24/11/2016 |
El proper cap de setmana, la violinista Baiba Skride, una de les més brillants del moment, debuta a l’Auditori amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en un concert dirigit pel japonès Junichi Hirokami que aborda repertori romàntic, amb el Concert per a violí i orquestra en Re major, op.77 de Johannes Brahms, i un poema simfònic que tanca tota una època, la Vida d’heroi, op. 40 de Richard Strauss, una peça programàtica que il·lustra musicalment els diferents moments de la vida de l’heroi, aquell personatge que al Romanticisme s’havia eregit com la veu d’un Jo torbat, reclòs en la solitud de les muntanyes de Friedrich que, a Catalunya, Joan Maragall recollirà i que ens recorda a la gran obra de joventut de Rafael Argullol, El héroe y el único. Són moments amb amor, desamor, lluita i pau, que s’expliquen amb una orquestra de més de 100 efectius. Per aquells qui vulguin conèixer millor la Vida d’heroi de Strauss, ho podran fer aquest dissabte a les sis de la tarda, abans del concert de l’OBC, amb Isabel Ferrer, doctora en musicologia, educadora social i professora al Taller de Músics Escola Superior.
Vint anys abans de l’obra que culminaria el Romanticisme, Brahms havia estrenat el Concert per a violí, qualificat a l’època com “un concert contra el violí” per l’exigència i l’alt grau de dificultat que suposa per a l’intèrpret solista. El concert serà interpretat per Baiba Skride, que presentarà el seu violí Stradivarius ex Baron Feilitzsch del 1734 –cedit per Gidon Kremer-, amb menys cos i contundència que el seu anterior company (un Stradivarius Wilhelmj del 1726), però que li permet aconseguir uns matisos tímbrics que abans no podia assolir. Gràcies a la seva gran precisió tècnica, Skride abordarà aquest concert amb excel·lència, esperant que, més enllà de la tècnica, ens transmeti tota l’emoció que hi va posar Brahms en composar-lo –i sabem que Brahms és un compositor capaç de traslladar, a cada compàs, un sentiment nou, sempre intens i colpidor, alhora que ens amara l’ànima de serenitat. El temps ha convertit aquest concert en un dels més valorats pel públic i pels violinistes.
Baiba Skride, que nasqué a Riga en el si d’una família de melòmans, s’ha convertit en una figura molt cobejada pels grans directors d’orquestra per les seves refrescants interpretacions, la seva sensibilitat i gust per la música. La llista de prestigioses orquestres amb les quals ha col·laborat és ben llarga, des de la Berlin Philharmoniker, la Boston Symphony Orchestra, la Concertgebouw Orchestra a la London Philharmonic. Els directors amb qui ha treballat són ben notables. Parlem de Christoph Eschenbach, Thierry Fischer, Paavo and Neeme Järvi, Andris Nelsons, Santtu Matias Rouvali, Vasily Petrenko, Yannick Nézet-Séguin, John Storgårds o Kazuki Yamada.
En la seva gira per Europa la temporada 2016/17 inclou debuts amb la London Philharmonia Orchestra, l’Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai i la mateixa OBC. Té l’honor de ser la intèrpret que obre la temporada a la Gothenburg Symphony Orchestra amb Alain Altinoglu, abans d’encetar el seu tour per l’Europa del Nord, per viatjar després al Japó amb Cornelius Meister i Thierry Fischer, tornar a Sidney amb diverses orquestres australianes i arrodonir-ho amb concerts amb les millors orquestres dels Estats Units.
Segons el crític del New York Times Vivien Schweitzer, “Ms. Skride oferí una paleta de colors molt variada en la seva profunda i apassionada interpretació, el seu to carnós i audaç per obrir, a continuació i de forma dolça i subtil, melodies agitades”. Es referia al concert del passat mes de febrer amb la New York Philharmonic, amb Christoph Eschenbach a la direcció. Cal destacar també el seu interès per la música contemporània, ja que estrenarà el Triple concert per a violí, violoncel i acordió de l’exigent compositora Sofia Gubaidulina.
Més enllà del terreny simfònic i com a solista, Baiba Skride gaudeix molt amb la música de cambra, participant en diversos festivals i esdeveniments com el Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall London, Palais des Beaux Arts Brussels, Bad Kissingen o Festspiele Mecklenburg-Vorpommen. Aquesta temporada la sentirem en un nou quartet de piano amb Lauma Skride, Harriet Krijgh i Lise Berthaud. Altres artistes amb qui ha col·laborat són Bertrand Chamayou, Brett Dean, Sol Gabetta, Alban Gerhardt, Xavier de Maistre i Daniel Mueller-Schott. Tot plegat, augura un volcà de sensacions de ben segur difícils d’oblidar.
Aina Vega i Rofes
Núvol