongiluppi

15/12/2016 |

 

projecte Pongiluppi

Un equip de musicòlegs, que investiguen des de 2012 el Fons Pongiluppi, treballen en la publicació d’una sèrie de documentals sobre la vida i l’obra d’aquest compositor català desconegut del segle XX.

El col·lectiu SuonaPongiluppi, format per un grup de musicòlegs professionals especialitzats en diferents disciplines: interpretació, composició, realització audiovisual, escenografia i disseny –integrat per Pau Vázquez, Violeta Tello, Alícia Daufí, Paula Cornet i Cordelia Alegre–, i que vetllen per la conservació i difusió del patrimoni musical català, ha iniciat una campanya de micromecenatge amb la finalitat de recuperar obra inèdita de Miquel Pongiluppi. Així, “SuonaPongiluppi” serà el nom d’una col·lecció de volums d’obres encara inèdites del mestre Miquel Pongiluppi Mercader (Barcelona, 1907-el Papiol, 1990), que va ser un dels compositors catalans del segle passat que van veure truncada la carrera a causa de la fràgil situació social i política que es va viure a Catalunya –i a Espanya– en aquells anys.

Miquel Pongiluppi

Miquel Pongiluppi

Espurnes és el nom del primer volum de la col·lecció, per a l’edició del qual s’ha iniciat una campanya de micromecenatge al portal Verkami. Es tracta d’una sèrie d’obres breus per a piano que Pongiluppi va compondre en la seva maduresa vital, intel·lectual i creativa, en un àmbit íntim, d’inspiració natural i fugaç, vitalistes i evocadores, que fan recordar suggerents gèneres per a piano de finals del segle XIX i principis del segle XX.

Des de l’any 2012, el grup SuonaPongiluppi treballa el Fons Pongiluppi, un conjunt de manuscrits musicals que configuren la producció musical íntegra i en gran part inèdita del mestre Pongiluppi. Són més d’un miler d’obres, mostra de la cultura musical catalana del segle XX, tant pels gèneres que aglutina, com per l’estil del compositor i per la seva història de vida. Quatre anys després de descobrir els manuscrits, d’estudiar-ne profundament els continguts i d’investigar el periple vital del compositor, el grup de musicòlegs considera que ha arribat el moment de fer una selecció de les obres més interessants i treure-les a la llum. Aquestes publicacions representen una nova oportunitat d’endinsar-se en la cultura musical catalana a través d’un patrimoni fins ara en silenci, que pertany a tothom i que ara es retorna. El projecte compta amb la col·laboració de diverses institucions: UAB (Departament d’Art i Musicologia), IFMuC (Inventari de Fons Musicals de Catalunya), Ajuntament d’El Papiol, EMMPMP (Escola Municipal de Música del Papiol-Miquel Pongiluppi) i Biblioteca Valentí Almirall; i també de diverses entitats privades.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet