23/10/2016 |
A aquestes alçades, els lectors de Núvol –i en especial els seguidors de Cast@fiore- coneixen sobradament els mèrits dels Amics de l’Òpera de Sarrià, una jove associació sense ànim de lucre creada l’any 2011 al barri de Sarrià de Barcelona, amb la missió principal de difondre l’òpera i la cultura. Amb la col·laboració i implicació total del Teatre de Sarrià es vol aconseguir dotar d’una temporada estable d’òpera de cambra en aquest teatre que conforma un marc ideal per aquest gènere. D’aquesta unió,neix la temporada Òpera de Cambra de Barcelona, amb la voluntat de sumar una oferta nova i complementària dins el panorama musical de Catalunya. Tot sota la direcció artística de Raúl Giménez, la direcció gerent d’Assunto Nesse –director musical de l’Academia Concertante i l’Orquestra de Cambra Barcelona Concertante- i la coordinació de Rosa Bassedas.
La temporada 2016/17 ens porta tres òperes, Rita, de Donizetti, que tindrà lloc el 12 i el 13 de novembre, amb la direcció escènica d’Eugenia Corbacho i amb els cantants Maria Casado, Beñat Egiarte i Jorge Tello, acompanyats de l’Orquestra de Cambra Barcelona Concertante. Ens haurem d’esperar al mes de març per tornar a gaudir de l’òpera de cambra, en aquest cas, amb Le comte d’Ory de Rossini, els dies 11 i 12 i el 20 i 21 de maig sentirem Il signor Bruschino.
A petició dels socis, enguany es podrà assistir a l’assaig general, el dijous anterior a l’estrena, per tal de poder gaudir de l’òpera entre setmana. L’actuació no tindrà cost, però es demanarà una aportació econòmica que anirà dirigida a ajudar les entitats del tercer sector que treballen directament amb i pel barri de Sarrià. D’aquesta manera, es treballarà més directament amb l’entorn més desfavorit del barri, que també existeix, i moltes vegades queda força ocult. Per exemple, es durà a terme un projecte adreçat a persones amb diversitat funcional que té com a objectiu aportar nocions d’òpera i de música per preparar les persones afectades per assistir a un espectacle d’aquest gènere.
La programació es complementa amb el concert de Marina Viotti amb Caroline Delcampe al piano i la classe magistral “Els secrets de la veu dels cantants d’òpera”, impartida pel Doctor Clarós. Quant al concert, la cantant i compositora ofereix un espectacle que vol fer arribar un missatge d’amor des de les vessants físiques, psíquiques i socials, barreres que separen la humanitat. D’una banda, canta a l’amor: l’amor impossible a “Je ne t’aime pas” i “Ne ver nivells druk”; l’amor etern a “La chanson des vieux amants”; l’amor feliç amb “Je t’adore brigand”, o l’amor fatal a “Amour,viens aider my faiblesse” i “Der Zwerg”; fins i tot l’amor misteriós a “Solitary Hotel” o “Johnny”. Ho canta en diversos idiomes i gèneres: òpera, opérette, Lied, chanson, cabaret i per una altra banda reflexiona i explora els diferents móns vocals i musicals per tractar de construir ponts per reunir a les persones per sobre dels perjudicis mentals i morals que s’aixequen al voltant de la música clàssica, sense tenir en compte l’idioma o el gènere, ja que el cant i la música són un llenguatge universal accessible a tothom i l’amor no té fronteres.
El Doctor Clarós, per la seva banda, ens donarà l’oportunitat per conèixer com es forma la veu i escoltar en viu a cantants d’òpera i veure -a través d’imatges- les cordes vocals de les millors figures de la lírica internacional i el seu funcionament. El prestigiós otorinolaringòleg de la Clínica Clarós és metge consultor del Gran Teatre del Liceu, així comPadrí d’Honor de l’Acadèmia Concertante.
Aquesta temporada es vol consolidar la programació d’Òpera de Cambra de Barcelona i seguir potenciant els objectius de l’associació, com per exemple, trencar molts dels prejudicis que envolten el món de l’òpera i seguir en la línia de fer-la accessible a tothom programant òpera de proximitat: òperes curtes, de qualitat, amb sobretítols en català, en un teatre acollidor i amb preus per a totes les butxaques. A més de la programació dels títols operístics, acompanyen la temporada activitats de divulgació musical i pedagògiques, per a grans i petits. Així mateix, des de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià, també existeix la voluntat d’esdevenir una plataforma per als nous talents artístics, com cantants, directors d’escena i músics, perquè puguin créixer de la mà de professionals de prestigi.
Tots els espectacles que conformen la temporada d’Òpera de Cambra de Barcelona són de producció pròpia. Seguint una de les altres finalitats de l’entitat, establir col·laboració amb institucions relacionades amb la promoció de l’òpera i de la cultura, un dels títols Il Conte di Marsico, es va portar a terme amb coproducció amb el Festival Rossini de Wildbad, Alemanya, i aquest juliol passat es va representar dins la programació del festival.
Aina Vega Rofes
Núvol