ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Frescor musical a l’Auditori

30/9/2016 |

 

Kazushi Ono aposta per la força de Rakhmàninov i Txaikovski per obrir la temporada amb un as del piano com Leif Ove Andsnes

La presència del pianista noruec serveix, a més, per dur a terme el seu debut a l’Auditori que va haver de ser ajornat fa sis anys per un raó molt singular: "Va ser impossible desplaçar-se a Barcelona per l'erupció del volcà islandès". El volcà en qüestió va ser el Eyjafjallajökull, que va provocar el tancament de l'espai aeri durant diversos dies. Ara el pianista interpretarà un dels concerts de Rakhmàninov més singulars: "A més de ser poc conegut, a diferència del segon i el tercer, és molt difícil d'interpretar tant per al piano com per a l'orquestra. Requereix uns canvis molt ràpids de llenguatge musical. A una velocitat vertiginosa es passa de la nostàlgia de la música romàntica, al jazz i a passatges amb una vivor extrema. Són canvis emocionals difícils d'interpretar". Però no per al pianista noruec, que, precisament, va ser nominat als premis Grammy per l'enregistrament d'aquest concert i el número 3 amb la Warner Classics.

Ove Andsnes (Karmoy, 1970), que ja seia davant el piano amb quatre anys, és un pianista que va rebre el reconeixement internacional amb tot justs 30 anys. Explicava que els estereotips en música no són aquests: "La meva formació va ser molt variada. Vaig estudiar la música d’Albéniz encara que, potsert, a mi m'arriba més Sibelius, i és possible que a un músic llatí, li passi al revés". I establei cert paral·lelisme, per exemple, amb compositors tan diferent com el noruec Edvard Grieg, del qual Ove Andsnes és un especialista, i el català Federic Mompou: "Hi ha certa concordança entre els dos, tots dos són mestres de la miniatura musical, de l'harmonia. Entre tots dos hi ha certa connexió emocional".

Les obres Lumières Abyssales,Chroma I, Kárst i Chroma II, del compositor català i resident de l’Auditori Hèctor Parra, han estat les triades per Ono per obrir el programa: "No són noves però sí que demostren l'experimenció de Parra amb el llenguatge simfònic, per això crec que són fresques i que connectaran amb el públic". El director de l’OBC segueix invocant la connexió amb el públic i la frescor quan explica el perquè de l'elecció de la Simfonia número 3 de Txaikovski, que és la que tanca el programa: "És l'única simfonia del compositor escrita en tonalitat major, cosa que demostra la seva voluntat de connectar més amb el públic. És molt positiva i d'alguna manera anunciava el gran Txaikovski que vindria després amb la quarta i cinquena simfonia".

Una temporada que comença amb molt de coratge: "Volem que estigui plena d'emocions i que serveixi per fer un viatge a l'interior de la música", destacava Alberto Sampablo, gerent de l’OBC que, de pas, va anunciar que l'alcadesa Ada Colau assistirà al concert inaugural d'aquest divendres.

Blanca Cia
El País

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet